Робоча поїздка глави держави складалася з двох частин. Представлення нового голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва під час зустрічі з керівниками місцевої влади, підприємств і громадських організацій відбулося в межах офіційного розділу відрядження. Перед очільником області поставлено конкретні завдання, звести які можна до таких основних пунктів: економічне зростання й зміцнення безпеки південних кордонів країни.

Молодий вік, можливості децентралізації та нові бюджетні правила, які збільшують фінансову спроможність місцевих бюджетів, відкривають перед Андрієм Гордєєвим широкий фронт робіт. Президент зосередив увагу на головних завданнях нового очільника Херсонщини: створення нових робочих місць, залучення інвестиції, насамперед в аграрну галузь, і допомога підприємствам у пошуку альтернативи й компенсації втрат від економічної агресії та закриття російського ринку для української продукції.

У Херсонській державній морській академії навчають за світовими стандартами. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

«Але війна більше не є виправданням того, що у нас криза в економіці, — зазначив Петро Порошенко. — Економічне зростання, збільшення рівня доходів населення — це завдання, яке стоїть нині перед усією владою». Тобто йдеться про завершення економічної кризи в Україні та перехід до економічного зростання.

На жаль, через анексію Криму Херсонська область тимчасово стала прикордонним регіоном. Тому охорона кордону та безпека жителів — з-поміж пріоритетних напрямів спільної діяльності обласної державної адміністрації, військових формувань, правоохоронних органів і громадськості. «Слід і надалі разом із СБУ і правоохоронними органами розпеченим залізом випалювати будь-які спроби дестабілізації ситуації, засилання сюди розвідувально-диверсійних груп, підготовки терористичних актів тощо», — цитує прес-служба Президента слова Петра Порошенка.

Тож одне із доручень новому очільнику області — активізувати роботи з відбору вмотивованих і патріотичних військовослужбовців-контрактників.

А ось зустрічі безпосередньо з громадськістю й жителями обласного центру можна вважати неофіційною частиною поїздки, своєрідним ковтком свіжого повітря після кабінетної задухи. Так, Президент побував у Херсонській державній морській академії. Він ознайомився з навчально-лабораторним центром, де Петрові Порошенку продемонстрували симулятори-тренажери кількох лабораторій: «Навігаційно-інформаційні системи», «Використання РЛС при розходженні суден», «Робота з великоваговими вантажами». Відвідав Президент і протипожежний полігон академії.

Глава держави поспілкувався з курсантами й зазначив, що тут створено дуже гідні умови навчання, є сучасна методична і лабораторна бази. На прохання курсантів Президент висловив своє бачення розвитку торговельного флоту України, для чого важливо залучати ефективних менеджерів та інвесторів. «Ми зараз залучаємо потужних іноземних інвесторів для управління морськими портами», — сказав Президент, нагадавши, що під час офіційного візиту до Японії запросив тамтешніх інвесторів до одного з портів Чорноморського узбережжя. Цей проект має не лише поліпшити інфраструктуру підприємства, а й підвищити транзитні можливості країни.

Особливо було наголошено на необхідності проведення реформ і на боротьбі з корупцією в морській галузі. «Впевнений, коли ви закінчите морську академію, ситуація в портах буде кардинально іншою. Не буде корупції на митниці, ми подолаємо корупцію в портах, і це дасть змогу скористатися транзитним потенціалом, яким славиться наша країна», — запевнив курсантів Петро Порошенко.

Побував він і на державному заводі «Паллада». Це підприємство посідає провідне місце серед відомих світових компаній-будівельників плавучих доків. Торгову марку підприємства ототожнюють з високою якістю, надійністю і суворою відповідністю міжнародним стандартам.

У присутності Президента директор заводу «Паллада» Валерій Маломан і генеральний директор південно-африканської компанії Southey Holdings PTY ltd Крістофер Спарг підписали Протокол технічної готовності композитного плавучого залізобетонного доку, виготовленого на її замовлення. По завершенні церемонії на доці підняли прапор ПАР.

«Ця подія стала черговим кроком на шляху активізації економічних контактів між Україною і Південно-Африканською Республікою. Я дав завдання щодо розширення нашої співпраці з африканським континентом. І ви є піонерами, які прорвалися на цей важливий для нас ринок», — зазначив Петро Порошенко. До слова, цей док стане першим новим виробом такого класу, експортованим до ПАР.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»