ЮВЕНАЛЬНА ЮСТИЦІЯ

Фахівці вважають, що для неповнолітніх правопорушників замість виправних заходів
кращими були б запобіжні 

Якщо існують суспільні норми і правила, то й знаходяться  бажаючі їх порушувати. В числі таких трапляються й діти. Фахівці зауважують, що дитяча злочинність є проблемою, притаманною всім державам світу, незалежно від рівня їх соціально-економічного розвитку. Та щодо покарань  неповнолітніх правопорушників — тут запитань набагато більше, ніж відповідей. Які засоби впливу застосувати до дитини, щоб, з одного боку, вона усвідомила, що зробила недобре, а з іншого — щоб не озлобилась, щоб виховні заходи не перетворились на свою протилежність, не стали поштовхом до формування нового злочинця. Дискусії про те, якою має бути ювенальна юстиція, в Україні точаться не один рік. Власне,  думка, з якою погоджуються майже всі фахівці, — будь-якому правопорушенню краще запобігти, ніж потім «розгрібати» наслідки. Так уже роблять у багатьох європейських країнах.

Що рекомендують крадії велосипедів

Алла Санченко, завідуюча сектором правових проблем європейської інтеграції Інституту законодавства Верховної Ради України, розповіла про цікавий зарубіжний досвід. А саме  як боролися з крадіжками велосипедів в одному з естонських міст. У час, коли жителі міста масово пересідали на велосипеди як дешевший і зручніший вид транспорту, почастішали і крадіжки цих засобів пересування. Серед крадіїв було чимало підлітків. Місцева поліція придумала вихід: оголосила серед молоді конкурс на… кращий проти?угінний засіб для велосипедів. З призами. І змогла так зацікавити потенційних учасників, що молодь масово включилась у змагання, а кількість крадіжок помітно знизилась. Вочевидь, серед учасників конкурсу були й ті, хто був би не проти поцупити чийогось двоколісного друга, бо і кількість крадіжок велосипедів теж знизилась. Вочевидь, українським фахівцям, які працюють з важкими підлітками, також було б незайве взяти подібний досвід на озброєння.

— Постулат «передбачати і попереджати», що нині приходить на заміну застарілому підходу  «реагувати і виправляти», має стати ключовим  у вирішенні захисту прав дітей, — зауважила Алла Санченко.

За її словами, європейські держави особливу увагу  приділяють посиленню діяльності щодо впровадження системи юстиції, дружньої до дитини.

— Підкреслюється важливість реалізації відповідного керівництва Кабінету міністрів Ради Європи про юстицію, дружню до дитини, прийняту у 2010 році. Реалізація цього керівництва відбуватиметься  в державах шляхом удосконалення законодавства щодо доступу дітей до системи юстиції,  поліпшення  ставлення до них у процесі розгляду адміністративних цивільних та кримінальних справ і допомоги їх сім’ям. Тож у контексті сучасної адміністративної реформи в Україні,  зорієнтованої на те, що органи влади та державні установи мають надавати послуги суспільству, очевидно, актуальною є робота з відповідального попередження проблем, — підкреслила Алла Санченко.

Краще витрачати енергію на інтелектуальні ігри, ніж на правопорушення. Фото з сайту gdb.rferl.org

Дітей консультують студенти

У цьому плані й Україна вже має низку напрацювань. Та й небайдужих людей, які хочуть простягнути руку допомоги дітям, які опинилися в конфлікті із законом, не бракує. Це різноманітні громадські організації, психологи, правники…  Один з прикладів — нещодавно розпочала свою діяльність ювенальна юридична консультація при Академії адвокатури України.

—Поки що вона діє наполовину як навчальна. Там наші викладачі, практикують і студенти старших курсів. Там же працює медіатор, зокрема і я медіатор, також працює психолог, — розповіла ректор академії Тетяна Варфоломєєва.

Є указ Президента  про національну стратегію профілактики  соціального сирітства. Відповідно до нього, буде розроблено план заходів, спрямований на превентивну роботу з важкою дитиною і її родиною.  Тобто нівелюється один з ризиків  потрапляння цієї дитини у конфлікт із законом. Про це поінформувала Катерина Бороздіна, начальник відділу сімейних форм виховання департаменту сім’ї та дітей Мінсоцполітики.

—Ми розуміємо, що основним завданням як на місцевому, так і на центральному рівнях має бути розробка ∂рунтовних рекомендацій законодавчих актів і програм щодо саме цієї превентивної роботи, — зауважила К. Бороздіна. — Нині з попереджувальною метою службами у справах дітей проводяться профілактичні рейди, під час яких виявляють безпритульних дітей, для яких ризик потрапляння в конфлікт із законом найвищий. Багатьох з цих дітей влаштовують у притулки для дітей та в центри соціально-психологічної реабілітації. Нині в країні розпочато процес реформування  таких притулків у центри соціально-психологічної реабілітації, робота в яких більше спрямована на психологічну підтримку дитини і надання їй широкого спектру послуг.

Основним суб’єктом у роботі з дітьми, які перебувають у конфлікті із законом або вже вийшли з місць позбавлення волі, є центри соціальних служб сім’ї та молоді. Вони надають відповідні послуги як таким дітям, так і їхнім родинам. — Протягом І півріччя цього року під соціальним супроводом служб  перебувало 244 дитини. Це ті, хто вийшов з місць  позбавлення волі чи був засуджений без позбавлення волі.

— Отже, спостерігається збільшення кількості таких дітей, які приходять за послугами до наших структур. На сьогодні у нас такий супровід здійснюється за особистим волевиявленням кожної дитини, — підкреслила К. Бороздіна. — Протягом І півріччя цього року спеціалісти центрів соціальних служб  працювали з 566 неповнолітніми, які перебувають у місцях позбавлення волі. І цій категорії осіб надано майже 2 тисячі послуг. Тобто фахівці працюють і щодо їх адаптування для подальшого виходу в соціум. Маємо надію, що після прийняття загальнонаціональної програми профілактики соціального сирітства заходи, що будуть розроблені, дадуть змогу вдосконалити систему роботи з дитиною, яка перебуває в складних життєвих обставинах.