Начальник головного управління
агропромислового розвитку 
Сумської облдержадміністрації
Володимир ІВЧЕНКО

Збільшуючи виробництво сільськогосподарської продукції, аграрії Сумщини зміцнюють промислову базу для переробки молока, м’яса, зерна, овочів, фруктів тощо.

Про це кореспонденту «УК» розповідає начальник головного управління агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Володимир ІВЧЕНКО.  

— Володимире Миколайовичу, судячи зі статистики і  з огляду на норми споживання, Сумщина є самодостатньою майже за всіма видами продовольчих товарів.

   Так, складно назвати, чого в нас не виробляють, — по суті,  для повноцінного харчування виготовляємо все, що потрібно. А це не тільки гарантована продовольча безпека регіону, а й міцна економіка, робочі місця, вагомі відрахування до бюджетів усіх рівнів, Пенсійного фонду тощо. Іншими словами, маємо надзвичайно масштабний і важливий з усіх точок зору сегмент сучасної економіки.

Особливо явні зрушення в нинішньому році. Важко знайти сферу, якої б не торкнулося оновлення — облаштування нових ліній, модернізація наявних, реконструкція приміщень тощо. Завдяки фронтальній роботі вдалося ввести в дію 16 нових об’єктів, освоївши понад 80 мільйонів гривень інвестицій. Це насамперед лінії з поглибленої переробки м’яса птиці, цехи з виготовлення і фасування борошна, твердих сирів, круп, макаронних виробів тощо.

На якісно вищий виток виробничого розвитку вийшли ПАТ «Крафт Фудз Україна», Роменський завод продовольчих товарів, ТОВ «Горобина», інші харчові підприємства, продукція яких широко відома не тільки в області, а й в Україні. Водночас вводили в експлуатацію мобільні цехи і лінії в сільських населених пунктах, при сільськогосподарських товариствах, у кооперативах тощо. Компактні і негабаритні, вони також помітно впливають на обласну «переробну» картину.

— Одна справа — виробити продукцію, а інша — її переробити і запропонувати споживачеві готові продукти.

  — А ще ж є проміжна ланка, яку ви не назвали, — сировину треба зберегти, причому надійно і якісно. Тож це питання в нас на особливому контролі.

Область має вже високі показники валового виробництва. Наприклад, упродовж кількох останніх років вирощуємо майже два мільйони тонн збіжжя, збільшуємо обсяги молока, м’яса, картоплі, городини тощо.

Аби все це надійно зберігати, протягом минулого і нинішнього років  досягли істотного прориву. Зокрема на сьогодні маємо 34 сертифікованих склади для зерна місткістю майже 1,5 мільйона тонн зерна,  і ця робота продовжується. Наша мета — до кінця наступного року довести зернові місткості до двох мільйонів тонн. Для цього 2013-го залучимо майже 350 мільйонів гривень інвестицій.

Так само важливо забезпечити галузь сучасними сховищами для зберігання картоплі, овочів, фруктів. Тобто аграрний сектор Сумщини зосереджує зусилля не тільки на виробництві, а й на зберіганні та переробці продукції. Маємо на меті повністю замкнути виробничий цикл, бо сировина — це добре, а готові продукти — краще.

— Наступного року в області заплановано спорудження низки переробних об’єктів, що значно зміцнять економічні позиції галузі. Які  саме потужності сьогодні найбільш актуальні?

   — Так, 2013-й стане знаковим для селян і їхніх партнерів. Особливо гостре  питання — зниження затрат енергетичних ресурсів. Плануємо зосередитися на підприємствах із переробки молока та м’яса, оскільки саме тут залишаються істотні прогалини. За нашими розрахунками, на придбання нового сучасного обладнання, оснащення та модернізацію наявних ліній, інші заходи буде витрачено 5,7 мільйона гривень. Завдяки цьому вдасться знизити собівартість готової продукції, стабілізувати реалізаційні ціни. Передусім це стосується масла, ковбасних виробів.

Тривалий час задовольнялися застарілими і примітивними виробництвами з виготовлення тієї чи тієї продовольчої продукції. Але настав час відправляти їх у відставку. Наступного року в об’єкти харчової промисловості залучимо понад 60 мільйонів гривень, а інфраструктури — майже 450. Крім того, Програмою розвитку агропромислового комплексу Сумської області на період до 2015 року заплановано побудувати два сучасних заводи з переробки плодів та овочів і крохмальний завод.

У розвиток борошномельної галузі плануємо залучити 1,8 мільйона гривень. Зокрема на базі філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Кролевецький КХП» встановимо лінію дрібного фасування борошна. Передбачене спорудження нових сучасних потужностей з випуску хлібобулочних виробів, безалкогольних напоїв, багатьох інших видів продовольчої продукції.   

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Володимир ІВЧЕНКО. Народився 1959 року в селі Річки на Сумщині. Закінчив Сумський філіал Харківського сільгоспінституту імені Докучаєва та Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Трудову діяльність розпочав агрономом із захисту рослин колгоспу імені Мічуріна Білопільського району. З 2006 року — начальник головного управління агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації.

Кавалер ордена «За заслуги» III ступеня. Заслужений працівник сільського господарства України.

 

ДОВІДКА «УК»

На території Сумщини працюють 76 переробних підприємств, що  виробляють харчову продукцію більш як 30 найменувань. Питома частка області становить близько 10% загальнодержавного обсягу сирів жирних, майже 6% — вершкового масла, близько 5% — мороженої свинини, понад 3% — хлібобулочних та кондитерських виробів, свіжої яловичини і телятини.