УРОЧИСТОСТІ

Президент закликав усі органи влади та представників бізнесу разом із духовенством активніше допомагати знедоленим і нужденним

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

З нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі наприкінці минулого тижня в столиці відбулася низка заходів під головуванням Президента Віктора Януковича. Один із перших — урочиста Академія в Національному палаці мистецтв «Україна».

Звертаючись до представників Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, глава держави наголосив: «Прийняття християнства як державної релігії було доленосним історичним актом, який вивів Київську Русь на новий цивілізаційний рівень. Важко переоцінити вплив православного християнства на суспільну мораль і правову свідомість наших пращурів».

Він мав на увазі те, що українська духовна культура завжди демонструвала і продовжує демонструвати толерантне ставлення до інших культур і релігій, ініціювала й ініціює вагомий, взаємозбагачувальний, безперервний культурний діалог зі світом.

Отже,  Президент задав тону виступу словами про спільні риси в культурах багатьох європейських народів, які дають право говорити про європейську ідентичність: «Вона за своєю суттю є християнською, та дає право стверджувати, що українці — її носії».

У святкуванні річниці Хрещення Русі в Києві разом з Віктором Януковичем взяли участь президенти Росії Володимир Путін і Сербії Томіслав Ніколич (на знімку), та лідер Молдови Ніколає Тімофті. Фото УНIAН

Майбутнє — в єдності

Віктор Янукович переконаний, що без української ікони, церковно-храмової архітектури, хорового співу та чернецтва уявлення про європейську цивілізацію неповне. Адже державна політика в духовній сфері має сприяти консолідації всіх релігійних спільнот та співпраці між ними. «В Україні діє близько 37 тисяч релігійних організацій 55 віросповідних напрямків. Безумовно, це обумовлює проведення виваженої державної політики в духовній сфері з метою консолідації всіх релігійних груп, утвердження суспільно-політичної стабільності, забезпечення конституційних прав, — сказав Президент.

Окремо ж він наголосив на важливості відновлення єдності православ’я заради майбутнього України, яке полягає в однодумстві, а не розділеннях. «Попереду в нас усіх тяжка праця задля відновлення єдності православ’я, стародавньої традиції християнства Київської Русі. Традиції, яка шанувала всі релігії народів світу, але завжди була вірна своїй рідній Київській купелі, — акцентував Президент, додавши, що проблематика державно-церковних відносин й надалі розглядатиметься на постійній основі у форматі всебічної взаємодії органів влади з релігійними організаціями. — Ще раз підкреслюю: для держави всі церкви і релігійні організації рівні. Ми поважаємо вибір наших громадян і гарантуємо кожному конституційне право на свободу віросповідань».

У цьому розрізі йшлося про неприпустимість використання церков у політичних цілях. За словами Віктора Януковича, це стосується і закордонних центрів, які через релігійні організації інколи прагнуть впливати на внутрішньополітичну ситуацію в Україні.

Європейський форпост

Глава держави запевнив гостей, що органи влади підтримуватимуть розвиток міжцерковних зв’язків і місіонерську діяльність релігійних організацій. А церква і держава в Україні мають активніше виступати партнерами у справі соціального служіння.

«Закликаю всі органи влади, представників бізнесу разом з духовенством активніше допомагати знедоленим і нужденним», — сказав він, висловивши переконання, що наразі слід посилити увагу до підтримки інституту сім’ї, виховання молоді, охопити опікою сиріт, людей у місцях позбавлення волі. Одне слово, всім разом дбати про розквіт суспільства, соціальної справедливості і милосердя.

А от органам влади необхідно посилити співпрацю з релігійними організаціями щодо впровадження ефективної політики охорони культурної спадщини, дбаючи про кожну культову споруду. Віктор Янукович пояснив: «Маємо разом формувати в українських громадян, представників бізнесу високу відповідальність за вагому тисячолітню спадщину, яку нам залишили попередні покоління. Ми повинні бути свідомі того, що є спадкоємцями видатної традиції, яку започаткував один із європейських цивілізаційних форпостів — Київська Русь».

