СКАРБ

Книгою книг для закарпатців є писемна пам’ятка початку XV століття — Королівське Євангеліє

 

«Це одна з найдавніших — створена Станіславом-граматиком у 1401 році — авторських книг», — сказала мені  головний зберігач фондів Закарпатського краєзнавчого музею Тетяна Шевніна. Тож не дивно, що писемна пам’ятка серйозно пошкоджена часом: літери розпливлись у плямах. Більш-менш добре збереглися заголовки, зроблені червоною фарбою. Повністю прочитати всі збережені сторінки книжки можна лише під інфрачервоним світлом. Палітурка Королівського Євангелія, яка колись несла на собі всю пишноту подібних книг, має жалюгідний вигляд. Коштовних оздоб на ній не збереглося.

Пам'ятник "Королівському Тетраєвангелію" в смт Королево Виноградіського району Закарпатської області. Фото з сайту zakarpattya.net.ua

Тим часом мистецтвознавець Одарка Долгош вважає, що з мистецької точки зору книга є скарбом. У її оформленні застосовували різні надзвичайно цікаві стилі — тератологічний орнамент, народну орнаменталістику, нововізантійський стиль. «Усе це свідчить про те, що людина, яка займалася оздобленням книги, була художньо дуже майстерною, а головне — прогресивною. Так, зразки нововізантійського стилю, крім Королівського Євангелія, серед творів того періоду зустрічаються хіба ще в Київському псалтирі. А використання народних орнаментів  для того часу явище  неймовірно рідкісне й нове», — твердить Одарка Іванівна.

Книгу досі жодного разу не реставрували, хоч інші цінні пам’ятки, що перебувають на збереженні в музеї, відправляли на реставрацію. Втім, і на Королівське Євангеліє одного разу, 1998 року, реставратори звернули увагу, проте з Києва через чотири роки воно повернулося… не відновленим. Забракло грошей!..

Потрапила пам’ятка до музею в 1961 році, після того як духівник Мукачівського православного монастиря о. Василій (Пронін) передав її разом з іншими цінними виданнями у фонд краєзнавчого музею. До речі, сам отець Василій і виявив безцінний духовний скарб у цій чернечій обителі.

Наприкінці минулого року Королівське Євангеліє знову вирушило в дорогу — до Виноградівського району. Там унікальний фоліант представили на науковій конференції з нагоди його 610-ї річниці, яку назвали  «Королівське Євангеліє — пам’ятка духовної культури Закарпаття». З пошани до великої пам’ятки  зал стоячи вітав безцінну рукописну книгу. З доповіддю «Королівське Євангеліє в підкарпатському та всеукраїнському контексті» виступив член-кореспондент НАН України Василь Німчук, котрий, зокрема, висловив низку наукових гіпотез, які ще потрібно досліджувати, та запропонував увічнити ім’я Станіслава-граматика, назвавши на його честь вулицю чи школу. Про те, що цей писар був високоосвіченою людиною свого часу, та про аналіз письма, графіки та орфографії ювілейного Євангелія йшлося у виступі професора кафедри словацької філології Ужгородського університету Павла Чучки. Огляд інших духовних пам’яток тієї самої епохи здійснив доктор історичних наук Сергій Федака.

Фрагмент "Королівського Тетраєвангелії". Фото з сайту zakarpattya.net.ua

Того ж дня у Королеві відбулося урочисте відкриття та освячення пам’ятника «Королівському Тетраєвангелію», яке входить у двадцятку найважливіших рукописів  України, написаних на папері.