Рішення уряду щодо призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію, включно із створенням всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС, спричинило широкий резонанс як в Україні, так і за кордоном. Тож останніми днями Прем’єр-міністру Миколі Азарову довелося неодноразово пояснювати причини такого рішення. Не стало винятком і вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, на якому глава уряду ще раз навів обгрунтовані аргументи на користь такого непростого, але безальтернативного в сучасних реаліях рішення.     

«Це рішення виходить саме з наших національних  інтересів, незмінним пріоритетом у яких є успішна європейська інтеграція. Ми не можемо жертвувати економічним суверенітетом. І не можемо допустити, щоб підписана в конкретно сьогоднішніх вкрай несприятливих умовах асоціація виявилась провальною як для України, так і для Європейського Союзу.

А економічна ситуація, що остаточно склалася напередодні підписання, на превеликий жаль, визначала саме таку перспективу», — заявив Микола Азаров.

 

Він зауважив, що, ухвалюючи рішення про паузу у підготовці до підписання угоди з ЄС, уряд до останнього зважував ризики і відповідальність перед українським народом. Адже протягом останніх трьох років Президент і уряд виконали величезний обсяг роботи для наближення України до асоціації, практичного втілення європейських стандартів і критеріїв.  

«Тому я вкрай відповідально заявляю: процес переговорів щодо підписання угоди продовжено і робота з наближення України до європейських стандартів не зупиняється ні на день. Наш власний, український, проект «Україна — європейська держава» іде своїм ходом. І наші партнери з Євросоюзу прийняли таку позицію України та офіційно заявили про можливість підписати Угоду про асоціацію в майбутньому», — наголосив глава уряду.

На два фронти

Створення зони вільної торгівлі з ЄС — це рівноправна участь України у найбільшому за обсягами та одному з найтехнологічніших ринків світу, що дає реальний шанс на структурну перебудову та модернізацію нашої економіки. Водночас не можна втрачати позиції на ринках країн СНД, зокрема Росії, яка є найбільшим торговельним партнером нашої держави. Тому переговори велися на два фронти.

З одного боку, Росія висловила занепокоєння можливою економічною інтеграцією України з ЄС, вбачаючи в цьому значні ризики для власної економіки. Прем’єр  нагадав, що місяць тому в Мінську глави держав Митного союзу ухвалили заяву про те, що негайно після підписання Угоди про асоціацію з ЄС для України фактично буде скасовано режим вільної торгівлі з Росією, Казахстаном та Білоруссю. «Це означає, що негайно втратять роботу близько 400 тисяч українських робітників, а далі навіть важко порахувати, скільки ще. Закриються найбільші українські підприємства, різко згорнеться малий і середній бізнес, а доходи бюджету не забезпечать виконання соціальних зобов’язань держави», — озвучив глава уряду песимістичний, але цілком реальний прогноз.

З іншого боку, Євросоюз не дав практичної відповіді щодо можливих компенсаторів втрат України від закриття ринків Митного союзу. Не було жодного підтвердження про підтримку й з боку міжнародних фінансових інституцій. Навпаки, МВФ висунув нашій державі абсолютно неприйнятні умови надання кредиту. Крім того, що його розмір дорівнює заборгованості України перед МВФ, фонд висунув вимоги вдвічі підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги, заморозити заробітні плати, пенсії, стипендії та всі соціальні допомоги, а також низку фінансово-економічних умов, що можуть призвести до звільнення працівників бюджетної сфери, девальвації національної валюти, подорожчання імпортних товарів, зокрема ліків, та продуктів харчування.        

«Президент і уряд отримали чіткий сигнал, що наші європейські партнери не вплинули на позицію Міжнародного валютного фонду, хоча Євросоюз — один із головних засновників фонду з вирішальним голосом. Вони навіть не змінили прив’язку досить умовної фінансової допомоги від Євросоюзу до відновлення програми з МВФ. Виконання названих вимог однозначно призвело б до соціального колапсу та дискредитації курсу європейської інтеграції України в очах наших людей. Уряд не може ігнорувати такого очевидного сценарію», — заявив Микола Азаров.

Отже, ухвалено рішення продовжити переговори про врегулювання наявних проблем, що виникли в трикутнику інтересів України, ЄС та Росії. І цілком логічно, що всі спірні питання слід вирішувати в тристоронньому форматі. «Чого ми хочемо досягти? По-перше, відновити нормальний торговельно-економічний режим з Росією. По-друге, домовитися про конкретну, на ринкових принципах, допомогу, яку сильніша економіка Європейського Союзу може надати економіці України у перехідний період», — розставив крапки над «і» Прем’єр.

У цьому контексті глава уряду доручив Міністерству закордонних справ разом із Міністерством економічного розвитку і торгівлі забезпечити проведення тристоронніх консультацій, визначення їх порядку денного і практичних договірних кроків, що відкриють дорогу до підписання Угоди про асоціацію.

Молодь не піддається на провокації політиків. Фото Укрінформу

Зміни курсу не буде

Зокрема, Микола Азаров звернувся до людей, які вийшли на вулиці українських міст, аби висловити підтримку курсу європейської інтеграції. «Людей вивели на вулиці не політики, а щире розчарування тим, що наші плани на цьому етапі не втілились у життя. Я добре розумію та поділяю це розчарування. Тому що 90% тих, хто вийшов на маніфестації, — це ті громадяни, які протягом трьох років підтримували політику Президента та уряду на євроінтеграцію. Ці громадяни весь цей час зміцнювали і зараз зміцнюють наше переконання, що ми проводимо правильний курс. Це гарантія того, що ніякого розколу суспільства не буде, тому що не буде зміни курсу», — підкреслив глава уряду.

Водночас він висловив жаль з приводу того, що певні політики не полишають спроб перетворити мирне волевиявлення у зіткнення «стінка на стінку». Такі спроби, заявив Прем’єр, правоохоронні органи повинні припиняти без вагань. «Узагалі, наші громадяни повинні усвідомити: нагнітання ситуації працює проти України, послаблює наші позиції на переговорах. Той, хто хоче дестабілізувати ситуацію, працює проти європейського вибору. Щоб укласти успішну Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі, розв’язати економічні проблеми зі східними партнерами, Україна повинна бути єдиною і стабільною. А уряд гарантує: Україна і далі буде рухатися шляхом європейської інтеграції, оскільки це в інтересах України, в інтересах нашого народу», — заявив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

♦ Про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Ірландії про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та доходи від відчуження майна і Протоколу до неї та проект відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України (проект закону);

♦ Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про військові поховання та проект відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України (проект закону);

♦ Про перелік адміністративних послуг та плату (адміністративний збір) за їх надання (проект закону);

♦ Про внесення змін до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Казахстан про виробничу кооперацію в авіабудуванні (розпорядження уряду).