Зима на Україні здавна була часом рукоділля, зокрема вишивання. На цю пору припадає навіть «професійне свято» рукодільниць – 17 грудня, або Святої Варвари.

Вірять, що Свята Варвара зуміла вишити ризи навіть Ісусові Христу. Тому перед початком рукоділля жінки раніше просили допомоги і натхнення у цієї святої, вірили, що таким чином Варвара дарує гарну долю й благословляє родину.

Тож на Варвару жінки здавна бралися за виготовлення багатьох речей, які надалі мали стати оберегами родини: пряли, ткали, вишивали тощо. Нині ця традиція відроджується разом з вірою в оберегову силу створених власноруч виробів.

Дедалі більше традицій рукоділля нині повертаються, підтвердила Одарка Кучерява, організатор виставок «Вишиваний дивотвір» та директор мережі крамниць рукоділля «Санта».

– Причому зараз люди намагаються не просто мати щось вишите з одягу чи для дому, а щоб ця річ була ексклюзивною, – зазначає фахівець. – Скажімо, хочуть мати таку вишиту ікону, якої ні в кого немає, або приносять фотографії і просять перевести їх у схему хрестиком, щоб вишити картину.

Популярними стають так звані парні сорочки – чоловічі та жіночі вишиванки, у яких повторюються елементи візерунку. Навіть квіткові орнаменти для чоловічих вишиванок обирають.

За словами Одарки Кучерявої, багато рукодільниць також вірять у те, що вишивка допомагає… виконувати бажання. «Існують прикмети, що скажімо, якщо вишити дім, будеш мати власну оселю, якщо пару птахів – зустрінеш свою половнику. Бездітним парам радять вишивку ангелят. Навіть серед моїх знайомих є чотири жінки, які дочекалися довгожданої вагітності, щойно вишили відому картину з ангелятами «Майже ідеальний». На мою думку, головне у вишиванні – вкладати в роботу добрі думки, тоді збуватимуться найбажаніші мрії. 

Зробіть подарунок на Новий рік власними руками. Фото з сайту http://xvatit.com.ua/

НА ЗАМІТКУ РУКОДІЛЬНИЦЯМ

Які матеріали для вишивки обрати?

– За словами Одарки Кучерявої, найякісніші нитки муліне – виробництва Франції. Така вишивка і через сто років не полиняє і не втратить своєї краси. Доказ тому – старовинні сорочки, які можна побачити під час ярмарків чи в музеях, вишиті саме такими нитками. Щоправда, раніше ці нитки помилково називали американськими. Це тому, що надсилали їх в Україну своїм родичам українці з Канади та США. Однак не купіть підробку: перевіряйте штрих-код на нитках (перші дві цифри коду товарів французького виробництва – від 30 до 37). Нитки ДМС є також виробництва ОАЕ (вони непоганої якості) та менш якісні китайські.

– Можна знайти якісні товари для вишивки і китайського виробництва, і за ціною вони будуть значно дешевші. Однак перед роботою їх варто перевірити: яскраву нитку вимочити в теплій воді і кілька разів просотати через білу тканину – якщо слідів не залишиться, значить вишивка не полиняє.

– Чим частіше ви плануєте використовувати вишиту річ, тим якісніші матеріали обирайте. Скажімо, для вишитої сорочки на щодень не купуйте синтетичну тканину – краще домоткану бавовну або льон (з додаванням лавсану льон менше мнеться). Перед розкроєм тканину слід випрати.

– Швидкий спосіб отримати одяг у національному стилі – скористатися тканинами з готовими тканими орнаментами. Смужки такого орнаменту, пришиті до сорочки, нагадують ручну вишивку. 

Олена КРАМАР
для «Урядового курєра»