Коментуючи свій новий рекорд після покеру у ворота «Мальме», 30-річний  нападник «Реала» Криштіану Роналду, який зміцнив своє становище в бомбардирських перегонах Ліги чемпіонів, зауважив: кожне досягнення стимулює  продовжувати в тому самому дусі. Чергова серія точних ударів дала змогу триразовому володареві «Золотого м’яча» стати першим футболістом, який забив двозначну кількість голів на груповому етапі Ліги чемпіонів. До вівторка мадридська «сімка» ділила попередній  рекорд (9 голів, сезон 2013/2014) з колишнім нападаючим «Шахтаря» Луїсом Адріано. Тепер у  нього 11 точних влучань і путівка до плей-оф, куди королівський клуб вийшов з першого місця. А «Шахтар» із трьома очками шукатиме щастя в Лізі Європи.

У матчі заключного туру групового турніру Ліги чемпіонів команда Мірчі Луческу спробувала дати бій уже невмотивованому ПСЖ  на  одній з майбутніх арен Євро-2016 — «Парк де Пренс», однак  господарі  перемогли.  Завдяки вищому класу.

Підбиваючи  підсумки виступу «Шахтаря» у Лізі чемпіонів, головний тренер «гірників» Мірча Луческу заявив, що його команда гідна кращого результату.

Роналду — зірка групи А. Фото з сайту uefa.com

«Звісно, ми не заслуговували поразки: добре провели матч, були організованими, створювали моменти. Але індивідуальний клас футболістів ПСЖ зіграв свою роль під час голів у наші ворота. Ібрагімович і Лукас використовували створені моменти. Ми грали з хорошою командою. Я вважаю, що ПСЖ нині входить у європейську топ-четвірку поряд з «Реалом», «Баварією» та «Барселоною», — висловив свою думку  Мірча Луческу. — Тепер виступатимемо в Лізі Європи. Гадаю,  її можна порівняти з Лігою чемпіонів. Навесні там будуть, приміром, «Манчестер Юнайтед» чи  «Севілья»…

Відповідаючи на запитання, чи є у «Шахтаря» шанси виграти Лігу Європи,  румунський фахівець об’єктивно зазначив, що немає.

У першому таймі паризького матчу донецький клуб був зібраним і майже ні в чому не поступався одному з грандів континентального футболу. В одній із перших атак «гірників» Ісмаїлі підключився по лівому флангу і виконав простріл у центр штрафного парижан, але Едуардо із забійної позиції не влучив по м’ячу. ПСЖ відповів моментом Ібрагімовича, причому не без допомоги воротаря Каніболоцького. Голкіпер віддав невдалу передачу прямо на шведського форварда, але Златан перекинув м’яч над воротами «Шахтаря».

А по перерві парижани вже особливо не церемонилися, і гості протримали свої ворота  недоторканими лише до 57-ї хвилини: лідер атак  команди Лорана Блана Златан Ібрагімовіч віддав передачу у штрафний  майданчик на Лукаса, а бразилець  виконав майстерний більярдний удар у нижній кут воріт Каніболоцького. Останній, до речі, кілька разів виручив команду: спершу після потужного пострілу Матюйді, а трохи згодом у карколомному стрибку парирував удар Лавессі.

Мав свої нагоди і «Шахтар», але традиційно підопічним Луческу забракло холоднокровності у стадії реалізації. На 72-й хвилині Трапп зреагував на спробу дальнього удару Ісмаїлі, а там, де воротар ПСЖ вже був безсилим, у нагоді став Ібрагімович. Бомбардир французького клубу вибив м’яч з лінії воріт після удару  Ракицького. А потім парижани організували стрімку контратаку, в якій Ібрагімович упевнено виграв дуель у Каніболоцького — 2:0.

«Шахтар» програв, але, попри те, що «Реал» у паралельному поєдинку фактично знищив «Мальме» з рахунком 8:0, пробився до Ліги Європи. Тож Роналду, який забив шведам чотири голи,  хоч і знівелював досягнення колишнього гравця «Шахтаря», все-таки  опосередковано допоміг нинішнім.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів-2015/2016. Груповий турнір

Група А

6-й тур

ПСЖ — Шахтар — 2:0   

Голи: Лукас (57), Ібрагімович (86)

Реал — Мальме — 8:0  

Голи: Бензема (12, 24, 74), Роналду (39, 47, 50,58), Ковачич (70),

                       І     В     Н     П     М     О

Реал               6     5     1     0      19-3   16

ПСЖ             6     4     1     1      12-1    13

Шахтар         6     1     0     5      7-14     3

Мальме         6     1     0     5      1-21     3