Тогорічна зимова новина буквально струсонула Суми. 17 лютого майже опівночі в одній з квартир двоповерхового будинку по вулиці Гамалія вибухнув балон з природним газом. Потужною хвилею знесло дах, від самого помешкання залишилися уламки, а в сусідніх двоповерхівках повилітало скло з вікон. На щастя, господар залишився живим, хоча й одержав тяжке поранення.

Як з’ясувалося, чоловік заправив балон газом під самісіньку зав’язку (щоб не мало!), але не врахував одного закону фізики. Заправка відбувалася на холодному повітрі, а місткість поставив у теплому приміщенні. Через кілька годин балон рознесло на друзки, а разом з ним і саму квартиру.

Цей нещасний випадок лише один у низці подібних, що, на жаль,  трапляються в побуті. Щойно на Сумщині завершився місячник безпечного поводження з природним газом, який ініціювало управління Держгірпромнагляду в області. За жовтень спеціалісти відомства, яке  відповідає за цю ділянку роботи, «накопали» стільки порушень, що впору складати своєрідний реєстр. Та з яким би відтінком вони були, спільним знаменником залишається страшна небезпека, що чигає над кожним користувачем природного газу. Звісно, якщо той користувач нехтує елементарними правилами «спілкування» з блакитним вогником.

Без останнього, попри його дорожнечу, важко уявити сьогодення кожного з нас. Звикли, що вранці варто лише піднести запаленого сірника до газової конфорки, як протягом кількох хвилин можна нашвидкуруч підсмажити яєшню, закип’ятити воду для кави чи чаю... Але, як відомо, цивілізаційні блага мають свої норови, в тому числі коли йдеться про газ.

Ось печальна сумська статистика. Протягом лише нинішнього року в області загинуло троє, а ще шестеро постраждали від необачного поводження з побутовим газом. В Україні ж за 10 місяців зафіксовано 85 нещасних випадків, з яких 46 — у приватному секторі, 39 — у багатоквартирних будинках. Як бачимо, великої різниці немає — газ однаково небезпечний і в квартирі, і в приватному будинку.

Далі — більше і страшніше. Всього постраждало 195 громадян, з яких 67  загинуло. Переважна кількість отруїлися чадним газом, життя чотирьох обірвалося від вибуху. Іншими словами, підносячи сірника до конфорки чи повертаючи вимикач на плиті перед тим, як лягти спати, ніколи не варто забувати, що поряд — не тільки помічник, а й потенційний призвідник неприємності чи й біди.

То що — сахатися щоранку лише від таких думок? Ні. Але й не  забувати про безпеку. Адже в усіх випадках винним стає загальновідомий людський чинник — власна необережність, забудькуватість, сподівання, що якось пронесе. Але ж контролерів чи спеціалістів-газовиків не вистачить для кожної квартири, отже потрібно покладатися виключно на самих себе. Постійно стежити за станом димових та вентиляційних каналів, справністю обладнання, зрештою — дотримуватися елементарних правил, що записані в кожній «газовій книжці».

Просто? Тільки чому ж протягом нинішнього року інспектори ПАТ «Сумигаз» понад 3600 разів відключали абонентів від блакитного вогника з однієї причини — порушення тих чи тих правил?