ЗАВДАННЯ

Президент закликав розвивати сільське господарство через залучення інвестицій та поліпшувати рівень життя селян

Урочисте зібрання в Національному палаці мистецтв «Україна» Президент Віктор Янукович розпочав із вітання аграріїв з Днем працівника сільського господарства. «Наша держава довела, що є одним із найпотужніших гравців на світовому ринку продовольства», — сказав він, додавши, що рівень розвитку аграрного сектору визначає продовольчу безпеку країни, впливає на сталий розвиток її економіки та формує експортний потенціал держави.

Він привітав присутніх з успішним завершенням сільськогосподарського року, зазначивши, що природні та економічні труднощі не стали на заваді українським селянам. (Розмір врожаю прогнозується на рівні майже 46 млн тонн зерна, а це третій результат за роки незалежності України).

Президент переконаний: наше зерно здатне завоювати світові ринки.

Дотування — стимул розвитку

Президент розповів присутнім, що незабаром буде розроблено Стратегію розвитку аграрного сектору економіки до 2020 р. та Стратегію сталого розвитку сільських територій, яка має доповнити першу і ∂рунтуватися на європейських підходах.

За його словами, механізми державної підтримки не повинні стимулювати безгосподарність. Оскільки дотування збиткових підприємств створює умови для їх деградації, слід переорієнтувати систему дотацій так, щоб стимулювати тих, хто використовує її максимально ефективно та випускає якісну продукцію.

«Безповоротна фінансова підтримка має здійснюватися виключно з метою технологічного переоснащення підприємств. Зокрема для впровадження екологічно безпечних, ресурсо- та енергозберігаючих технологій. Повністю вирішити це питання за рахунок коштів державного бюджету неможливо», — пояснив глава держави, додавши, що уряду й місцевій владі потрібно приділити більше уваги залученню приватного інвестиційного капіталу для реалізації інноваційних проектів в аграрній сфері.

А окремо він наголосив на необхідності подальшого законодавчого унормування відносин у земельній сфері та розбудові системи електронного кадастру. Тож вирішуючи питання, пов’язані із землями сільськогосподарського призначення, важливо максимально задіяти механізми громадського обговорення та ретельно вивчити відповідний досвід інших країн.

«Ми жодного кроку не зробимо, поки не почуємо від людей бажання йти цим шляхом. Будь-які розмови на цю тему завжди закінчуватимуться громадськими обговореннями і рішеннями громад», — передає слова Президента його прес-служба.

Глава держави переконаний, що влада має працювати над тим, щоб подальша земельна реформа захищала інтереси селян, не допускала їх обезземелення та сприяла реалізації їхніх прав. І тут найголовніше — припинити схеми тіньової приватизації земель сільськогосподарського призначення.

Плюс 30 відсотків

«Ми повинні сформувати конкурентний агропромисловий комплекс, який дасть змогу Україні посісти провідні місця на світових продовольчих ринках та гідно відповісти на глобальні виклики сьогодення», — наголосив Віктор Янукович.

За його словами, нині світовий ринок продовольства дає позитивні сигнали, і згідно з прогнозами, попит на продовольство зростатиме й надалі. «Це історичний шанс для України, і ми повинні використати його, щоб зайняти провідне місце на ринку продовольства», — сказав глава держави.

Окремо він говорив про те, що, за висновками міжнародних експертів, Україна є однією з п’яти країн, які мають можливості для рішучого прориву в розвитку агропромислового комплексу. А за прогнозами, обсяги виробництва в аграрному секторі нашої країни у найближчі десять років зростуть приблизно на 30%. «Щоб перетворити ці прогнози на реальність, необхідно розв’язати низку складних проблем, що накопичилися у вітчизняному сільському господарстві», — підкреслив Президент.

Світу потрібне якісне зерно

Під час виступу Віктор Янукович акцентував і на завданні влади: «Рішучі кроки держави, влади також потрібні в напрямі просування вітчизняної агропродукції, особливо зерна, на нові світові ринки». Для цього необхідно значно посилити активність України в роботі міжнародних організацій, що регулюють світові ринки сільгосппродукції.

У зв’язку з цим Президент закликав якомога ширше застосовувати механізми заохочення соціальної відповідальності аграрного бізнесу. Зокрема вивчити можливість збільшення плати за користування землею, щоб розширити фінансові можливості місцевого самоврядування для розвитку сільських територій.

І ще він попросив присутніх звернути увагу на розвиток нового кооперативного руху на селі, який би став важливим елементом структурної перебудови сільського господарства.

Президент переконаний, що докорінна модернізація вітчизняного аграрного виробництва сприятиме реалізації потужного потенціалу сільськогосподарського машинобудування України. Тож розвивати вітчизняний АПК слід шляхом забезпечення повноцінного використання всіх дозволених Світовою організацією торгівлі інструментів захисту внутрішнього ринку України від імпорту низькоякісної сільськогосподарської продукції.

Привітавши аграріїв, Віктор Янукович вручив найкращим із них з нагоди свята державні нагороди.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»