Наступного дня глава Української держави взяв участь в урочистому молебні. До участі в ньому приєдналися Президент Республіки Молдова Ніколає Тімофті, Президент Російської Федерації Володимир Путін, Президент Республіки Сербія Томіслав Ніколич, глави церковних делегацій, які прибули для участі в урочистостях на запрошення Президента України. На Володимирській гірці біля пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру також були присутні перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов та представники уряду.

Перед початком заходу відбувся обмін короткими привітаннями. Як повідомляє прес-служба глави держави, президенти поспілкувалися з Предстоятелем Української православної церкви Митрополитом Київським і всієї України Володимиром. Урочистий молебень спільно відправили предстоятелі помісних православних церков та глави церковних делегацій.

По його завершенні Віктор Янукович та глави держав приклалися до мощей та ікони святого рівноапостольного князя Володимира.

Президенти запрошення оцінили

Потім Віктор Янукович провів зустріч з Володимиром Путіним. Він привітав Президента Росії з видатною річницею: «Я вдячний вам особисто за те, що ви приїхали такою командою в Україну відсвяткувати разом з нами прекрасне свято єднання наших народів».

У свою чергу, Володимир Путін подякував за запрошення взяти участь у святкуванні 1025-річчя Хрещення Київської Русі. «Мені приємно зазначити, що ми з вами постійно перебуваємо в особистому контакті. Ви приїжджаєте до нас з робочими візитами, і я буваю в Україні. Наші колеги зустрічаються на рівні урядів, представницьких органів влади».

Вже під час зустрічі з Президентом Молдови Віктор Янукович говорив про питання двосторонньої співпраці. Ніколає Тімофті, у свою чергу, підкреслив, що відносини між країнами завжди повинні бути дружніми, та наголосив, що на нього справив дуже велике враження рівень підготовки до святкування цієї дати.

А під час зустрічі з Президентом Республіки Сербія глава держави подякував за прийняття запрошення для участі в ювілейних заходах. На це Томіслав Ніколич відреагував словами про те, що участь у святкуванні є «великою честю і гордістю, бо в цей день зібралися великі друзі, яких пов’язує не тільки християнство і православ’я».

Він повідомив, що в Сербії спостерігають за успіхами України. І ця країна зацікавлена у співробітництві з нашою державою, зокрема в металургійній галузі: «Я був би радий, якби Україна брала участь у впровадженні та розвитку металургії у Сербії та інвестуванні в металургію». Він також подякував Україні за принципову позицію в питаннях щодо Косова.

Від Кирила — статуетка князя

У Києво-Печерській лаврі Віктор Янукович провів зустріч із Святішим Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом. Глава держави подякував йому за приїзд.

Потім Президент вшанував Хрест Андрія Первозванного, який встановили на території Трапезного храму Києво-Печерської лаври. Це християнська святиня, привезена спеціально із Греції на святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

Вже на зустрічі з предстоятелями православних церков і керівниками церковних делегацій Віктор Янукович сказав: «Виклики і протиріччя, які диктує нам сучасний світ, є ,без перебільшення, надскладними. Саме тому Україна, як і інші країни, ще більше потребує відродження християнських цінностей — основ суспільної моралі та людської духовності. В Україні склалися гармонійні державно-церковні відносини. Культурне та конфесійне розмаїття навчило нас бути відкритими і толерантними, запобігати виникненню гострих непорозумінь на етнічному та релігійному ∂рунті».

Він підкреслив, що беззаперечна заслуга в цьому належить особисто Митрополиту Володимиру — завдяки його мудрості й виваженості вдається успішно долати виклики, які постають перед канонічним українським православ’ям.

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил зокрема наголосив, що прийняття Руссю християнської віри сформувало національну самосвідомість і культуру трьох слов’янських народів, слугувало визначальним чинником для подальшої історії України, Росії та Білорусі.

Він подякував за організацію урочистостей українській владі та Віктору Януковичу і подарував главі держави статуетку князя Володимира-Хрестителя.

А Блаженніший Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ зазначив, що Київ після хрещення став маяком благодаті й богопізнання для всієї Русі.

Святіший і Блаженніший Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілія ІІ побажав главі держави Божого благословення у його діяльності.

По завершенні заходу Віктор Янукович вручив державні нагороди предстоятелям православних церков та керівникам церковних делегацій.