Інформація про робочу поїздку глави уряду в «гарячу точку» з’явилася не одразу. Тож спершу була незрозумілою причина перенесення на сьогодні традиційного урядового засідання, яке зазвичай відбувається щосереди.  Під час відвідання Слов’янська Донецької області Прем’єр проінспектував відновлювальні роботи у пошкодженому під час бойових дій житловому п’ятиповерховому будинку, місцевій школі, а також відвідав міський залізничний вокзал. Арсеній Яценюк поспілкувався і з мешканцями будинку по вулиці Бульварній, 4, у який 1 липня влучив артилерійський снаряд.

Прем’єр-міністр запевнив жителів, що уряд допомагатиме відновлювати житлові будинки: «Ми ухвалимо рішення про фінансування з центрального бюджету».

На залізничному вокзалі Прем’єру показали снаряди та вибухонебезпечні предмети, які було виявлено під час розмінування. Фото з сайту pravda.com.ua

На вулиці не житимуть

На запитання місцевих жителів, чи варто їм сподіватися на продовження робіт, глава уряду запевнив співрозмовників: «Не тільки сподіватися, а й бути впевненими, що на вулиці точно не житимете».

Після цього Прем’єр-міністр відвідав слов’янську міську школу №10, також пошкоджену під час бойових дій, повідомляє УНІАН. А на залізничному вокзалі Прем’єру показали снаряди та вибухонебезпечні предмети, які було виявлено під час розмінування об’єктів залізниці.

Побував Арсеній Яценюк і на сумнозвісній горі Карачун, у розташуванні українських військових. Саме тут після обстрілу терористів впала телевежа, котра транслювала телебачення в цьому районі. На цій висоті відбувся імпровізований брифінг, де журналісти отримали вичерпну інформацію, так би мовити, на свіжому повітрі.

Попри проблеми з телевежею, у місті вдалося відновити мовлення трьох українських телеканалів. «Ми вирішили технічне питання. На водонапірну вежу поставили антену, і сьогодні включили три канали — УТ-1, 5 канал і 1+1», — розповів Прем’єр-міністр.

Він запевнив, що зараз фахівці проводять відновлювальні роботи, завозять необхідну техніку, і додав, що найближчим часом кількість каналів, які відновлять мовлення в регіоні, зросте до восьми.

З хати по нитці

Ішлося й про відбудову інфраструктури Донбасу, зруйнованої бойовиками внаслідок воєнних дій. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк схиляється до думки, що до відновлення пошкодженої інфраструктури Донецької та Луганської областей слід обов’язково долучити і так званих олігархів.

«Переконаний, що в таких умовах всі повинні скинутись, всі повинні дати гроші для того, щоб відновити мережі, відновити інфраструктуру і відновити життя на Донбасі», — сказав Арсеній Яценюк, відповідаючи на запитання про можливість і доцільність участі цієї верстви населення в мирній відбудові регіону.

За попередніми оцінками, обсяг шкоди, завданої всім об’єктам Донецької та Луганської областей, становить понад 8 мільярдів гривень. А зважаючи на продовження бойових дій, збитки зростатимуть. «Попередні оцінки, які в нас були, це з першого погляду, 8 мільярдів гривень на Донецьк і Луганськ. Позаяк військовий конфлікт триває, я думаю, що цієї суми вистачить, у кращому випадку, на кілька місяців», — не зовсім оптимістично заявив Арсеній Яценюк.

Прем’єр анонсував, що наступного дня він презентує проект змін до держбюджету, де передбачатимуться кошти для фінансування відновлювальних робіт на Донбасі. Крім цього, у вересні заплановано проведення донорської конференції інвесторів з Європейського Союзу. «Ми очікуємо допомоги наших західних партнерів у відновленні Донбасу, відновлення інфраструктури і забезпечення робочими місцями», — висловив сподівання Арсеній Яценюк.

Невдовзі з ЄС прибуде місія, яка оцінить ступінь руйнувань. «Після цього ми спільно погодимо ті обсяги фінансування і технічної допомоги, які повинні отримати у вересні», — резюмував глава уряду.

Зокрема, для відновлення самої лише Слов’янської ТЕС, пошкодженої під час боїв, необхідно до 400 мільйонів гривень (ця інформація прозвучала трохи згодом, під час робочої наради під керівництвом Арсенія Яценюка).

Люди повертаються додому

Натомість оптимістично прозвучала заява про початок нового навчального року і відновлення всіх місцевих шкіл до 1 вересня. Для якнайшвидшого відновлення загальноосвітніх шкіл всі їх буде закріплено за міністерствами, відомствами й державними компаніями, які братимуть участь у фінансуванні робіт.

«Школу, яку ви бачили, й інші школи буде відкрито до 1 вересня. Ми за кожним відомством закріпили по школі для того, щоб швидко їх відновити, щоб діти змогли піти на навчання, починаючи з 1 вересня», — пообіцяв Арсеній Яценюк.

Він також додав, що Укрзалізниця відновила шляхи сполучення зі Слов’янськом, і вже 15 липня до міста повернулося близько 800 жителів, які залишили його на час воєнних дій.

Прем’єр додав, що енергопостачання в місті відновлюють за кошти енергоринку, систему водопостачання також приводять до ладу. А поки що потреби жителів міста у воді забезпечують за рахунок підвезення води.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»