Серед питань, над якими працює Міністерство соціальної політики, озвучених заступником міністра Віталієм Мущиніним під час брифінгу в Будинку уряду, виокремлено соціальну підтримку постраждалих на Майдані та членів сімей Небесної Сотні.

Постановою Кабінету Міністрів «Про соціальний захист членів сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року» передбачено виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 121 800 гривень. За погодженням з Міністерством охорони здоров’я, МВС та Міноборони Мінсоцполітики затвердило список людей, члени сімей яких мають право на отримання цієї допомоги. До списку включено 100 осіб. Нині, за словами посадовця, лише сім’ям трьох загиблих виплати не здійснено.

Заступник міністра також звернув увагу на виплату одноразової грошової допомоги особам, які зазнали тяжких тілесних ушкоджень в той період. У перелік на отримання допомоги потрапили потерпілі учасники протесту за результатами судово-медичної експертизи. Список формувало Міністерство охорони здоров’я і затверджували відповідні міністерства. Торік за таким документом допомогу отримали 47 важкопоранених. Торік у грудні до списку додали ще 30 осіб. Передбачені з резервного фонду кошти (по 60 тисяч 900 гривень кожному) постраждалі отримають на початку березня.

— Під час нещодавнього засідання уряду прийнято рішення щодо повторної виплати сім’ям загиблих і важкопоранених ідентичних сум, — повідомив Віталій Мущинін. — Списки готові. Чекаємо надходження фінансів.

Заступник міністра поінформував про кількість вимушено переміщених осіб із східних областей та допомогу, яку їм надають. Нині їх офіційно обліковано 1 мільйон 54 тисячі (746 тисяч сімей). Їм виплачують грошову допомогу на проживання та оренду житла. Торік виплачено грошової допомоги 358,4 мільйона гривень. За цей рік вже перераховано на обласні та районні управління соціального захисту 510 мільйонів гривень. Окремо виплачують грошову допомогу непрацездатним особам по 884 гривні, планують довести найближчим часом цю суму до прожиткового мінімуму — 940 гривень. Розмір допомоги, пояснив чиновник, вираховують зі складу сім’ї, але сума не перевищує 2,4 тисячі гривень.

Вимушено переселені жителі східних областей і АР Крим звертаються по переведення або призначення пенсії за місцем тимчасового проживання. Таких звернень надійшло 932 900, зауважив посадовець. На 18 лютого потреба на виплату пенсій українцям становить 21 мільярд 109 мільйонів гривень. Профінансовано 15 мільярдів 800 мільйонів. У Донецькій та Луганській областях представництва Пенсійного фонду переміщені й працюють у штатному режимі. Виплати пенсій та грошової допомоги на сьогодні профінансовано 22 районним управлінням Донеччини. На Луганщині профінансовано пенсійні виплати у 15 районних управліннях.

За словами заступника міністра, без збоїв, за планом відбувається і фінансування та виплата інших видів державної соціальної допомоги у зв’язку з вагітністю й пологами, після народження дитини, допомога одиноким матерям.

Також ішлося про оформлення житлових субсидій. По таку послугу звернулися 1 мільйон 95 тисяч сімей. У зв’язку з очікуваним підвищенням тарифів на комунальні послуги ця цифра, на думку спеціалістів, збільшиться в рази.

Директор департаменту державної соціальної допомоги Віталій Музиченко акцентував на модернізації програми житлових субсидій з жовтня минулого року. Ними забезпечено індивідуальний підхід до розрахунку ЖС конкретній особі. Переглянуто соціальні нормативи, які стимулюють споживача економити енергетичні ресурси. В такий спосіб не використану в цьому сезоні суму субсидії можна використовувати в наступних. Це навіть спростило роботу працівників відділів житлових субсидій — зник щомісячний перерахунок витраченого споживачем. Щоб знову не навантажувати роботою працівників відділів субсидій, а споживачів не мордувати в чергах, які таки збільшаться разом з тарифами, вирішено мінімізувати контакт заявника з органом соціального захисту. Призначення субсидій автоматизується. А ось власники двох квартир чи двох автівок на субсидію можуть не розраховувати.