Шановний пане Голово!

Шановний пане Комісаре!

Шановні пані та панове!

Президент України і Уряд зробили, на мій погляд, все можливе, щоб об’єднати українське суспільство навколо європейської інтеграції.

Це наша послідовна принципова політика. Хочу нагадати, що мета інтегруватися в політичний, економічний, правовий і гуманітарний простір Європейського союзу була важливою складовою передвиборчої програми Президента України Віктора Федоровича Януковича. З цією програмою він переміг на виборах. І виконує свої зобов’язання перед суспільством.

Буквально з перших кроків нової влади навесні 2010 року ми зробили завдання європейської інтеграції нормою закону.

Ми прийняли  Закон «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», який визначив європейські норми і цінності як фундамент суверенної державної політики України.

Це був рішучий і визначальний крок із забезпечення незворотності курсу незалежної України.

Ми засвідчили, що європейські перетворення потрібні українському суспільству і здійснюємо їх в національних інтересах України.

І ось сьогодні ми на фінішній прямій. Вже наступного місяця на Вільнюському саміті «Східного партнерства» Україна та ЄС - мають підписати Угоду про асоціацію.

Шлях до цієї визначної події ми пройшли разом із нашими європейськими партнерами. Це наш  спільний здобуток.

В цілому, більше п’яти років Україна цілеспрямовано рухалася в напрямку укладення Угоди.    

Ми виконали колосальний обсяг законодавчої і технічної роботи, адже положення Угоди охоплюють практично усі сфери життя українського суспільства. І ми впритул наблизилися до досягнення поставленої мети.

Прийнято або знаходяться на завершальній стадії підготовки майже всі законопроекти з питань, що були визначені Радою ЄС наприкінці минулого року в якості критеріїв для підписання Угоди.

Цьому безперечно сприяє об’єднання зусиль всіх гілок влади, а головне  консолідація зусиль влади та опозиції.

Більшість з євроінтеграційних законопроектів підготовлено Урядом у тісній співпраці з експертами Венеціанської Комісії, ОБСЄ, Європейської Комісії.

Серед основних пріоритетних завдань  удосконалення законів про вибори, реформа системи правосуддя, боротьба з корупцією.

Разом з експертами Венеціанської Комісії активізовано роботу щодо удосконалення виборчого законодавства та реформування органів прокуратури.

Здійснюється підготовка Концепції реформування правоохоронних органів і проекту закону про органи внутрішніх справ.

Виконано більшість завдань для завершення першого етапу Плану дій по лібералізації візового режиму. На розгляді Парламенту перебувають законопроекти щодо антидискримінації та протидії корупції.

Це ще одна нагода продемонструвати нашу єдність для досягнення в майбутньому безперешкодного пересування українських громадян через європейські кордони.

Хотів би ще раз наголосити на безпрецедентній відкритості Уряду у діалозі з Європейським Союзом. Сьогодні, у цьому залі присутні практично всі міністри, що відповідають за основні напрями переговорного процесу з ЄС.

Ми запровадили практику запрошення на свої засідання представників інституцій ЄС.

Ще на початку цього року разом з Комісаром ЄС Штефаном Фюле проведено розширену зустріч за участю всіх ключових міністрів, на якій вироблено план спільних дій щодо підготовки Угоди про асоціацію до підписання.

У засіданні Уряду (18 вересня) під час схвалення Угоди про асоціацію брав участь Глава Представництва ЄС пан Томбінський.

Ми також відкриті для громадськості.

У процесі підготовки проекту Угоди проводилися широкі консультації з бізнес середовищем, завдяки чому значною мірою вдалося захистити інтереси вітчизняних виробників. В ході переговорів знайдені компромісні рішення, які прийнятні для обох сторін.

Особливо це стосується такої важливої частини Угоди, яка передбачає створення зони вільної торгівлі.

У дискусіях під час «круглих столів» щодо удосконалення виборчого законодавства, що проводилися Міністерством юстиції, взяли участь народні депутати, представники громадськості та європейські експерти. Про це більш докладно може розповісти Міністр юстиції.

Ми усвідомлюємо, що ця Угода, відкриваючи перед Україною широкі перспективи входження до європейського політичного і економічного простору, в той же час ставить перед нами непрості завдання з її імплементації та вимагає напруженої та скоординованої роботи не тільки Уряду та Парламенту, а й бізнес-середовища і громадськості.  

Адже більшість положень угоди, особливо щодо функціонування зони вільної торгівлі, являє собою "домашнє завдання" для нашої держави і створення таких умов, в першу чергу правових, за яких зона вільної торгівлі буде взаємовигідною.

І ця робота розпочата.

27 вересня на розгляд ЄС передано проект програми імплементації Угоди. Після отримання зауважень європейських експертів Програма буде винесена на громадське обговорення.

Безумовно, глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі створить унікальні можливості для прискореної модернізації української економіки, покращення інвестиційної привабливості України, поліпшення конкурентоспроможності українських виробників не тільки на ринку ЄС, але і на ринках третіх країн.

Цими можливостями ми зобов’язані скористатися.

Чи є на цьому шляху ризики?

Безумовно, є, і ми їх знаємо. Ніхто не каже, що перетворення, в першу чергу економічні, будуть простими.  Адже ці завдання надзвичайно амбітні.

Імплементація технічних норм та стандартів потребує великих обсягів роботи та значних інвестицій і це має бути нашим головним завданням в наступні роки.

Ми сподіваємося, що Європейська комісія прийме рішення щодо надання Україні адекватної фінансової та технічної допомоги для підтримки конкурентоспроможності вітчизняної продукції до вимог Європейського ринку, а також сприяння у залученні інвестицій та розвитку присутності України на нових ринках.

Я впевнений, що  разом з нашими європейськими колегами ми успішно пройдемо цей шлях.

Шановні колеги!

Як зазначав у своєму зверненні до Парламенту 3 вересня 2013 року  Президент України Віктор Янукович: «асоціація з ЄС потрібна НЕ владі чи опозиції. Асоціація потрібна Україні».

Отже Угода   є для нас «дорожньою картою» на шляху до тієї України, якою переважна більшість наших співгромадян хоче її бачити:

  країною з потужною соціально-відповідальною економікою, заснованою на передових технологіях, що гарантує достойні доходи громадян і сильний соціальний захист;

країною з безумовним верховенством права;

країною з високими стандартами життя, які, до речі, всі ті, хто згоден з асоціацією, і ті, хто не згоден, визначають однаково – як європейські стандарти життя.

Ця ціль має об’єднувати ВСІ політичні сили українського парламенту, незалежно від їх міжособистісної чи політичної конкуренції.

Розраховуємо, що Європейський Союз належним чином оцінить прогрес, досягнутий Україною, і вже найближчим часом буде схвалено відповідне політичне рішення щодо підписання Угоди про асоціацію на Вільнюському саміті.

Дякую за увагу та бажаю всім учасникам круглого столу плідної дискусії.