Від часу ухвалення Женевських домовленостей минуло вже кілька днів. Одразу після досягнення згоди про першочергові кроки, спрямовані на відновлення безпеки у східних регіонах України, уряд добросовісно розпочав їх виконання.

Він звертається до тих громадян, які, підбурені російськими спецслужбами, для відстоювання своєї точки зору обрали шлях насильства і силових захоплень. Українська влада готова вислухати всі законні політичні вимоги українців на сході й на заході. І не лише вислухати, а й піти назустріч. І ми закликаємо виконати Женевські домовленості, укладені між Україною, Росією, США і Європейським Союзом, йдеться у повідомленні департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Від часу ухвалення Женевських домовленостей минуло вже кілька днів. Одразу після досягнення згоди про першочергові кроки, спрямовані на відновлення безпеки у східних регіонах України, уряд добросовісно розпочав їх виконання. Фото Укрiнформу

Уряд зробив конкретні кроки, якими розпочав виконання своєї частини домовленостей. Зокрема було призупинено активну фазу антитерористичної операції.

Головним завданням уряду є захист мирних громадян від озброєних бандформувань — саме в такому форматі працюватимуть українські правоохоронні органи і силові структури. Армія має лише один наказ: захищати громадян України, як цього вимагає закон і військова присяга. На жаль, саме мирні жителі стають жертвами приїжджих кримінальних гастролерів і терористів, які прикриваються політичними гаслами. Останній приклад — жахливе вбивство двох осіб, тіла яких понівечені тортурами, знайшли у Донецькій області. Один із цих загиблих — депутат Горлівської міської ради від партії «Батьківщина».

Уряд схвалив і вніс до Верховної Ради законопроект про звільнення від відповідальності учасників масових заворушень, які здадуть зброю та звільнять захоплені адміністративні будівлі. Відповідно до Женевських домовленостей, така амністія не поширюватиметься лише на тих, хто скоїв тяжкі злочини, хто вбивав і катував людей.

Уряд ініціював проведення конституційної реформи на засадах децентралізації та розширення повноважень регіонів. Уже проведено розширене засідання парламентської конституційної комісії із залученням представників усіх політичних сил і регіонів. Ухвалено розпорядження про широке громадське обговорення майбутніх конституційних змін. Цей процес уже розпочався, і влада закликає долучитися до нього всіх, хто хоче змінити систему влади в Україні. Пропонується мирний і легітимний шлях до цього: подавайте власні пропозиції змін до Конституції. Уряд їх почує. Але ще до впровадження конституційних змін влада готова почути думку жителів регіонів про те, кого вони вважають гідними ці регіони очолювати.

Міністерство внутрішніх справ і Служба безпеки продовжують вилучати нелегальну зброю у населення. Уряд послідовно роззброює всі радикально налаштовані рухи, організації та сектори, які порушують закон. Уже вилучено майже 6 тисяч одиниць стрілецької зброї. На Майдані Незалежності і на Хрещатику абсолютно вільна і безпечна атмосфера. Там нікого не переслідують за етнічною чи мовною ознакою, не складають «чорних списків». Запрошуємо приїхати і переконатися, йдеться в повідомленні.

Уряд гарантує захист і закріплення спеціального статусу російської мови. Територіальні громади самі визначатимуть обсяг прав, який вони надаватимуть російській чи будь-якій іншій мові. При цьому рішуче засуджуються будь-які прояви антисемітизму, ксенофобії та нетерпимості. За фактом розповсюдження листівок антисемітського характеру в Донецьку вже веде розслідування Служба безпеки.

Парламентська коаліція звернулася до всіх політичних сил із закликом підписати Меморандум порозуміння задля врегулювання ситуації на сході України. Уряд нагадує українцям усіх областей: у вас є законно обрані представники у парламенті. Звертаємося до незадоволених у східних областях: змусьте своїх депутатів працювати і відстоювати ваші інтереси. У них для цього є всі законні можливості.

Ми зробили наші перші кроки назустріч. Ми чекаємо конкретних кроків тих, хто незаконно утримує будівлі й заручників, зазначено в документі.

Українська сторона підтримує провідну роль Організації з безпеки та співробітництва в Європі у сприянні в негайній реалізації цих заходів. З представниками ОБСЄ та зі сторонами Женевських домовленостей на щоденній основі тривають консультації на високому рівні, включаючи рівень Прем’єр-міністра України.

Уряд також звертається до іншого учасника Женевських домовленостей — Російської Федерації. Українська сторона закликає виконати російську частку домовленостей. Закликаємо відвести війська з української території і звертаємо увагу на важливість публічного відмежування від підтримки тероризму і сепаратизму. Звертаємося до Росії закликати своїх прибічників, які чинять протизаконні дії на території України, припинити насильство, звільнити заручників і захоплені будівлі. Хочемо вірити, що домовленості з Росією варті витраченого на них паперу, вказано в заяві.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»