ЗАПРОШЕННЯ

Чорногорія закликає українські компанії брати участь у реалізації цілого спектра
своїх енергетичних проектів

Перший офіційний візит прем’єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича в Україну сприятиме розвитку двосторонніх відносин. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі зі своїм чорногорським колегою.

Микола Азаров зазначив, що відносини між двома державами розвиваються динамічно, однак товарообіг не повною мірою відповідає потенціалу країн. Він запропонував доручити відповідним міністерствам і відомствам підготувати документи для активізації співпраці.

Також глава уряду наголосив, що Україна зацікавлена в активізації співпраці з Чорногорією у багатьох галузях, зокрема і в галузі енергетики: «Україна виробляє весь спектр продукції для енергетичної галузі, тому енергетика для нас — надзвичайно цікава галузь для співробітництва. Країна виробляє кабельну продукцію, генератори, ізолятори, у нас є весь необхідний асортимент для будівництва ліній електропередач і електростанцій», — уточнив Прем’єр-міністр. У цьому контексті Україна готова взяти участь у будівництві національної мережі газопроводів у Чорногорії.

Спільні угоди поглиблять партнерство. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Міло Джуканович, у свою чергу, зазначив, що Чорногорія знає про потужний потенціал України в енергосекторі, і закликав українські компанії брати участь у реалізації енергетичних проектів у Чорногорії. «Україна має надзвичайно хороший потенціал в енергетиці. На жаль, ми самі не здатні реалізовувати великі енергетичні проекти, і тому запрошуємо українських партнерів брати участь у них», — запропонував Прем’єр-міністр Чорногорії.

На думку Миколи Азарова, активізації двосторонньої співпраці сприятиме й відкриття прямого авіасполучення між Києвом і Подгорицею. Він додав, що актуальною є й співпраця в туристичній, військово-технічній, агропромисловій та культурно-освітній сферах, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Чорногорській стороні запропоновано у цьому році провести Дні української культури в Чорногорії і чорногорської в Україні.

Крім того, Міло Джуканович подякував Миколі Азарову за запрошення взяти участь у роботі першої Міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners» разом з представниками 11 чорногорських компаній.

Після переговорів у присутності Миколи Азарова і Міло Джукановича було підписано кілька двосторонніх документів. Міжурядову угоду про автомобільне перевезення пасажирів і вантажів з українського боку підписав міністр інфраструктури Володимир Козак. Під угодою про співробітництво в галузі захисту від природних та інших катастроф поставив підпис голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських. Міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін підписав угоду між Міністерством молоді та спорту України і Міністерством освіти Чорногорії про співробітництво в галузі молодіжної політики, фізичного виховання та спорту. Меморандум про співробітництво між МВС обох країн про боротьбу зі злочинністю було доручено підписати міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»