Прем’єр-міністр Володимир Гройсман хоче, щоб журналісти на місцях краще орієнтувалися в діях міністрів та об’єктивніше висвітлювали їх, а українці знали напевне, які рішення ухвалюють в стінах Будинку уряду. Прямий діалог відбувся в Києві в Клубі Кабінету Міністрів.

Цифри тотожні, а ситуації різні

Прем’єр розпочав вступне слово з найважливішого, за його словами, для країни — відродження національної економіки. «Багато проблем, які ми маємо щодо якості життя людей, безпекової сфери, пов’язані зі слабкою українською економікою. Натомість потенційні її можливості невикористані, — сказав він, назвавши питання енергетики та енергоефективності головним резервом. — Воно актуальне, оскільки Україна має надзвичайно велику енергетичну залежність. Вона забирає в нас можливості конкурентного розвитку, змушує витрачати шалені ресурси на те, що ми можемо заощаджувати. Ми неконкурентні, бо споживаємо вдвічі-втричі енергії більше, ніж, наприклад, Польща».

Пояснюючи, чому уряд встановив ринкові ціни на природний газ, Володимир Гройсман поставив риторичне запитання: «Чи може український газ бути дешевшим, ніж на сучасному європейському ринку? Так само можна запитати вас: те, чим ви володієте, могли б продати в п’ять разів дешевше? Упевнений, кожен із вас сказав би «ні».

Він нагадав, що раніше низький за вартістю газ давав можливість тим, хто «опікувався» цими питаннями, збагатитися та «загравати з людьми», говорячи про низькі тарифи для населення.

«Якщо взяти тариф, який ви сплачували п’ятьма роками раніше, й дані, скільки з Державного бюджету (а він формується з кожного з вас) було спрямовано на потреби «Нафтогазу України», то побачите, що ціна була так само ринкова. Тільки частину з неї сплачували люди, а частину надавали з бюджету. Ми виходили майже на ті самі цифри», — продовжив тему глава уряду.

Він ще раз повторив, що саме через такий стан справ нафтогазовий сектор був надзвичайно корупційним (ідеться про мільярди доларів) не без участі представників влади. «Її представники давали преференції, можливість паразитувати на національних ресурсах, зокрема надрах», — додав Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман намагався знайти в журналістах однодумців. Фото з Урядового порталу

«Нафтогаз» отримує і за бідного, і за багатого

Опісля йшлося про схеми, коли через низький тариф на газ доводили до зубожіння житлово-комунальне господарство країни. За спостереженнями Прем’єра, недооцінені ресурси й послуги призвели до занепаду всього житлово-комунального комплексу. «Ми бачили, в якому стані були труби, комунальний транспорт, якість води, тепла… Та й витрачаємо ми вдвічі більше того самого газу. Ми маємо ринковий газ і переможемо корупцію, створюємо ринкові умови і зменшуємо споживання енергоресурсів», — наголосив Прем’єр, додавши, що українці можуть удвічі менше використовувати ці енергоресурси і сплачувати за них удвічі меншу ціну. Одне «але» — для цього потрібні інвестиції.

Позитивні зрушення він прогнозує за 2—3 роки, нині може лише компенсувати збитки через механізм субсидіювання українцям з низьким рівнем заробітної плати.

«Наприклад, є людина, яка має будинок 500 квадратних метрів, і той, хто має 40 квадратних метрів квартиру. І в того, і в того є пільговий газ, так звані 1200 кубометрів на шість місяців. Але все одно «Нафтогаз» отримує різницю в ціні напряму: і за бідного, і за багатого. Тому наше завдання — дати адресну допомогу не багатому, а бідному, тому, хто не має ресурсу, щоб заплатити повну ціну», — докладно пояснював журналістам Володимир Гройсман.

Опісля він нагадав, що раніше газ імпортували з Росії, Україна повністю залежала від дій РФ. «Це було несправедливо, оскільки Україна має можливості для видобутку власного газу, — резюмував він. — Все, що отримає нафтогазовий сектор, уряд спрямовуватиме у власний видобуток газу та на модернізацію енергетичної системи. Це й побудує енергонезалежну країну. Тому наші кроки були непопулярними. Якщо врахувати наші можливості й реальний рівень життя — побачимо різницю. Ми можемо з вами більше! Ми маємо діяти!»

Насамкінець він нагадав, що керував Вінницею вісім років і встановив там економічно об∂рунтовані тарифи на послуги для населення. Нині там новий транспорт, котельні, модернізований полігон відходів, хороші дороги… Володимир Гройсман регіональним ЗМІ завважив, що він не за зниження тарифів, а за підвищення доходів.

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»