Засідання Громадської гуманітарної ради Президент Віктор Янукович присвятив відзначенню у 2014 році 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. «Я дуже задоволений, що підготовка до цієї дати перетворилася на всенародний рух, вийшла за рамки планів діяльності урядовців і чиновників», — заявив глава держави.

Водночас він доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству культури пришвидшити підписання спільних планів заходів щодо відзначення міжнародною спільнотою 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. А  МЗС, зокрема, — привести у належний стан пам’ятки, пов’язані з ім’ям Кобзаря в Росії, Литві, Казахстані тощо, включити до програми державних візитів в Україну відвідання шевченківських місць.

До 11 листопада Генпрокуратура надасть правову оцінку подіям у Нацзаповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка». Фото з сайту pro-vincia.com.ua

Всі твори  у 12 томах

Досягти повного успіху вдасться, якщо до копіткої роботи долучаться й народні депутати. Застосовуючи міжпарламентські зв’язки, вони мають підписати з деякими країнами плани підготовки до спільного відзначення дати. Також до 2014 року потрібно провести роботи з благоустрою об’єктів, облаштувати туристичні маршрути. Та головне — реконструювати й звести нові дороги до об’єктів, пов’язаних з ім’ям письменника.

Важливими заходами в рамках святкування поважної дати він вважає проведення регіональних творчих звітів у Національному палаці мистецтв «Україна», Всеукраїнського шевченківського форуму «Свою Україну любіть», Шевченківського міжнародного літературного конгресу, Дев’ятого Форуму наукової та творчої інтелігенції держав-учасниць СНД, присвяченого пам’яті й творчості Тараса Шевченка (відбудеться у жовтні 2014-го).

Окрім цього, глава держави вимагає швидкими темпами створити єдину Інтернет-мережу інформаційних ресурсів, якою займаються Національний музей Тараса Шевченка та Мала академія наук.

Віктор Янукович також наголосив на необхідності завершити видання дванадцятитомного повного зібрання творів поета. У свою чергу, міністр культури Леонід Новохатько поінформував, що протягом цього року підготовлено до друку 8—12-й томи. Здійснюється й оцифрування фільмів про Шевченка, в тому числі найстарішого фільму 1926 року.

«Підготовка до 200-річчя від дня народження Шевченка має бути всенародним рухом, який би продемонстрував єдність влади і громадянського суспільства. Закликаю також опозицію пам’ятати Шевченкові слова: «Обніміться, брати мої» і діяти разом, бо Україна в нас одна і Шевченко  один. І народ один. Ділити Україну і народ — великий гріх перед Богом», — заявив Віктор Янукович.

«Хата чумака»  з правовим відтінком

Окремо в ході засідання Віктор Янукович говорив про те, що в Національному музеї Тараса Шевченка та його філіях роботи ведуться в активній фазі, однак у ЗМІ лунає інформація щодо питання демонтажу «хати чумака» в селі Моринці Звенигородського району на Черкащині. Тому й доручив незадовго до дня проведення засідання Генеральній прокуратурі здійснити перевірку обставин.

Взявши слово, Генпрокурор Віктор Пшонка означив низку порушень законодавства з боку керівництва Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» та посадовців Міністерства культури (до перевірки залучено фахівців Мінкульту та Державної архітектурно-будівельної інспекції). «Всупереч вимогам Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» керівник заповідника розпочав реконструкцію «чумацької хати» без реєстрації відповідної декларації в Інспекції Держархбудконтролю», — сказав він.

А явним порушенням Закону «Про охорону культурної спадщини» назвав питання внесення «хати чумака» до переліку об’єктів культурної спадщини. Його повинно вирішити Міністерство культури. Невизначеним залишається й право власності на «хату чумака». Будівля розташована на земельній ділянці, яка за правом постійного користування належить Національному заповіднику, а об’єкт нерухомості перебуває на балансі сільської ради.

До речі, до 11 листопада Генеральна прокуратура надасть правову оцінку діям винних осіб та усуне виявлені порушення закону.

Міністр закордонних справ Леонід Кожара, у свою чергу, розповів Президенту, що в Росії, Казахстані, Польщі, Литві, Естонії Шевченкова дата відзначатиметься по-особливому. З Росією вже погоджено план заходів із відзначення 200-річчя, триває робота над затвердженням українсько-польської програми, підписано відповідні протоколи з Казахстаном та Литвою.

На 37-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі (5 листопада) розглядатиметься питання щодо включення ювілею Кобзаря до календаря пам’ятних дат організації. 21 лютого 2014-го відбудеться низка заходів у Штаб-квартирі ООН з відзначення ювілею в рамках святкування Міжнародного дня рідної мови. Твори Тараса Шевченка вийдуть іноземними мовами у Бразилії, Вірменії, Йорданії, Казахстані, Китаї, Румунії, повідомляє прес-служба Президента.

А голова Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Тулуб повідомив: «До 1 вересня цього року нам вдалося реалізувати унікальний проект — всім першокласникам області вручено дитячий «Кобзар», ілюстрації до якого на твори Шевченка створили самі діти».

Він, зокрема, розповів, що за три роки підготовки до святкування реконструйовано першу чергу історико-культурного заповідника в Каневі, музей, могилу поета, Верхній парк, Успенський собор, упорядковано прилеглі території, узгоджено роботи з відновлення Нижнього парку.

У свою чергу, секретар Громадської гуманітарної ради Ганна Герман попросила Президента посприяти у вирішенні питання належного зберігання рукописів Тараса Шевченка — для цього досі немає приміщення.