Віце-прем’єр-міністр  
Олександр ВІЛКУЛ

Міжнародний фестиваль «TheBestCity.UA» із чотирма концертними майданчиками, спортивними турнірами та арт-розвагами відкриється 12 липня у парку відпочинку «Новоселиця» під Дніпропетровськом. Його ініціатор і голова організаційного комітету віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул розповів Укрінформу, чого чекати від проведення цього заходу.

— Олександре Юрійовичу, чому ви взялися за рок-фестиваль?

— Це не просто рок-фестиваль. Це український міжнародний музичний фестиваль. Дуже люблю якісну музику, ціную її вплив на слухача. В юності здмухував пил із платівок легендарних Beatles, PinkFloyd, Scorpions. Останні, до речі, закриватимуть програму останнього дня фестивалю. Ми хочемо, аби й надалі до нас на «TheBestCity.UA» приїжджали групи зі світовими іменами, що знають справжню цінність музики і виконують її наживо.

Це, до речі, не перший наш досвід організації музичних фестивалів: у Криворізькому регіоні 10 років поспіль проводимо «Турбоfly». Раді відкривати нові імена, оскільки віримо: незабаром хедлайнерами найкращих міжнародних майданчиків стануть музиканти, які грали на молодіжній сцені в «Новоселиці».

— Чого чекати від «TheBestCity.UA» цього року?

— Торік на фестивалі побувало понад 50 тисяч глядачів. Цього року чекаємо на більшу кількість гостей — іноземних туристів і прихильників живої музики. Відкрити Україну світові по-новому, справити гарне враження на гостей та сформувати нову позитивну репутацію нашої країни — це глобальне завдання. Бо впевнений, що культурні заходи міжнародного масштабу — один з найефективніших способів донести інформацію про українські традиції та досягнення.

— Частенько українські культурні ініціативи досить далекі від вимог та інтересів сучасного світу. Ви знаєте якісь методи привернути до України увагу іноземних гостей?

— Ми уважно проаналізували досвід найбільших міжнародних фестивалів і розпочали роботу над проектом національного масштабу — «Фестивальна Україна». Буде створено інтернет-портал, за допомогою якого світ зможе дізнатися про всі культурні події в нашій країні та взяти в них участь. Адже українцям насправді є що показати і чим пишатися.

Наприклад, петриківський орнаментальний розпис. Це частина нашого національного колориту — як писанка або яворівське різьблення по дереву. У Петриківці на Дніпропетровщині живуть унікальні художники, і їхня багата історія творчості вже вийшла далеко за межі України. Вона гідна статусу всесвітньої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. І я сподіваюся, що таке визнання прийде.

— Але одного статусу замало, щоб зберегти самобутній народний промисел.

— Згоден. Потрібно закласти міцну основу для його розвитку. Саме тому два роки тому я як голова Дніпропетровської облдержадміністрації, підтримав проект навчання орнаментальному розпису в школах. А цього літа Петриківку побачив увесь світ у Парижі в офісі ЮНЕСКО, в десятках країн пройшли виставки. У всіх, хто їх відвідував, — захоплені відгуки.

Петриківку буде представлено і на міжнародному музичному фестивалі «TheBestCity.UA». У «Новоселиці» проходитимуть майстер-класи, де гості зможуть повчитися у наших майстрів орнаментального розпису.

— А чим ще Україна може зацікавити іноземців?

— Вірю, що лише стовідсотковим українським проектом. Тому над організацією фестивалю працює команда професіоналів.

Зрозуміло, нам було б важко домогтися такого результату без сотень волонтерів. Цього року ми створили молодіжну громадську організацію «Будуємо нову країну». За сприяння ініціативної молоді, яка хоче розвиватися, брати участь у різних соціальних та громадських проектах, наш фестиваль, упевнений, ще більше підвищить престиж регіону та країни на європейському рівні.

Нам важливо представляти Дніпропетровщину як регіон талановитих людей, українських традицій і сучасного мистецтва. І я пишаюся тим, що область розробила комплексну стратегію розвитку, яка зміцнює репутацію нашої країни як надійного і перспективного партнера. Адже те, якою представляється країна, — річ вимірна. За результатами дослідження фахівців американського інституту репутації, Канада, Швеція і Швейцарія очолюють рейтинг країн із високою репутацією. Україна, на жаль, поки що перебуває на 54 місці. І річ не тільки в економіці. Це відбувається й тому, що у світі досі не так вже добре знають, що таке Україна, хто такі українці. Ми продовжуватимемо реалізовувати проекти, і Україна підніметься у рейтингу.

— Розкажіть докладніше: що для цього робиться?

— Ми активно працюємо над розвитком національного туристичного потенціалу. Останніми роками поліпшилася транспортна інфраструктура, створено якісно нові можливості індустрії туризму, яка повинна стати однією із стратегічних точок зростання економіки країни.

Сприятливий клімат для ділових операцій, прогресивна соціальна політика, високий рівень безпеки, розвинена індустрія туризму і відпочинку — ось наша мета. Аби не лише у наших людей, а й в іноземців з’явилося бажання навчатися, працювати і витрачати гроші саме в Україні. На мій погляд, саме таким показником можна виміряти ефективність роботи уряду.

— Тобто від репутації України залежатиме її економічний стан?

— Це безпосередньо пов’язано. Емоції, які викликає згадка про ту або ту країну, можуть мати прямий вплив навіть на котирування акцій на міжнародних біржах. Країни з хорошою репутацією і високим рівнем внутрішньої культури залучають більше інвестицій і туристів, які поширюють позитивні відгуки у себе на батьківщині. Нам потрібно використовувати у просуванні української продукції нашу багату культуру. Капіталізуючи її надбання, ми підвищимо оцінку нашої країни і в очах іноземців і у власних.

— На ваш погляд, фестиваль у «Новоселиці» вже став частиною бренда «Україна»?

— Ми на початку шляху. Вже багато хто стверджує, що фестиваль «TheBestCity.UA» — складова культурного бренда й іміджу України. Він здатний продемонструвати сучасний культурний рівень країни і водночас довести, що культурна подія може бути важливою частиною у структурі державних доходів. Як і чемпіонат Європи з баскетболу 2015 року та проект «Олімпійська надія-2022». Адже бажання гостей відвідати нашу країну, їхні позитивні враження з часом конвертуються у конкретний прибуток і сприяють економічному зростанню. І тоді ще більше українців зможуть сказати, що пишаються своїм громадянством, країною і співвітчизниками.

ДОСЬЄ «УК»

Олександр ВІЛКУЛ. Народився  1974 року в м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область. Закінчив Криворізький технічний університет. Працював начальником комерційно-фінансового управління, заступником генерального директора, заступником голови правління, генеральним директором ВАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» (Кривий Ріг). Народний депутат України V і VI скликань. З 2010-го  по 2012 рік - голова Дніпропетровської облдержадміністрації. З 24 грудня 2012 року — віце-прем’єр-міністр.