На прохання керівництва дипломатичних місій США та ЄС в Україні відбулася робоча зустріч Надзвичайного і Повноважного посла США в Україні Джеффрі Р. Пайєтта та голови Представництва Європейського Союзу в Україні Яна Томбінські з головою Центральної виборчої комісії Михайлом Охендовським.

Основні питання зустрічі стосувалися повторних виборів народних депутатів 15 грудня 2013 року, перспективи організації і підготовки виборів Президента 2015 року, зміни виборчого законодавства та прийняття Виборчого кодексу.

Михайло Охендовський підкреслив, що ЦВК продовжує робити все необхідне для проведення виборчого процесу в п’яти одномандатних округах. «Для нас найбільше значення має навіть не конкретний день голосування, а той факт, що цю дату встановлено широким консенсусом усіх політичних сил у парламенті, — зазначив він. — При цьому ми не прогнозуємо серйозних проблем під час підготовки проведення майбутніх виборів і зробимо все, щоб унеможливити ті прикрі випадки, які були під час виборів 28 жовтня 2012 року. Для того, щоб виборці в цих округах нарешті отримали адекватне представництво у парламенті, комісія задіє всі ресурси і засоби правового реагування».

Значну частину зустрічі присвячено проблематиці змін до виборчого законодавства. На думку Михайла Охендовського, Верховна Рада мала б приділити увагу змінам до Закону «Про вибори народних депутатів України», які пропонують внести Венеціанська комісія та Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ, передає відділ взаємодії із засобами масової інформації секретаріату Центральної виборчої комісії.

Перевибори 15 грудня відбудуться відповідно до українського законодавства  та міжнародних стандартів. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

«А що стосується Закону «Про вибори Президента України», який свого часу було ухвалено конституційною більшістю в парламенті, тут ситуація протилежна. Адже цей законодавчий акт отримав позитивну оцінку українського суспільства, офіційних спостерігачів і міжнародної спільноти за підсумками виборів 2010 року», — наголосив Михайло Охендовський. Водночас він звернув увагу на те, що одним із головних завдань комісії на цьому етапі є вирішення питання виділення необхідних асигнувань на її діяльність у державному бюджеті на 2014 рік для проведення закупівель, пов’язаних із підготовкою виборів Президента України 2015 року. «Адже після істотного оновлення складу комісії влітку 2014 року робити це не буде часу — вже в грудні розпочнеться виборчий процес чергових президентських виборів», — зауважив Михайло Охендовський.

Сторони обмінялися думками щодо перспектив ухвалення Виборчого кодексу. «Виборчий кодекс, проект якого вже напрацьовано, безумовно, є прогресивним документом, і його прийняття може стати черговим кроком у розвитку виборчого законодавства України», — сказав голова ЦВК.

Проте він висловив думку, що кодекс, незалежно від дати його прийняття, навряд чи раз і назавжди розв’яже всі існуючі проблеми, зокрема головну з них — проблему стабільності виборчого законодавства. Тому до кодифікації такого законодавства нашій державі потрібно напрацювати та перевірити практикою зміни до законів про вибори народних депутатів, а особливо — про місцеві вибори.  Адже саме цей закон нині викликає найбільше занепокоєння з урахуванням досвіду 2010 року. І не тільки у членів Центральної виборчої комісії, а й у політичному середовищі, і в суспільстві загалом. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»