Останніми зимовими днями більшість українців починає замислюватись над тим, що за минулі місяці була втрачено гарну фізичну форму. І наслідки новорічних свят, які вже давно минули, все ще помітні на талії. Як не крути, а із зайвими кілограмами потрібно щось робити. Лікарі радять починати із приведення організму в норму. І допоможе в цьому вживання корисних і правильних продуктів. Одним з найефективніших багато хто вважає кефір. «Урядовий кур’єр» спробував з’ясувати, чи цей продукт — справді панацея від наслідків зими.

Найкорисніший той кефір, який приготувала господиня вдома. Фото Володимира ЗАЇКИ

Мандрівка світом

Цей напій із давніх-давен вважали цілющим, хоч він був відомий з різними назвами: кефір, кепи, чиппе і багатьма іншими. Більше того, серед кавказьких народів існує багато легенд про цей дивовижний напій, його походження та поширення. За однією з них, кілька століть тому кефірні грибки називали зернами, які являли собою невеликі грудочки різної форми сірувато-жовтого кольору. На Кавказі ці зерна іменували пшоном пророка і приписували їм божественне походження.

В Україні здавна традиційно вживали кисляк. Але на початку ХХ століття його трохи потіснив кефір. І не дивно, адже він дуже корисний.

Одна зі стародавніх легенд стверджує, що ще до нашої ери вручив Аллах благочестивому старцеві зерна кефіру і навчив з молока за їхньою допомогою готувати напій, який позбавляє від хвороб і обіцяє довголіття. При цьому Аллах заповідав ці зерна лише чесному і правдивому роду і заборонив продавати чи дарувати іншим. Порушення заборони загрожувало тим, що грибки загинуть і кефір виведеться. Дістати кефірні грибки навіть горянам Північного Кавказу було надзвичайно важко. Жителі Кавказу вважали за гріх дарувати їх своїм дочкам, які виходили заміж. Оскільки діставати грибки якось потрібно було, то їх… крали. Звісно, все це відбувалося за мовчазної згоди господарів дивовижних грибків.

Ось так кефір розпочав мандрівку світом. До України він потрапив із Кавказу. Спочатку його почали вживати в Криму, а вже потім він поширився Україною. Дослідження сучасних науковців доводять, що кефірний грибок — складний симбіоз кількох мікроорганізмів. Саме тому цей напій такий корисний. Це продукт, який важко замінити чимось іншим.

Передусім корисні властивості кефіру полягають у наявність в ньому лактокультур-пробіотиків, завдяки яким кефір сприяє відновленню природного балансу людини. Також у складі кефіру є чимало корисних мікроелементів — фтор, мідь, йод. А ще — вітамінів. Найбільше вітамінів групи В, які стимулюють вироблення енергії та благотворно впливають на нервову систему, шкіру і обмінні процеси в організмі. І, звісно, чимало кальцію — навіть більше, ніж у молоці.

Корисний кефір і для людей, які мають схильність до алергії й страждають від дисбактеріозу.

Завдяки антимікробним властивостям цей напій варто вживати людям, які хворіють на інфекційні недуги шлунково-кишкового тракту. Особливо це потрібно при зниженій кислотності шлункового соку.

Кефір також сприяє виведенню токсинів з організму і перешкоджає розмноженню патогенних мікробів. Тому його потрібно вживати, лікуючи харчові отруєння.

Полюбляють цей напій і жінки за його дієтичні властивості. Також він здатен знімати головний біль у період менструацій і клімаксу. А ще усуває нудоту під час вагітності.

Людям, що страждають на захворювання серцево-судинної системи, кефір допомагає зняти навантаження на серцевий м’яз.

Некорисні дієти

Шкода кефіру незрівняна з його корисними властивостями. Але, як і всі продукти, в нього є певні протипоказання.

Передовсім кефір — кисломолочний продукт, тому він не підходить для людей з підвищеною кислотністю шлунка. Окрім того, кефір не можна вживати при панкреатиті та виразці, а також при діареї, здутті живота та деяких інших хворобах. Кефір не рекомендують давати дітям до 8–9 місяців. Звісно, все дуже індивідуально. Деякі малюки навіть в такому віці нормально переносять цей напій. Проте лікарі не радять поспішати і годувати малюка кефіром, краще зачекати, оскільки організм маленької дитини погано засвоює цей продукт.

Не радять дієтологи захоплюватись кефірними дієтами. В цьому разі шкідливий не сам кефір, а перебої з їжею, тобто мала її кількість. Адже щоб схуднути і не завдати шкоди організму, потрібно повноцінно харчуватися. До того ж кефір — сильнодіючий напій, тому багато його вживати в дієтах потрібно дуже обережно. Варто перед тим, як сідати на кефірну дієту, проконсультуватися з лікарем. Значно краще влаштувати розвантажувальний кефірний день. Так, 1,5–2 літра 2,5% кефіру на 5–6 разів протягом дня дадуть лише користь організму.

ТОЧКА ЗОРУ

«Прислухайтесь до організму»

Світлана ФУС, лікар-дієтолог:

— Інформація, яка поширюється в Інтернеті і зводиться до того, що людям похилого віку варто відмовитися від молока, — лише міф. Тому не варто ігнорувати молоко чи продукти з нього лише тому, що хтось десь прочитав, що воно не дасть користі організму. Особливо якщо людина любить ці продукти.

