Відразу зауважимо: повернулася не без  труднощів. Бо з самого початку домашня зустріч із португальським «Порту» пішла не за сценарієм киян. За кілька годин до гри  поскаржився на здоров’я лідер команди Ярмоленко. Клубна медицина  виявилась безсилою проти його отруєння, і Андрій залишився поза заявкою.  Команда, яка змушена була перебудовуватися без досвідченого Ярмоленка, першою забила, однак у підсумку ледь не програла. Після фінального свистка вболівальники видихнули з полегшенням:  радше «Динамо» здобуло одне очко, а «Порту» втратив два…

Із перших хвилин матчу гості демонстрували, що приїхали до Києва за очками. У дебюті команди по черзі створювали атаки, однак  конструктиву в завершальній стадії не вистачало жодному із колективів. Усе змінилося всередині першого тайму. На 20-й хвилині Гармаш віддав передачу на Велозу, останній до м’яча не встиг, проте Гусєв, який тримав курс на ворота протилежним флангом, не схибив.

Віталій Буяльський (29) врятував «Динамо» від поразки. Фото УНIAН

На жаль,  перевагу в рахунку кияни мали усього три хвилини. Гонсалес помилився на фланзі, Лаюн навісив у штрафний, де найспритнішим виявився Абубакар. Наприкінці першого тайму кияни мали можливість поліпшити собі настрій перед перервою, та  Касільяс перевів м’яч під поперечину після дальнього «пострілу» Гармаша.

Другий тайм став дзеркальним відображенням першої половини гри — та сама боротьба за ініціативу у центрі поля, поодинокі небезпечні моменти біля воріт обох команд та знову два голи за короткий проміжок часу. На 81-й хвилині невдало на виході зіграв Рибка, не дотягнувшись до м’яча. Абубакар холоднокровно покарав воротаря «Динамо» за допущену помилку.

А на 89-й хвилині спрацювала заміна: Віталій Буяльський відсвяткував свій дебют у Лізі чемпіонів забитим голом, який врятував його команду від поразки у домашньому матчі. Удар Рибалки зі штрафного влучив у «стінку», і Сергій з другої спроби навісив до володінь «Порту». Кравець, що знаходився у положенні поза грою, м’яча не торкнувся, а Буяльський ударом головою відправив «смугастого» у ворота. Якщо вірити зірковому голкіперові португальців Ікеру Касільясу, то й Віталій був поза грою… Щоправда, воротар знайшов і причину свого фіаско: в тому епізоді один із гравців заважав йому  бачити м’яч. Зрештою, арбітрові видніше. До речі, наприкінці матчу можливість принести три очки для «Динамо» була у Кравця, проте Артем з гострого кута не поцілив у ближній кут. Табло завмерло на  2:2.

На післяматчевій прес-конференції головний тренер киян Сергій Ребров заявив, що його команда мала пристойний вигляд. «Варто враховувати, що ми грали проти сильного суперника, і, вважаю, грали гідно. І «Порту», окрім двох голів, по суті нічого не створив. Ми компактно оборонялися всією командою. Могли програти, могли виграти, та, гадаю, нічия — закономірний підсумок», — цитує  тренера сайт клубу.

«Цей матч був ключовим у сенсі психологічного стану футболістів: вони побачили, що нічого страшного в «Порту» немає. Тепер, сподіваюся, отримають впевненість і демонструватимуть  гру, яку ми показували в минулому сезоні і на початку нинішнього», — висловив сподівання керманич киян.

Сергій Ребров наголосив, що невдоволений грою Гонсалеса, але вірить у парагвайського новачка «Динамо»: «Новачкові потрібно давати час. Так, сьогодні у нього не було тієї гостроти, на яку чекаємо, але ми на нього розраховуємо».

А ми бажаємо швидкого одужання Андрієві Ярмоленку. Адже «Динамо» з Ярмоленком і без нього — дві різні команди. Визнав це і президент клубу Ігор Суркіс, який, схоже, ухвалив остаточне рішення відмовляти іменитим футбольним сватам. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»