— Ось вам чайник, але воду для чаю з колонки не беріть — вона тхне трубами! — застеріг мене комендант однієї з баз відпочинку на території Шацького національного природного парку. — Візьмете просто з озера!

На ці слова не здивувався. Адже ще з початку 1970-х знаю, що вода у Світязі значно чистіша, ніж у водогонах багатьох міст.

— Цього року ми прийняли туристів удвічі більше, ніж у минулі роки. Оздоровилися в нас щонайменше 85 тисяч українців і чимало гостей з-за кордону, — розповів директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко.

Причини настільки різкого підняття показника відомі. Це й окупація Криму «братами» зі сходу, і падіння гривні відносно курсу основних валют. Отож чимало українців, обираючи місце літнього відпочинку, звернули увагу на Волинь як регіон, де на мінімум вкладених в оздоровлення коштів літньої пори можна отримати максимум для душі й тіла.

Така увага до Волині неабияк тішить. Адже гроші туристів дають змогу місцевому населенню не тільки заробляти на життя, а й розвивати інфраструктуру.

Наплив туристів породжує проблеми

— У парк у літній сезон приїхало понад 21 тисяча автомобілістів. Є потреба в тому, щоб і далі розвивати площу місць для стоянки для них та дорожню мережу, — зазначає Володимир Захарко. — Потрібні й кошти, аби добудувати п’ятикілометровий відрізок кільцевої дороги навколо Світязя — від урочища Гряда до села Пульмо.

Ще одна проблема — прибирання сміття, якого, на жаль, багато залишають туристи. Виставлений спільно із працівниками міліції пост на в’їзді в парк цього року зібрав 450 тисяч гривень екологічного збору. Це на двісті тисяч більше, ніж у 2013-му. 20% цієї суми пішли в бюджет як сплата податку на додану вартість, ще стільки — на рахунок місцевого райвідділу міліції на придбання правоохоронцями пального, потреба в якому під час туристського сезону зростає, інші невідкладні потреби.

Решту зібраних із туристів коштів використали на оплату праці прибиральників, вивезення сміття, за користування полігоном твердих побутових відходів, встановлення на пляжах і обслуговування біотуалетів.

Є проблема значно серйозніша: прокладання каналізаційного колектора і наступне скидання ним на очисні споруди стічних вод із села Світязь. Адже те впритул облягло озеро і нині розбудовується.

— Щоб убезпечити найчистіше озеро України від забруднення каналізаційними стоками, потрібно 2,8 мільйона євро. Тут надія лише на європейських партнерів, які розуміють значення наших унікальних територій, — каже Володимир Захарко. — Сподіваємося, що цю проблему під час реалізації спільної програми добросусідства України, Польщі й Білорусі завдяки Євросоюзу вдасться розв’язати. Адже наш парк визнано ЮНЕСКО як світова цінність, і ми готові запрошувати на оздоровлення громадян з усієї Західної Європи.

Навіть восени на Світязі чимало відпочивальників

Потрібен статус курорту

Збільшення потоку туристів на 10—15% зафіксували й в інших привабливих для організації екскурсій та відпочинку регіонах. Про це повідомив «УК» відповідальний за розвиток туризму в облдержадміністрації Віталій Чернець. Зокрема гостей області цікавляться па?м’ятками старовини у Луцьку, Володимирі-Волинському, музеєм-садибою Лесі Українки у селі Колодяжнмоу.

Але найзатребуваніші все-таки Шацькі озера.

— Є гостра потреба в тому, щоб визнати нарешті цю територію курортною зоною. Це надасть імпульсу для розвитку санаторно-курортного лікування впродовж усього року. Успішний досвід тут у волинян є: це санаторій «Лісова пісня», — розповідає Віталій Чернець. 

— Давно на часі й удосконалення законодавства про сільський зелений туризм, який добре зарекомендував себе в області.

ДО ВІДОМА

Про вплив світязької води на оздоровлення організму відомо давно. Свого часу оцінили її гетьман України Іван Виговський та губернатор київський, подільський і волинський Михайло Драгомиров, кожен з них свого часу був власником Світязя. А ще — засновник Львівського зоологічного музею Бенедикт Дибовський. Понад століття тому він після знайомства із Шацьким поозер’ям написав: «Коли дивишся на це узбережжя — сухе і піщане, думаєш про те, які оздоровчі скарби знайшли б люди, якби час літніх відпусток проводили на узбережжі Світязя, — він набагато кращий від озера Балатон в Угорщині і міг би сміливо з ним конкурувати».

Тож не дивно, що з розвитком ЗМІ слава про диво-край рознеслася не лише по усій Україні, а й полетіла далеко за її межі.

ТРОХИ ІСТОРІЇ

…У 1960-х на берегах озера Світязь московські проектанти хотіли поставити атомну станцію. Бо озерна вода виявилася настільки чистою, що на порядок чи два зменшила б проблеми з її попередньою підготовкою до охолодження ядерних реакторів. Але, на щастя, обком керівної тоді партії не погодився. І Рівненська атомна постала на межі з Волинською областю.

Вбереглися Шацькі озера і від другого зазіхання на них «мирного атома» — у квітні 1986 року. Проведені пізніше радіометристами заміри показали, що плями радіонуклідів, що щедро накрили тоді поліські райони області, не дотягнули до Шацького поозер’я. Ніби якась вища сила розуміла, що його треба зберегти для майбутнього відпочинку й оздоровлення людей. Зокрема й тих, які постраждали внаслідок Чорнобиля. 

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

(фото автора)