Щоб літо перетворилося на відпустку вашої мрії, вирушайте до сусідньої Польщі, у Свентокшиське воєводство. Там у вас буде нагода погладити динозавра, омолодитися в термальних джерелах і побувати на Лисій горі, де познайомитеся з чарівницями. Як вам така подорож у казку?

Доісторичні тварини вражають відвідувачів парку юрського періоду.

Парк юрського періоду

Усі знають, що динозаври вимерли. Та мало хто здогадується, що вони повернулися у... парк юрського періоду, що в польському містечку Балтув. Тутешні містяни подейкують, що бачили сліди демона, який мав на ногах три пальці. А потім знайшли відбиток лапи і з’ясували, що це слід динозавра. Легенда здобула наукове підтвердження, і невеликий Балтув став єдиним у Польщі та третім у Європі парком юрського періоду.

Сюди краще приїжджати на цілий день, бо подивитися на величезній території (понад 3,5 гектара) є на що. Самих динозаврів більш як сто. Вони як живі, тільки завмерли в очікуванні спільної з відвідувачами фотосесії. Найбільший динозавр 60 метрів завдовжки і дев’ять заввишки. Спочатку «тварин» привозили з-за кордону, а згодом поляки налагодили власне виробництво, з конвеєра якого сходять «правдиві» ящурі. Тепер уже американці купують польських динозаврів.

Родзинка парку — океанаріум, де для знайомства з хижаками туристам видають окуляри у форматі 3D. Гігантські тварини пропливають мирно, проте акула-людожерка намагається розбити акваріум, щоб вхопити своїми жахливими щелепами чергову жертву.

Поряд — величезний звіринець. У природних умовах тут живуть понад 500 тварин з різних куточків світу: лами, олені, антилопи, муфлони, камерунські вівці, дикі кабани, верблюди, страуси, зубри, ангорські кози...

Симпатичні відьми — туристичний бренд воєводства.

На обід — до князя

А якщо є бажання познайомитися з бізонами, треба їхати в палац до князя. І це не жарт. Розкішний палац у стилі бароко в Курозвенках пережив і руїни, і байдужість місцевої влади та населення. За часів соціалістичної Польщі замок, історія якого сягає ХV століття, служив складом, у якому тримали вугілля. Нині він схожий на замок завдяки його власникові, нащадку княжого роду Попелів, Марціну Попелю.

Господар іноді й сам зустрічає туристів, розповідає про палац, а також про своє захоплення — вирощування американських бізонів, які пасуться на навколишніх полях. До речі, в туристів є можливість пообідати разом з князем у просторих кімнатах палацу чи навіть переночувати в ньому.

Сам центр воєводства — Кельце — часто називають музеєм геології просто неба, де є аж чотири геологічні заповідники. Там є й унікальний фрагмент скам’янілого морського дна із залишками пракоралів, панцирних риб та інших реліктів. Місцева влада оригінально використала старий кар’єр, вбудувавши в нього сучасний амфітеатр, де проводять відомі фестивалі.

Неймовірна, масштабна подія, що дає заряд енергії та позитивних вражень, — концерт «Шабаш чаклунок». Грандіозне дійство, в якому беруть участь найвідоміші вокалісти країни, проходить щороку в червні, в День міста Кельце.

Повне занурення

А ще Свентокшиське воєводство має джерела з унікальними мінеральними водами. Курорти Буско-Здруй і Солець-Здруй знані не лише в Польщі. У Сольці так багато солі, що вона виступає крізь грунт. Тому води міста заслужили славу найсильніших лікувальних вод у Європі. Тут лікують хвороби опорно-рухового апарату, нервової системи, отруєння важкими металами, ревматичні та ортопедо-травматичні захворювання. На базі одного з найбільших соляних джерел побудовано сучасний готельно-санаторний об’єкт Malinowy Zdrojj.

ТУРИСТОВІ НА ЗАМІТКУ

Як дістатися?

Найпростіше доїхати до Львова, а там пересісти на міжнародний автобус, що їде до Кельце (містечко за 270 кілометрів від міста Лева). Можна долетіти до Катовіце або Кракова, а звідти доїхати до Кельце автобусом. Від обох міст столиця Свентокшиського воєводства приблизно за 120 кілометрів.

КОМПЕТЕНТНО

Влодзімєж ЩУРЕК,
директор осередку Польської туристичної організації в Україні:

— За підсумками минулого туристичного сезону найбільше туристів до Польщі приїжджає з Німеччини — 5 мільйонів, на другому місці Україна — 2,7 мільйона. Виявилося, що Польща з традиційного другого почала претендувати на перше місце у виїздах українців. За 2014 рік кількість українських туристів у Польщі зросла на 2,7%, що на 600 тисяч більше, ніж 2013 року. Польща приваблює туристів історичними містами, активним відпочинком, курортами та СПА, а також шопінгом. Українським туристам до вподоби Польща, бо це бюджетно (близько, подорож не тільки літаком), можливий короткий відпочинок (вікенди), широка пропозиція, якісний сервіс за доступними цінами. Зламано також стереотип, що український турист бідний. Він витрачає за поїздку в середньому 456 $. Ми чекаємо українських туристів і в 2015 році. Польща здивує новаціями — наприклад великим проектом просування та розвитку велосипедних трас «Green Velo». 

Сергій БОНДАРЕНКО
для «Урядового кур’єра»
(фото автора)