ПОДАТКОВА МІЛІЦІЯ

На Чернігівщині напрацьовують досвід, не шукаючи підводних каменів

Про результати роботи в умовах дії нового Кримінального процесуального кодексу України, що запрацював наприкінці минулого року, журналістам розповіли працівники податкової міліції Чернігівської області. Вони наголошують, що нині на перше місце ставляться інтереси громадян, а не правоохоронних органів.

Криміналу з «гачка» не зірватися

На запитання з яким рівнем ентузіазму сприймаються зміни, особливо враховуючи те, що в деяких випадках працювати стало складніше, заступник начальника управління податкової міліції – начальник слідчого відділу ДПС в Чернігівській області Валерій Чепурний відповів:

— Перехід з кодексу, що був прийнятий ще в далекому 60-му році, по якому діяло багато поколінь правоохоронних органів, безперечно, справа непроста. Є складні моменти, однак ми над ними працюємо, обмінюємося думками з колегами з інших регіонів та вищестоящими інстанціями. Всім правоохоронним органам довелося перебудувати свою роботу.

За словами першого заступника начальника управління податкової міліції ДПС в Чернігівській області Сергія Кузнецова, передусім відзначається прозорість процесу досудового розслідування.

Приміром, непоодинока у наш час ситуація: керівник підприємства, яке виграло тендер на пошив одягу, вирішив зекономити на податках. З цією метою використовував фіктивні фірми, які фактично ніяких послуг не надавали. Та перевірка фахівців податкової служби щодо розкрадання бюджетних коштів і їх легалізації в сфері державних закупівель поклала цьому край. За старим кодексом спочатку здійснювалася перевірка таких матеріалів оперативними працівниками, після чого приймалося рішення: направляти ті напрацювання до слідчого відділу чи винести постанову про відмову у порушенні кримінальної справи. Зараз відсутнє таке формулювання як обвинувачувальний висновок. Відомості, які вказують на ознаки злочинів підслідних податкової міліції (у нашому випадку – про завдані державі збитки на суму 856 тисяч гривень), вносяться до загального реєстру досудових розслідувань. Лише після того починається досудове слідство. Ініціатором негласних розшукових дій може бути тільки слідчий, який ставитиме питання щодо збору доказової бази і винуватості особи. Оперативно-розшукова діяльність здійснюється під пильним наглядом прокурора, який є процесуальним керуючим. І лише суд має повноваження звинуватити чи виправдати підсудного.

«Я винен!» —«Це ще треба довести!»

Таким чином відкривається більше можливостей у реалізації конституційних прав громадян, котрі потрапили, так би мовити, в кримінальну ситуацію. Зокрема, запобіжний захід і його термін обирається виключно за рішенням судді. Також визначено конкретні терміни проведення слідства: дослідження злочинів незначної тяжкості тривають до півроку, більш тяжкі — до року. Тож підозрюваних не утримуватимуть під вартою більше 12 місяців. Ще один цікавий момент: явка з повинною більше не головний доказ. Згідно зі старим кодексом особа, яка розкаялася, не звільнялася від відповідальності, просто дещо пом’якшувався вирок. Зараз, зважаючи на те, що людина може себе, приміром, оговорити аби вигородити когось іншого, проводиться повне розслідування і тільки суд приймає рішення: винна особа чи ні. Більше того — у суді людина може відмовитися від вини, яку взяла на себе під тиском обставин.

Працівники управління податкової міліції області говорять, що вже зараз очевидні переваги нового законодавства: упродовж минулого року було у провадженні 28 кримінальних справ. І тільки за півтора місяці, котрі минули з часу введення нового кодексу, на 1 січня 2013 року слідчим відділом вже обліковано 22 кримінальних правопорушення, 8 з яких — тяжкі. Загальна сума встановлених збитків склала близько 80 мільйонів гривень.

Поза сумнівом, перехідний період завжди найважчий. І зараз неможливо проаналізувати всі так звані підводні камені нового Кримінального процесуального кодексу. Тому податківці відчувають особливу відповідальність, знаючи, що кожна проваджена ними справа ляже в основу напрацювань для тих правоохоронців, які прийдуть на зміну нинішнім.

ПРЯМА МОВА

Сергій КУЗНЕЦОВ,
перший заступник начальника управління
податкової міліції ДПС в Чернігівській області:

— На сьогодні у жодній державі пострадянського простору не існує такого як в Україні єдиного реєстру досудових розслідувань. Нові зміни вимагають більшої відповідальності і професійності. За словами Президента України Віктора Януковича, світова практика говорить про те, що до 30% виправдувальних вироків – це нормально. При старому кодексі у нашій державі цей показник був на рівні 0,3%.

Валерій ЧЕПУРНИЙ,
заступник начальника управління
податкової міліції – начальник
слідчого відділу ДПС в Чернігівській області:

— Якщо навести приклад з життя, то вражає історія, котра прозвучала в одній з телепередач. Це розповідь про Віталія Каїру, котрий відсидів понад 4 роки за злочин, якого не скоював. З’ясувалося це тільки після арешту справжнього убивці, яким був так званий пологівський маніяк. До речі, за його злочин відбували покарання й інші ні в чому не винні люди. Проти Віталія доказів не було, проти нього не свідчила жодна експертиза. Але дівчат вбивали, люди хвилювалися і потрібно було когось покарати. Так от зараз такого не станеться, оскільки в суді відбувається змагальність процесу, по-новому оцінюються докази, надані в судовому засіданні. За таким же принципом працює і наша податкова міліція.

ОФІЦІЙНО

Приватні нотаріуси не можуть бути підприємцями

Державна податкова служба у м. Києві доводить до відома, що фізична особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності. При цьому законодавством не заборонено фізичній особі, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, бути підприємцем та здійснювати іншу підприємницьку діяльність, не заборонену законом. Про це йдеться в узагальнюючій податковій консультації ДПС України, затвердженій наказом від 24.12.2012 р. №1185 щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів).

Відповідно до пункту 6.9 розділу VI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 09.12.2011 р. №1588, взяття на облік фізичних осіб, які не є підприємцями та здійснюють незалежну професійну діяльність, здійснюється за місцем постійного проживання на підставі поданих такою особою документів, визначених підпунктом 6.9.1 пункту 6.9 розділу VI Порядку обліку.

Після взяття на облік таким особам видається або направляється довідка за формою 4-ОПП, у якій перед прізвищем, ім’ям та по-батькові обов’язково вказується вид професійної діяльності, наприклад, «Приватний нотаріус», «Адвокат».

Якщо фізособа зареєстрована як підприємець та при цьому здійснює незалежну професійну діяльність, така особа обліковується в органах податкової служби як фізична особа – підприємець.

Поряд з цим, відповідно до статті 3 Закону України «Про нотаріат» нотаріус не може займатися підприємницькою діяльністю, тобто не може бути фізичною особою – підприємцем, повідомляє прес-служба відомства.

Нагадаємо, вказану узагальнюючу податкову консультацію (наказ ДПС України від 24.12.2012 № 1185) розміщено на веб-порталі Державної податкової служби України у рубриці «Податкове законодавство», підрубриці «Накази».