ГOСТРA ТЕМA

Київська влада обіцяє, що тарифи на воду в місті будуть в півтора раза меншими, ніж в інших містах України. Та це буде потім. Зараз поки що йдеться про їх збільшення. Адже собівартість гарячої і холодної води, а також послуг водовідведення зростає - за рахунок енергетичної складової. Про це йшлося вчора під час засідання "круглого столу" "Скільки коштує вода?", на якому фахівці КМДА, "Київводоканалу", НКРЕ зауважили, що тарифи, власне, зросли ще з 1 лютого. Нині один кубометр холодної води разом з водовідведенням коштує 3 грн 15 коп., але цього мало. За словами начальника Головного управління з питань цінової політики КМДА Василя Яструбинського, економічно обгрунтований тариф витрат від виробника - 5 грн 41 коп. До цього треба додати ще 5% на послуги виконавця, тобто організації, яка подаватиме воду вам у квартиру.

Втім, це стосується лише населення. Інші споживачі - тобто бюджетні організації, комерційні структури - уже зараз платять більше. Якраз ті тарифи, які застосовуються для них, - рентабельні для "Київводоканалу". Але їх питома вага у загальній структурі споживачів води - всього 20%. Решту ж - 80%, а це 800 кубометрів води на добу - споживає населення.

Перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак зауважив:

- Якщо ми залишимо попередні тарифи - в умовах постійного росту ціни на електроенергію, - збитки "Київводоканалу" збільшаться, погіршиться стан мереж. Піднімати тарифи, перекладаючи все на людей, теж не можна. Люди не можуть платити багато, тому що їхні зарплати і доходи ростуть меншими темпами, ніж електроенергія.

Втім, під час засідання "круглого столу" про конкретні терміни чергового підвищення тарифів й не йшлося. Адже спочатку потрібно вирішити цілу низку організаційних питань. Олександр Мазурчак окреслив своє бачення виходу з ситуації. Це встановлення квартирних лічильників і економія води.

- Нині норма споживання холодної води на одну людину становить 300 л на добу, - зазначив він. - Якщо вода коштуватиме 3,15 грн за кубометр, як зараз, це людині на місяць обійдеться в 28 грн 35 коп. Якщо кубометр коштуватиме 5 грн, людині щомісяця доведеться платити 45 грн. Але повірте, нам з вами 300 л не потрібно. Норма споживання води на людину - 100-120 л. Тож встановивши лічильник, платитимете 15 грн при ціні 5 грн за куб води і водовідведення. Отже, можна запровадити економічно обгрунтований тариф, а люди платитимуть вдвічі-втричі менше завдяки економії споживання води.

Відтак населенню потрібно буде не 800 тис. кубометрів води на добу, а, скажімо, 300. Якщо нам вдасться за 2-3 роки вийти на такий рівень, тарифи у Києві будуть у півтора раза меншими, ніж в інших містах України. А за рахунок перехресного субсидування іншими споживачами навіть можна буде говорити й про подальше зниження тарифів.