НА ВЛАСНІ ОЧІ

500 раритетних видань ХVІ-ХVІІІ століть з бібліотек волинських князів уперше презентували в Рівному

Мемуари маршала де Рішельє, видані в Лондоні 1790 року, Наполеона Бонапарта, що побачили світ у Парижі в 1813-му, і ще багато унікальних видань утворили справжній книжковий всесвіт раритетів у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. "Книжковий Всесвіт: з фондової колекції музею ХVІ - першої половини ХІХ століття" - так називається виставка, яку вперше запропонували рівнянам.

Найбільша на Волині колекція формувалася понад два десятиліття двома поколіннями працівників музею. В її основі - книги з бібліотек волинських князів Любомирських (які, до речі, володіли Рівним), Дуніних-Карвіцьких, Валевських. Саме в цьому її унікальність.

- Виставка, яка є просто знахідкою для бібліофілів та дослідників, сформована за принципом ідеальної бібліотеки доби Просвітництва. Така бібліотека обов'язково мала розділи: античність, теологія, філософія, історія, географія, юриспруденція, - розповідає старший науковий співробітник музею Ольга Морозова. - Більшість представлених тут видань французькомовні: адже у ХVІІІ столітті саме Франція була законодавицею моди не лише в прямому значенні слова, а й моди у філософії та літературі. Тому, звісно, тут і мемуари Наполеона Бонапарта, і книги про нього самого, й куртуазні французькі романи. Дивіться: чи не кожне видання має родову князівську печатку чи відповідний напис. За цими пожовклими від часу томами можна відстежити уподобання тогочасних шляхтичів.

...Тут мимоволі згадуєш слова Антона Чехова: "Коли відкриваєш стару книгу в коричневій палітурці, здається, ніби в кімнату увійшли ченці і прочинили ворота століть". Але для того, щоб у ці ворота безперешкодно могли зайти ми, довелось чимало потрудитися і хранителям фондів, і науковим співробітникам, і реставраторам, котрі в еру комп'ютерних технологій дарують нам незабутнє спілкування з "річками, які наповнюють Всесвіт". Саме так сказав про книжки першодрукар Іван Федоров, який працював на благодатній для просвітників острозькій землі.

Нинішній рік багатий на дати, що стосуються друкарства та книговидавництва: тут і 170-річний ювілей першого прижиттєвого видання Шевченкового "Кобзаря", і 430-річчя Острозької Біблії, яка, до речі, теж є в експозиції рівненського музею. У цьому контексті особливу цінність становлять книги видавничих домів Мануціїв (Венеція) та Ельзевірів (Нідерланди) ХVІ-ХVІІ століть, що представлені на виставці. Нині в Європі вони оцінюються в межах 30-40 тисяч доларів за примірник, та рівненські музейні експонати, звісно ж, безцінні. Чи ж вдалося музейникам повноцінно їх прочитати?

- Ще не всі, - стверджують вони. - Адже переважна кількість книг написані старофранцузькою мовою, тому маємо певні проблеми з перекладом. А ще - з розмежуванням бібліотечних колекцій дубенських і рівненських Любомирських, що представляли дві гілки одного князівського роду. До речі, в той час кордони були відкриті і наші князі багато подорожували світом. Переконувалися, що мати власні бібліотеки було доволі престижно, тому, повертаючись додому, створювали й тут, на землях Великої Волині, своєрідні осередки просвітництва.

І хоч через кілька століть вдалося відкрити друге дихання раритетів, та їхнє життя не вічне. Тому актуальним залишається перенесення книг на електронні носії та створення електронних каталогів. А поки що доторкнутися до князівських раритетів може кожен, хто завітає до Рівного: стародруки відкриті для огляду аж до Нового року.