Міністерство  енергетики та вугільної промисловості України  після поширення деякими ЗМІ інформації про можливе захоплення атомних станцій радикально налаштованими громадянами було вимушене запровадити додатковий захист режимних об’єктів. 

«Посилена охорона буде на всіх атомних об’єктах України. Для цього використовуватимуться  власні сили АЕС і військові підрозділи внутрішніх військ МВС України, відповідно до чинного законодавства. Всі об’єкти енергетики є режимними,  у тому числі Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. Крім того, категорично попереджаю всіх радикально налаштованих громадян та звертаю увагу міжнародної спільноти: не варто переходити межу, за якою може скластися ситуація незворотних наслідків для мільйонів людей», — таку заяву під час прес-конференції зробив керівник Міненерговугілля Едуард Ставицький.

Сьогодні атомні електростанції забезпечують постачання 44% електроенергії країни та проходять осінньо-зимовий максимум навантажень енергосистеми згідно з плановими показниками. У роботі перебуває 13 енергоблоків АЕС. Ще 2 енергоблоки у поточних планово-попереджувальних ремонтах.

Загалом об’єднана енергетична система України з настанням холодів працює надійно, з достатніми резервами потужності та палива, забезпечуючи при цьому виконання експортних поставок у Східну Європу, Білорусь та Молдову. 

За минулу добу атомними, пиловугільними та гідроенергетичними станціями, а також теплоелектроцентралями вироблено 604 мільйони кВт. год електричної енергії. Максимальне навантаження під час вечірнього максимуму становило 28,9 тисячі МВт і покривалося 13-ма з 15 атомних енергоблоків, 52 пиловугільними блоками на ГЕС і ТЕЦ. На складах вугільних станцій накопичено 4 мільйони 270 тисяч тонн енергетичного вугілля. Щодобові надходження вугілля становлять  від 100 до 110 тисяч тонн на добу, постачання якого забезпечує стабільно працююча вугільна галузь.

Технологічних обмежень з використання газу для потреб населення, теплоенергетики та інших галузей економіки немає. В усіх теплових мережах, що живляться від об’єктів енергетики, підтримується необхідний для холодної погоди тепловий режим.