Якщо не любите чи не сприймаєте молоко — візьміть кефір. Цей напій особливо корисний після курсу лікування антибіотиками. Також кефір може значно поліпшити стан кишкової мікрофлори, а це допомагає підвищити імунітет. Звісно, найбільшу користь дасть той напій, який ви приготуєте вдома самі. Проте вибираючи його в магазині, варто бути дуже уважним, щоб не купити продукт з вичерпаним терміном придатності.

КОМПЕТЕНТНО

«Людям з підвищеною кислотністю варто обмежити вживання кефіру»

Людмила ДЕНИСЕНКО,
лікар-дієтолог:

— У кефірі міститься багато корисних бактерій, які допомагають скинути зайву вагу, нормалізувати мікрофлору кишківника тощо. Адже кефір — це продукт, який ми отримуємо в результаті сквашування молока кефірними грибками (корисними для здоров’я людини мікроорганізмами). Також в цьому продукті багато вітамінів. Наприклад, вітамін А корисний для зору, який у поєднанні з жиром самого кефіру засвоюється просто чудово. Саме тому лікарі, і я також, не раджу пити знежирений кефір.

Також є в цьому напої вітамін D, необхідний для якнайкращого засвоєння організмом кальцію та фосфору.

Крім того, кефір дуже добре впливає на мікрофлору кишківника, допомагає імунітету впоратися з інфекційними захворюваннями. Відомо, що кисломолочні продукти краще засвоюються, ніж молоко. Так відбувається тому, що лактоза, яку деякі люди не можуть засвоїти, у процесі молочнокислого бродіння розкладається мікроорганізмами на речовини, які легко засвоюються.

Щодо вибору цього корисного напою, то варто обирати той, у якого невеликий термін придатності. А ось жирність залежить від індивідуальних уподобань.

ВЛАСНА ДУМКА

Ірина ПОЛІЩУК,
спеціальний кореспондент соціально-правового відділу:

— Останнім часом дуже дивують деякі лікарі, які в гонитві за копійкою забувають про те, що давали клятву Гіппократа. Так, нещодавно завітала в гості до знайомої молодої матусі. І вона була просто вражена тим, що педіатр наполегливо їй радила годувати дитину сумішшю конкретної торгової марки. На думку лікарки, саме ця суміш найкорисніша малечі. А ось від каш, приготованих на звичайному коров’ячому чи козячому молоці, варто відмовитися. Мовляв, користі від такого харчування не буде. Адже лише цей конкретний виробник виготовляє прекрасну продукцію, яку й потрібно давати дітям. І купувати її бажано в конкретній аптеці, адресу якої лікарка дасть. А для зручності вона випише купон, який потрібно там пред’явити.

Проте молода матуся виявилася з недовірливих, тому, вислухавши рекомендації, запитала, чому не можна півторарічній дитині давати молоко й кисломолочні продукти. Лікарка почала озвучувати рекламні слогани «улюбленого» виробника сумішей. На ремарки педіатр не реагувала.

Тож прослухавши рекламний курс, молода матуся зробила все по-своєму. Знайшла пані із села, купила в неї коров’яче молоко і здала на перевірку до спеціалізованої лабораторії, де підтвердили, що все гаразд. І домовилася з продавчинею, що купуватиме в неї молоко. А щоб пані з села не знахабніла і не почала «каламутити» молоко, одразу попередила, що час від часу здаватиме його в лабораторію. І якщо якогось дня з’ясується, що продукт чимось розбавляли, про це знатимуть усі довкола і молоко тоді ніхто не купить.

А твердження, що суміші корисніші за традиційні каші, на яких виросло не одне покоління українців, — сумнівне. Особливо коли лікар так наполягає на купівлі продукції певної торгової марки. У цьому разі важко не запідозрити лікарку в корисливій дружбі з торговими представниками виробника.

Правила купівлі

Насамперед варто звертати увагу на дату виробництва — це прямо впливає на його корисні властивості. Адже головне у складі кефіру — наявність кисломолочних бактерій. Безсумнівно, кращий вибір — кефір із терміном придатності 7 днів, але якщо такого немає, тоді варто обрати той, у якого термін придатності не більш як 14 днів. Термін зберігання кефіру збільшують за рахунок консервантів, які вбивають його корисні властивості.

Не секрет, що в магазинах найсвіжіший продукт ставлять якомога далі. Тому краще простягнути руку і дістати пляшку, яка «сховалася» на задньому плані.

Вживаючи кефір, варто врахувати: якщо його виготовлено не більш як добу тому, то має трохи послаблюючий ефект, а 2–3-добовий — навпаки.

Вивчаємо склад

У складі цього продукту повинно бути вказано лише два інгредієнти: молоко і закваска на кефірних грибках.

Наявність сухої молочної закваски чи закваски молочнокислих культур свідчить про те, що перед вами вже не кефір, а якийсь кисляк і користі від його вживання буде набагато менше.

На упаковці має бути вказано вміст молочнокислих бактерій і дріжджів. Кефір з вмістом максимально корисних речовин повинен містити не менше 10^7 молочнокислих мікроорганізмів КОЕ в 1 грамі продукту (КОЕ 1 — колоноутворюючі одиниці, тобто кожна бактерія може розмножуватись, створювати цілі колонії, завдяки їм кефір отримує свої корисні речовини). І не менше 10^4 дріжджів КОЕ в 1 грамі продукту.

Білка в кефірі повинно бути приблизно 3%. Якщо проблем із зайвою вагою немає, варто пити кефір 3,2% жирності.

Щодо фруктових добавок. Їх краще вживати окремо. Або самостійно до напою додавати фрукти і ягоди.

Найгірше кефір зберігається у пластиковій упаковці. Тому бажано купувати цей напій в скляних пляшках чи картонних пакетах.