Підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським Союзом створювало ризики для українських товаровиробників. «Коли ми торкнулися цього питання, побачили дуже вразливі сторони цієї угоди в галузі економіки, які обов’язково постраждали б, — це аграрний сектор і сільське господарство, — заявив в інтерв’ю журналістові Віталію Коротичу Президент Віктор Янукович. — Європа має дотацію, яка становить близько 30%, на різні товари. В Україні вона значно менша, приблизно на рівні 1,5%. Наші товари стануть неконкурентоспроможними».

За словами глави держави, українським виробникам, аби мати умови, подібні до європейських, слід отримувати дотацію на рівні 13—14 мільярдів євро щороку. Однак про таку підтримку для українського АПК не йшлося.

Угода могла б завдати шкоди галузі машинобудування, оскільки більшість її продукції експортується до країн СНД. Зазнав би втрат і військово-промисловий комплекс України.

«Умовно кажучи, ця угода для нас була невигідною, вона для нас була вкрай небезпечною, — резюмував він, додавши, що відсутність громадського обговорення результатів підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС спричинила масові протести. — Суспільство не було поінформоване своєчасно. Останнім часом ця мрія, цей романтизм, більшою мірою емоції людей призвели до протесту». Окрім цього, владі не вистачило часу на проведення парламентських слухань під час підготовки до підписання документа.

Єдність народу є запорукою стабільності в країні. Фото УНIAН

Виграти має Україна

Утім, Президент виступає за оновлення стратегічних відносин із провідними країнами світу на основі рівноправного партнерства. Йдеться про країни-члени Європейського Союзу, Росію, Сполучені Штати Америки та Китай. «Нас ніяк не повинна влаштовувати роль України як допоміжної держави, як сировинного придатка, м’яко кажучи, як молодшого обслуговуючого персоналу, — означив позицію Віктор Янукович. — Рішення, які ми приймаємо, повинні відповідати національним інтересам. Будь-який зовнішній тиск на Україну зустрічатиме не менший спротив тут, в Україні. Втручатися в наші справи ми не повинні дозволяти нікому».

Тому він виступає за мирне врегулювання політичної кризи і наголошує, що жодна зі сторін не повинна порушувати закон. Глава держави наголосив, що не хоче, аби рішення приймали в радикальний спосіб: «Я не хочу воювати. Я хочу зберегти державу». А ще прагне відновити стабільний розвиток країни. Тож перемир’я у політичній кризі є першим кроком до примирення, мета цих дій — встановлення миру в державі.

«Річ не в тому, хто програє, — влада, чи опозиція. Тут повинна виграти Україна», — наголосив він. А всім учасникам протистояння, які стоять по різні боки барикад, Президент вважає за потрібне показати, що суспільство здатне зберегти Україну і мир у державі. «Ми здатні розібратися у своїй хаті і навести лад. Я вдячний багатьом тим, хто утримав емоції і почав думати прагматично, з холодним розумом. Мені однаково боляче, коли страждають люди і з одного, і з другого боку, — передає слова Президента його прес-служба. — Всі мають знати, що є межа, яку ніхто не повинен переходити. Ніхто не повинен порушувати цю межу — закон».

Емоції нам не допоможуть

Метою оголошення амністії щодо людей, затриманих під час масових акцій, Віктор Янукович назвав встановлення миру в державі. Він зазначив, що судова система, органи прокуратури, правоохоронні та слідчі органи працюють над виконанням закону про амністію.

«Триває звільнення людей. Я звертався у різні способи до мітингувальників і представників правоохоронної системи, щоб якомога швидше відкрити шлях до реалізації цього закону. Як це буде реалізовано, побачимо найближчими днями. Маю переконання, що переможе здоровий глузд», — розповів він.

А ось питання запровадження федеративної моделі державного устрою України, на переконання Віктора Януковича, порушувати ще зарано. Він прокоментував подібні заклики в українському суспільстві так: «Ця ідея давно блукає політичними коридорами, і в суспільстві триває дискусія. Зараз не час, не на часі це».

За приклад успішної моделі федеративного державного устрою навів Німеччину, бо там народ отримав реальний, дієвий механізм справедливого розподілу державних коштів. Питання щодо різних поглядів людей у регіонах на те, як слід жити, на його переконання, потребує вивчення: «Це залежить від менталітету чи від традицій? Будь-які доленосні питання в жодному разі не можна вирішувати на емоціях. Нам треба берегти те, що є, і навчитися домовлятись. У всіх має вистачити терпіння».

Стабільність без кривавого відтінку

У ході інтерв’ю йшлося й про стабільну внутрішньополітичну ситуацію в країні та створення сприятливих умов для роботи бізнесу як запоруку притоку інвестиційних ресурсів. Адже вкладені інвесторами кошти слід вважати основою для впровадження багатьох модернізаційних проектів у різних сферах життєдіяльності держави. Одначе для цього потрібна стабільність, резюмував Президент.

Наслідком боротьби за владу між політичними силами не мають бути людські життя. А кожен політик повинен розуміти рівень відповідальності за свої слова, заклики до участі у протистояннях. Тому ще одна мета влади — не допустити насильства і кровопролиття.

Говорив Віктор Янукович і про те, що за час свого перебування на посаді завжди прагнув досягти позитивного результату в роботі. «Я ніколи не знімав із себе відповідальності. Завжди був і буду відкритим. Для мене сказати слово, взяти зобов’язання — означає стати заручником цього слова. Тобто я зобов’язаний це робити. Я більше, ніж будь-хто інший, зацікавлений у тому, щоб усе в нас було гаразд, — наголосив він. — Якою буде країна, залежить від нас усіх. Українці повинні об’єднуватися».

Формула роботи глави держави щодо економічного та соціального розвитку країни полягає в таких складових: послідовність, відповідальність, залучення до процесу перевтілень однодумців і прагнення успіху.

Він додав, що у своїй роботі завжди намагався тримати руку на пульсі, щоб мати змогу оперативно реагувати на ту чи іншу ситуацію, надавати увагу найчутливішим питанням. «Я постійно звіряю годинник з людьми — вивчаю соціологічні дослідження і бачу, де найважче, яким напрямкам треба більше приділяти уваги чи, як то кажуть, ставити пріоритети у своїй роботі», — резюмував глава держави.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»