Про заходи, якими уряд намагається протидіяти корупції, йшлося в Міністерстві внутрішніх справ на засіданні колегії, у якому активну участь узяв Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Звертаючись до керівництва правоохоронних органів та підрозділів ДСНС, він зауважив, що головне завдання на внутрішньому фронті країни — боротися з корупцією і перемогти у війні з нею.

Покарання буде невідворотним. Фото з сайту kmu.gov.ua

За хабарі битимуть по руках

Співпраця із західними партнерами у цій боротьбі нам потрібна також. З європейською та американською допомогою Україна сподівається викрити всі незаконні фінансові потоки та остаточно розслідувати гучні кримінальні справи. Йдеться про виявлення іноземних компаній, рахунків, карток, власності за межами країни, тобто всього награбованого, що належить українським посадовцям, яких звинувачують у корупції (разом із МЗС МВС складуть список двосторонніх угод, що дадуть змогу залучити міжнародні структури та іноземних слідчих до процесу отримання необхідних даних. — Авт.).

У вступній частині отримав слово й секретар РНБО Олександр Турчинов. На його думку, системної боротьби з корупцією не було, оскільки змінювалися керівники, а схеми залишалися ті самі — їх просто отримували у спадок. Він підтримав пропозицію Прем’єра системно посилити кримінальну відповідальність за корупційні злочини в Кримінальному-процесуальному кодексі й порадив скасувати будь-які застави для таких злочинців. А ще — перед тим, як відчинити двері пенітенціарних закладів для корупціонерів, відправити їх на фронт. А голова МВС перед звітуванням фахівців відомства порадив кожному пам’ятати одне: того, хто заявив про факт вимагання хабара, звільняють від відповідальності.

Боротьба з корупцією та кримінальне переслідування винуватців є лише одним елементом ефективного виконання КПК. Наступні: дерегуляція (зменшення повноважень), об’єктивні економічні умови (збільшення заробітних плат, пенсій, зайнятості населення та рівня грошового забезпечення правоохоронців і держслужбовців), елемент примусу. На зміни в цій системі управління, за словами Прем’єра, країна має кілька місяців. «Нам потрібні злагоджені дії правоохоронної і судової систем. Слід створити національну поліцію за допомогою не кількості, а якості. В межах чинного фонду оплати праці грошове та матеріально-технічне забезпечення можна підвищити. Це саме стосується і ДСНС», — додав Арсеній Яценюк.

Необхідні для антикорупційних схем проекти законів він пообіцяв внести у ВР наступного пленарного тижня.

Завдання від Прем’єра

По-перше, МВС має невідкладно внести зімни до КПК, аби він відповідав європейським стандартам і вимогам сьогодення.

По-друге, для слідчих, котрі розслідують резонансні справи, підвищити платню у кілька разів — нині щомісячний дохід цієї групи працівників у структурі МВС становить 2 тисячі 300 гривень (ДСНС отримують 2 тисячі 100 гривень, ті, хто працює в зоні АТО — 4 тисячі).

По-третє, посилити та «почистити» керівні кадри в регіонах. Щоб викорінити на обласному рівні корупцію, слід створити в Києві спеціальну бригаду. Її представники не відриватимуть від роботи керівників областей, однак перевірятимуть на чесність роботу регіональних управлінь митниці, податкової міліції, ДФС і ДСНС.

По-четверте, Генеральний прокурор повинен довести до кінця справи по «Януковичу і Ко», а МВС — притягнути до відповідальності всіх винуватців, попри мандати депутатів Верховної Ради.

По-п’яте, МВС внесе пропозиції змін в законодавство, щоб за рішенням слідчого можна було залучати до роботи фахівців із США та ЄС.

До слова, у Київській області щодо керівників районної міліції порушено 24 справи. П’ятеро некомпетентних вже звільнено з посад. Торік покарано 5 тисяч працівників міліції, цього року 57 звільнено зі структури органів внутрішніх справ. До кримінальної відповідальності притягують чверть держслужбовців. У ДСНС також будуть зміни: проводитимуть відкритий тендер на закупівлю пожежно-рятувальної техніки в онлайн-режимі, разом із МВС в.о. керівника ДСНС Зорян Шкіряк розробить концепцію реформування служби. Він, до речі, пообіцяв завершити процес становлення служби порятунку «112» та передачі її МВС.