Інтернет-видання «Урядового кур'єра» з Нового року започаткувало цикл публікацій: «Країни Європи – цікаві факти», в яких ми знайомимо наших читачів з державами Європейського Союзу. Віртуально ми вже побували у Швеції і Словенії. Сьогодні знайомимо вас із Кіпром.

Узбережжя  Кіпру. Фото надане автором

Острів-держава

Одним із найпопулярніших туристичних маршрутів Середземномор’я без сумніву є острів Кіпр. Назва острова походить від латинського слова «сuprum» (мідь). З давніх часів і досі тут добувають мідну руду. Географічно острів розташований на перехресті шляхів між Європою та Азією, але політично і культурно Кіпр вважається частиною Європи. Ця острівна країна є членом Європейського Союзу з 1 травня 2004 року.

Кіпр давно є улюбленим місцем відпочинку для українських туристів. Адже на острові 340 днів у році – сонячні. Відпочинок на Кіпрі став ще більш доступним, адже з 1 січня 2016 року туроператор «Музенідіс Тревел» відкрив свій офіс у місті Лімасол. На Кіпрі можуть чудово відпочити і галасливі молодіжні компанії, і сімейні пари з дітьми, і навіть люди похилого віку. Останні зазвичай прагнуть до тиші та затишку, уникають метушні. Місто Протарас задовольнить прихильників саме такого спокійного відпочинку.

Протарас - міст грішників. Фото надане авторм

Сонячні ванни і піщані пляжі

Цей курорт колись був невеличким маловідомим селом, у якому практично ніколи не було туристів. Ситуація змінилася після розподілу острова на північну і південну частини. З тих пір Протарас розпочав життя по-новому. Цю затишну місцевість найбільше люблять ті, хто небайдужий до сонячних ванн. Тут найкращі піщані пляжі острова (Fig Tree Bay), які неодноразово виборювали почесний знак блакитного прапора.

Ті, хто думає, що засмага і купання в морі – це єдиний вид розваг на курорті, помиляються. Одні тільки танцюючі фонтани збирають у Протарасі натовпи глядачів. Струмені води, підсвічені різнокольоровими ліхтарями, раз у раз переплітаються під ритми різних мелодій.

У містечку на кожному кроці розташовані бари, клуби і дискотеки. З Протараса легко дістатися до гучного і вічно танцюючого курорту Айя-Напи. Доїхати сюди можна на таксі, а поїздка займе кілька хвилин.

Оцінити панораму Протараса і помилуватися місцевою природою можна, піднявшись на стометрову скелю. На вершині вас чекатиме справді захоплююче видовище. До того ж тут можна відвідати відреставровану церкву Святого Іллі.

У Протарасі безліч магазинів, де занурюються у шопінг і запасаються сувенірами для всіх рідних, друзів і знайомих.

Бухта Афродіти. Фото надане авторм

Середньовічна перлина Кіпру

Візитною карткою південного берега Кіпру стало інше курортне містечко із гучною назвою Пафос. Це місто колись було стародавньою столицею Кіпру. Назва міста відповідає своєму призначенню. Тут безліч пафосних готелів, пафосна публіка і, звичайно, історичні пам’ятки, які сягають углиб віків. Після закінчення Троянської війни Пафос заснував цар Агапенор.

Саме тут, згідно з міфом, народилася з морської піни богиня кохання Афродіта. Вона вийшла на берег оголеною і показала красу свого тіла. Тисячі жінок з усього світу щорічно приїжджають сюди, де в однойменній бухті приймають омолоджуючі ванни, щоб бути такими ж гарними, як богиня Афродіта. Втім, у бухті можна зустріти не тільки представниць прекрасної половини людства. Чоловіки також не гребують скинути кілька десятків років, здійснюючи щоденні запливи уздовж Грецького каменя. Мабуть, вода в бухті справді має цілющі властивості, якщо тут ніколи немає відбою від туристів.

Не менш популярним є і село Героскіпу. Це місце вважається справжнім раєм для ласунів. Ніде в світі ви не знайдете лукум, нугу чи пахлаву смачнішу, ніж тут. Їжте солодощів досхочу, адже зайві кілограми завжди можна скинути в аквапарку Афродіти. Побачивши безліч атракціонів і гірок, ви не зможете всидіти на місці.
У заповіднику Акамас. природа практично не займана людиною - можна побачити гігантських черепах, рідкісні види метеликів та екзотичні рослини. Ті, хто не достатньо помолодшав у бухті Афродіти, пробують зробити це в купальнях неподалік заповідника.

Крім того, Пафос дивує своїм Археологічним парком. Гуляючи доісторичними вулицями міста, побачите безліч міфологічних сюжетів у мозаїці, яка незважаючи на сотні років, збереглася в первозданному вигляді.
Відпочити після піших прогулянок можна на піщаному пляжі Coral Bay, де безліч прибережних кафе. Сам пляж обладнаний лежаками і парасольками. Незважаючи на багатолюдність, місце тут досить чисте. Пафос обвівають «правильні» вітри, тому сусідню з пляжем бухту облюбували серфери, котрі з'їжджаються на курорт у пошуках найвищої хвилі.

Надзвичайним є і Кіккський монастир у горах Тродос. У ньому зберігається одна з найбільших святинь всіх православних – чудотворна ікона Пресвятої Богородиці Кіккської. Вважається, що її написав апостол Лука.
Знамените кіпрське село Лефкара розташоване високо в горах і славиться своїми майстринями-мереживницями з особливим стилем. З ранніх років дівчаток тут вчать рукоділлю, передаючи секрети мережива. Кожна майстриня має свій індивідуальний стиль, тому й не побачиш двох однакових виробів.

На перший погляд Пафос дуже тихий курорт. Час спливає розмірено і монотонно. Але найактивніші туристи знають, що з настанням сутінок варто прийти на вулицю Нічного життя, куди ваблять клуби, бари і дискотеки.
Нудьгувати на Пафосі не доведеться нікому!

Володимир РАТУШНИЙ
для «Урядового кур’єра»