НАГОЛОС

Таке переконання висловив Президент під час зустрічі з керівниками церков і релігійних організацій

«Це авторитет церкви, і він повинен бути над політичною доцільністю і залишатися тією вершиною, до якої прагнуть долучитися люди, як кажуть, з чистою душею», — сказав глава держави. Віктор Янукович подякував учасникам зустрічі за зусилля, спрямовані на недопущення використання в політичній агітації авторитету церкви, її організаційних структур, релігійної символіки, повідомляє прес-служба Президента.

Постійний діалог влади та церкви сприятиме вирішенню низки питань, які нині порушують релігійні громади в різних регіонах країни. «На ваше прохання в обласних державних адміністраціях уже запроваджено практику зустрічей з представниками місцевих релігійних організацій. Упевнений, що такий постійний діалог дасть змогу розв’язувати чимало проблем», — зазначив він.

Проповідь не варто перетворювати на агітацію. Фото Володимира ЗАЇКИ

Глава держави також позитивно оцінив діяльність Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій на міжнародному рівні та висловив підтримку її роботі в цьому напрямку. Віктор Янукович зокрема подякував учасникам зустрічі за участь у таких важливих суспільно-політичних і міжнародних заходах, як відкриття Меморіалу жертв тоталітаризму в Національному заповіднику «Биківнянські могили», церемонія вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, Міжнародний саміт з проблем захисту прав меншин «Досвід України для світу».

Під час зустрічі Президент наголосив, що вимагає від правоохоронних органів ретельного розслідування та жорсткої реакції у справі за фактом руйнування хреста-пам’ятника жертвам репресій у Києві. «Це дуже тривожний сигнал і дуже небезпечний прояв, на який ми реагуватимемо належним чином згідно з українським законодавством», — додав він. За словами Віктора Януковича, такого в нашій державі не повинно бути, і ми маємо прагнути, щоб такого більше ніколи не було. Він зазначив, що йдеться про вчинок, яким були зневажені релігійні почуття мільйонів людей.

У свою чергу, від лідерів церков і релігійних організацій прозвучало прохання накласти вето на прийнятий 16 жовтня парламентом Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства)». На думку Всеукраїнської ради церков, цей закон потребує істотного доопрацювання. Президент відповів, що думка Ради церков матиме велике значення під час прийняття рішення про долю цього закону. 

Віктор Янукович також переконаний, що в конструктивному діалозі буде знайдено виважене рішення і щодо Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр», який є однією з вимог для лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. «Я з увагою ставлюся до висловлених вами позицій зі згаданих питань», — сказав глава держави, звертаючись до учасників зустрічі. Водночас він назвав безпідставними провокації, які сьогодні є щодо зазначеного закону: є об’єктивні вимоги сьогодення, пов’язані з обліком людей, які перетинають кордони, та з необхідністю наведення порядку в цій галузі. Від цього залежить безпека громадян на території країн, де існує загроза тероризму або інших порушень закону.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»