ДО 200-РІЧЧЯ ПОЕТА

У конкурсі на кращий ескіз переміг викладач дитячої художньої школи з Тернопільщини

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка на виконання Указу Президента Міністерство культури проводило Всеукраїнський відкритий конкурс на кращий ескіз логотипа. Виставка поданих робіт відбулася в Національному музеї Великого Кобзаря. Кращу роботу відзначало авторитетне журі, в складі якого працювало чотири лауреати Національної премії імені Т. Шевченка.

Тож, зазначив на зустрічі з журналістами міністр культури Леонід Новохатько, логотип до 200-річчя Тараса Шевченка відібраний компетентним журі авторитетних митців-графіків. На конкурс було представлено 208 ескізів від понад 100 учасників. Найкращою стала робота Олега Шупляка, викладача Бережанської дитячої художньої школи з Тернопільщини.

«Демократичні умови конкурсу давали змогу приймати кілька ескізів логотипу від одного автора. Основними критеріями відбору були лаконічність, асоціативність з особистістю Тараса Шевченка та ювілейною датою», — розповів міністр.

Леонід Новохатько зауважив, що цей логотип стане всеукраїнським та міжнародним символом Шевченкового ювілею, його використовуватимуть на буклетах, каталогах, в оформленні інтер’єрів приміщень, де проходитимуть заходи з відзначення 200-річчя Кобзаря, на телебаченні у тематичних програмах, фільмах, анонсах.

Звичайно, ніяких директив з цього приводу не буде. Все слід робити за порухом душі.

А ось премію (30 тисяч гривень) журі не присудило нікому. Оскільки, за умовами конкурсу, робота повинна бути виконана бездоганно і не потребувати доопрацювання. Вже на першому етапі кожен з п’яти відібраних ескізів (із 208), на думку членів журі, потребував коректив автора. А переміг той ескіз, який вимагав виправлень найменше.

Визнання й нагорода за творчу працю. Фото Володимира ЗAЇКИ

Леонід Новохатько вручив переможцю сертифікат на отримання ІІ премії у розмірі 20 тисяч гривень і подякував усім учасникам конкурсу.

ІІІ премію (15 тисяч гривень) отримав Віталій Мітченко — заслужений діяч мистецтв України, доцент, викладач кафедри графіки Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України.

КОМПЕТЕНТНО

Василь ПЕРЕВАЛЬСЬКИЙ,
член журі, народний художник України,
лауреат Національної премії імені Т. Шевченка:

— Добре, що конкурс був відкритим. Участь у ньому брали і визнані майстри, й учні. Всіх об’єднувала любов до Кобзаря. Роботи надійшли з усіх областей. Характерно, що переможцем став художник із глибинки, учитель. Він запропонував оптимістичний, зрозумілий і загальноприйнятний логотип. Можна сказати, що автор його вистраждав. Оскільки, за його ж словами, був сам собі журі і подав на наш суд один-єдиний із сотні варіантів. Не випадково, що роботу надіслав в останній день. Як мовиться, встиг вскочити в останній вагон. І переміг заслужено.

ДОСЬЄ «УК»

Олег ШУПЛЯК. Лауреат ІІ премії Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращий ескіз логотипа з відзначення 200-річчя від дня народження Т. Шевченка. Народився 1967 року у с. Біще Бережанського району Тернопільської області. Закінчив архітектурний факультет Львівської політехніки. Живе в Бережанах, викладає у місцевій дитячій художній школі. Член Національної спілки художників, учасник багатьох закордонних і всеукраїнських виставок.

У 2013 році нагороджений золотою медаллю лауреата та дипломом «за створення унікального стилю у образотворчому мистецтві міжнародним фондом «Культурне надбання» за серію картин-двовзорів.