Як гравець національної збірної Андрій Шевченко добре знає ціну двом  утраченим очкам у матчі, де можна було здобути перемогу, має він і досвід відбірних перегонів, у яких про «розтринькані» можливості доводилося жалкувати, споглядаючи підсумкову таблицю.  Як позначиться понеділкова нічия на загальному результаті відбору до чемпіонату світу-2018 і якою буде кар’єра нового головного тренера української команди, покаже час. Поки що можемо констатувати: перший млинець оновленого  колективу на чолі з керманичем-дебютантом не був глевким. А з огляду на те що всі матчі у групі І закінчилися з однаковим результатом, й поготів.

Збірна Ісландії, яка здивувала усіх футбольних спеціалістів та експертів під час Євро-2016, привезла до Києва майже  той самий склад, який  мав успіхи на полях Франції цього літа. Бракувало лише  одного беззаперечного гравця основи — Сігторссона, який відзначився двома забитими м’ячами на європейській першості та є кращим бомбардиром нинішньої ісландської команди (22 голи у 44 матчах), зазначає офіційний сайт ФФУ.

Наші футболісти стверджують, що стають колективом однодумців. Фото УНIAН

Водночас  головний  тренер збірної України обрав несподівану формацію на стартовий матч кваліфікації ЧС-2018 — без номінальних форвардів. І Селезньов, і Зозуля залишилися на лаві запасних, а до воріт команди гостей наставник збірної України відрядив «молоду гвардію» — Коваленка та Зінченка. Отримав шанс дебютувати у першій команді країни і Соболь, який зайняв «вічно проблемну» позицію лівого захисника.

На жаль, старт матчу господарі провалили. Вже на  5-й хвилині наш захист помилився і  Фіннбогасон з другої спроби пробив П’ятова. Зважаючи на те, як ісландці вміють захищатися, що надуспішно демонстрували під час Євро, нашим потрібно доводити свій клас.  Тривалий час гра в українців не клеїлася через величезну кількість помилок під час переходу з оборони в атаку. Тому чекати на гол унаслідок акцентованих комбінаційних дій на половині поля суперника було марно. Допомогли випадок й індивідуальна майстерність Ракицького та Ярмоленка. Перший «вистрілив» метрів із 30-ти, Хальдоурссон відбив м’яч перед собою, а Ярмоленко забив перший гол «синьо-жовтих» у цьому відборі.

Після перерви усі з нетерпінням очікували, які корективи внесе тренерський штаб у дії нашої збірної. Українці активно розпочали другу сорокап’ятихвилинку,  намагаючись контролювати не лише м’яч, а й темп гри. Гості, втім,  зустрічали «синьо-жовтих» досить високо, шукаючи щонайменшої нагоди провести швидку атаку. Як, наприклад, на 60-й хвилині, коли лише самовіддана гра Соболя у підкаті врятувала «синьо-жовтих» від неприємної ситуації поблизу власних воріт. На цей епізод українці відповіли своїм випадом, який закінчився кутовим та невлучним дальнім ударом Ракицького.

Нічийний рахунок на табло не влаштовував «синьо-жовтих», й  Андрій Шевченко кинув у бій Зозулю замість Сидорчука. Щоправда, черговий момент поблизу воріт гостей створили Ракицький та Коваленко. Перший віддав гарну розрізну передачу, другий, наблизившись до лінії штрафного майданчика, пробив — воротар ісландців відбив м’яч.

На 79-й хвилині голкіпер гостей у стрибку перервав дуже небезпечний простріл Соболя, який дійшов майже до лицевої лінії, а за кілька секунд зреагував на дальній удар Коноплянки.

За чотири хвилини Україна отримала найреальнішу нагоду вийти вперед. Підключення в атаку Бутка захисник ісландців у своєму штрафному майданчику зумів перервати лише з порушенням правил — пенальті. 11-метровий виконував Євген Коноплянка, та м’яч після удару півзахисника «синьо-жовтих» влучив у стійку…

Українці не знітилися й не полишали спроб змінити рахунок на табло. Фінальний свисток арбітра зустрічі зупинив «синьо-жовтих» на чужій половині поля: Зозуля, пройшовши по флангу, прострілив у центр, але Халльдоурсон і цього разу зіграв надійно. 1:1 — нічия у стартовому поєдинку відбору ЧС-2018.

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко, підбиваючи  підсумки матчу, наголосив: побачив на полі єдину команду, залишився задоволений грою, бо хлопці намагалися виконати настанову. Результатом, звісно, трохи невдоволений — усі  хотіли виграти.

«Після пропущеного голу хлопці не занепали духом. Був мікромомент, коли вони розгубилися. Трохи втратили контроль, але зібралися швидко. З такою командою, як Ісландія, потрібно багато терпіти. Ми виконували план на гру, ті хлопці, які були,   відпрацювали на 100%. Хто стомився — ми їх замінили. Не зробили третю заміну, тому що футболісти виконували наш план на гру», —  сказав Андрій Шевченко.

Він наголосив — не було сенсу боротися з ісландцями вгорі і пояснив вибрану модель:  «Для Коваленка позиція форварда була новою. Віктор зіграв чудово, він зробив все, що ми просили. Ми намагалися витягнути їх, щоб створювати чисельну перевагу на флангах. Всі гострі моменти — пенальті, удари, хороші атаки — приходили з флангів. Щодо наших нападників, то у них мало ігрової практики. На жаль, вони не грають у своїх клубах, тому фізично не змогли б зіграти так, як ми  їх просили».

Крім того, Шевченко прокоментував незабитий одинадцятиметровий: «Пенальті забивають і не забивають. Це гра, не знаю жодного, хто б не промахнувся з одинадцятиметрової точки. Коноплянка — пенальтист в команді, я сказав ще перед грою, щоб він бив».

Поділилися думкою про стартовий матч кваліфікації ЧС-2018 і футболісти збірної України. Зокрема капітан команди Олександр Кучер вважає, що в моменті з пропущеним голом не лише його провина, а й усіх захисників: «Ми позиційно помилилися. До того ж супернику посміхнулася удача, коли м’яч просто відскочив до їхнього гравця».

«Звісно, ми не можемо бути задоволені результатом — могли виграти, — зазначив голкіпер Андрій П’ятов. —  Однак, вірю, що у нас все попереду. У ситуації з першим голом ми десь помилилися, вийшов безглуздий відскок. Але головне, що ми зуміли зібратися і зрівняти рахунок. Намагалися виконати  настанову тренерів. Якби менше допускали помилок, у суперника було б менше контратак. У другому таймі ми вже виглядали трохи краще. Добре зуміли розіграти комбінацію в моменті з призначенням пенальті. Думаю, з часом ми лише поліпшуватимемо гру».

Про появу нової команди сказав і  Олександр Зінченко: «У нас новий колектив, ми зібралися зовсім недавно, лише звикаємо один до одного, награємо комбінації. Та,  гадаю, структура гри вимальовується… Поки що результат нас не вразив. Тож аналізуватимемо і рухатимемося  далі».

Як вийде, побачимо вже  у наступному матчі кваліфікації  Туреччина — Україна, який відбудеться 6 жовтня.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

 ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу-2018.  Відбірний турнір.

Група I

Україна — Ісландія — 1:1
Голи: Ярмоленко (41) — Фіннбогасон (6)

Хорватія — Туреччина — 1:1
Голи: Ракітіч (44, пен.) — Чалханоглу (45+3)

Фінляндія — Косово — 1:1
Голи: Арауюрі (18) — В. Беріша (61, пен.)