ФУТБОЛ

Доля «Металіста», «Дніпра» і «Динамо» в Лізі Європи вирішиться 21 лютого

З усіх українських клубів, які продовжують виступи на євроарені після зимової перерви, найбільшу увагу привертали динамівці. Олег Блохін отримав можливість готувати команду на передсезонних зборах за власними рецептами й уподобаннями. Гравець збірної Хорватії Огнен Вукоєвич зізнався журналістам: так інтенсивно, як це було в іспанській Марбельї, він ніколи в своєму житті не тренувався.

Перший офіційний матч сезону підтвердив, що Андрій Ярмоленко і його партнери готові проводити 90 хвилин гри у високому темпі. Водночас стало очевидно: налагодити командну гру в такий короткий термін тренерському штабу не вдалося. Ще одна проблема — відсутність у складі біло-блакитних Брауна Ідейє. Форвард збірної Нігерії, який у складі національної команди став володарем Кубка Африки, продовжує святкувати успіх у рідних краях. На передматчевій прес-конференції Олег Блохін, відповідаючи на запитання, як його підопічні збираються діяти без свого найкращого бомбардира, пожартував:

— Гратимемо, як «Барселона» та збірна Іспанії — без нападників.

Жарт вийшов дещо недолугим. Ідеться не про те, футболісти якого рівня складають групу атаки каталонського клубу і чинних чемпіонів світу та Європи. Основна відмінність — технічне оснащення. Піренейські віртуози можуть невимушено володіти м’ячем 60—70 відсотків ігрового часу в поєдинках з кваліфікованими суперниками. Причому це стосується і гравців захисної ланки.

Про центрального захисника киян Тараса Михалика, який раз за разом віддавав верхові передачі невідомо кому, цього не скажеш. Так само, як і про новачків динамівців — хорвата Домагоя Віду, а також екс-хавбека полтавської «Ворскли» Романа Безуса. Сил у киян, щоб створювати постійний тиск на ворота суперника, вистачило. А про виконавчу майстерність у завершальній стадії атак і говорити не варто.

Аруна забив у четвер один гол на три команди. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Відверто розчарував у четвер «Дніпро». За оцінками фахівців, до підопічних Хуанде Рамоса жереб був найприхильнішим. Однак упоратися з одним із лідерів чемпіонату Швейцарії базовому клубу збірної так і не вдалося. Крім того, зважаючи, наскільки тактично грамотно «Базель» уміє діяти в обороні, шанси дніпропетровців відігратися на рідному полі розцінюються як мінімальні.

Ближче всіх до успіху за сумою двох зустрічей перебуває «Металіст». Нулям на табло стадіону «Сент-Джеймс Парк» гості мають завдячувати Олександру Горяїнову. 37-річний воротар харків’ян творив справжні дива в рамці воріт, вигравши всі дуелі з форвардом англійців Папісса Сіссе.

21 лютого в Харкові його партнери повинні набагато агресивніше зіграти в атаці, щоб всі подвиги Горяїнова на британській землі не виявилися марними.

ПРЯМА МОВА

Олег  БЛОХІН,
головний тренер «Динамо»:

— Ми протистояли команді, яка перебуває в тонусі та постійно грає у чемпіонаті Франції. Ви самі бачили, скільки ми створили моментів проти колективу, який дуже організовано грає в обороні. Вважаю, наша команда добре підготувалася за період зборів. Чому не забили більше? Весна не за горами, День закоханих... Ніжки у гравців ще «важкі», тому і не забили. Щодо Олега Гусєва, то він три дні лежав з температурою 39, тому не ризикнули його випускати з перших хвилин. За короткий термін ми ще не встигли налагодити командну гру. Неможливо створити за цей час колектив, який усі хочуть бачити.

Хуанде РАМОС,
головний тренер «Дніпра»:

— Сьогодні була огидна погода для футболу. Однак умови були однакові для обох команд. Господарі адаптувалися до засніженого поля швидше і відкрили рахунок. У перерві говорив із хлопцями про те, щоб забити м’яч у відповідь:  адже гол у гостях — це дуже важливо на стадії плей-оф. Ми кинули всі сили вперед, але так і не зуміли відзначитися. Зрозуміло, що два забитих м’ячі — це серйозна перевага. Зараз шанси ліпші у «Базеля». Але у нас залишається ще 90 хвилин гри в Дніпропетровську.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. 1/16 фіналу

Динамо (Україна) — Бордо (Франція) — 1:1
Голи: Аруна (20) — Обраньяк (23)

Ньюкасл (Англія) — Металіст (Україна) — 0:0

Базель (Швейцарія) — Дніпро (Україна) — 2:0   
Голи: Штокер (23), Штреллер (67)

Байєр (Німеччина) — Бенфіка (Португалія) — 0:1
Гол: Оскар Кардосо (61)

Зеніт (Росія) — Ліверпуль (Англія) — 2:0
Голи: Халк (69), Сємак (72)

Анжі (Росія) — Ганновер-96 (Німеччина) — 3:1  
Голи: Ето’о (34), Ахмєдов (48), Буссуфа (64) — Хусті (22)
Нералізоване пенальті: Ето’о (58)

Атлетико (Іспанія) — Рубін (Росія) — 0:2
Голи: Караденіз (6), Орбаїс (90+5)