ЮВІЛЕЙ

5 листопада виповнюється 60 років українському телебаченню

Світлана БОЖКО
для «Урядового кур’єра»

Саме в цей день 1951 року відбувся пуск у пробну експлуатацію Київського телецентру. Вперше в українському телевізійному ефірі був показаний художній фільм, а вже за день відбулась трансляція у прямому ефірі демонстрації трудящих із відновленого повоєнного Хрещатика.

Розпочавши регулярне телемовлення, Україна на кілька років випередила своїх колег — телевізійників з інших великих міст колишнього СРСР.

Казкар дід Панас - легенда українського телебачення. Фото з сайту 1tv.com.ua

Зустрічали хлібом-сіллю

Саме з 1951 року розпочалося будівництво і введення в експлуатацію обласних телецентрів. Слідом за Київським в 1955 році почав діяти Харківський телецентр, протягом наступних років — Донецький, Одеський, Львівський, Дніпропетровський, Сімферопольський, Запорізький,

Херсонський, Миколаївський, Сумський, Чернівецький тощо.

Ветеран Чернівецького телебачення Аркадій Казимирський згадує, що 50 років тому їхня обласна телестудія розташовувалася в одній невеличкій кімнаті, де працювало кілька ентузіастів. «Перші телетрансляції зробили справжній переворот у свідомості людей: адже на всю державу показували життя простих буковинців, — згадує ветеран. — Коли знімальна група приїжджала в якийсь із районів  Чернівецької, Івано-Франківської чи Тернопільської областей нас зустрічали, як космонавтів – з дівчатами у вишиванках, з хлібом-сіллю, з духовим оркестром».

Згадуючи минуле, не можна не думати про перспективи розвитку телебачення. Мабуть, вельми символічно, що рік ювілею збігся з початком переходу на цифрове наземне ефірне мовлення, завдяки якому  українське телебачення має зробити крок уперед у своєму технічному удосконаленні.

Про майбутнє говорили  у прямому ефірі

Яким буде цей процес? Чи є можливості поєднати супутникове і цифрове наземне ефірне мовлення для забезпечення покриття всієї території країни, в тому числі – і гірських районів? Хто має забезпечити можливість користування новітніми технологіями  для малозахищених верств населення?  На ці та інші питання спробували відповісти фахівці та медіа-експерти – учасники телемосту   «Ужгород—Луганськ—Харків—Сімферополь—Київ—Кіровоград—Рівне», який відбувся напередодні святкування 60-річчя українського телебачення в прямому ефірі семи державних ТРК.

Участь у телемості взяв голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович. Він зазначив, що відповідно до міжнародних зобов’язань Україна  має забезпечити перехід з аналогового на цифрове мовлення з 1 січня 2015 року.

— Вже з наступного року почнеться забезпечення малозахищених верств населення сет-топ-боксами (приймачами сигналу), — сказав Олександр Курдінович. —  Дуже важливо організувати  адресну допомогу. Також ми маємо знати, скільки вже продано сет-топ-боксів. Технологія збору такої інформації є. Саме на основі цих даних і  прийматиметься рішення про перехід від аналогового на цифрове мовлення.

На думку посадовця, у процесі переходу на цифрове наземне ефірне мовлення набагато важливішою є не технологічна, а соціально-психологічна складова. Адже цифрове телебачення  є важливим суспільним механізмом реалізації свободи слова, збільшення можливостей та прав громадян на отримання інформації. Завдання держави – зробити все можливе для того, щоб кожний громадянин нашої країни отримав тільки переваги від непростого процесу переходу від аналогового до цифрового мовлення.

— У телеглядача буде вибір: або дивитися цифрове наземне ефірне телебачення – 32 канали у безкоштовному доступі, або придбати супутникову антену, сет-топ-бокс і дивитися програми через супутник. Тобто обирати між платним і безкоштовним телебаченням, — підкреслив Олександр Курдінович. —  Якщо ми сьогодні не здійснимо перехід на цифрове ефірне мовлення, то глядачі протягом найближчих років поступово втрачатимуть можливість користуватися безкоштовним сигналом.