Шахта «Первомайська» державного об’єднання «Первомайськвугілля» розташована в місті Золоте, підконтрольному Україні. Неподалік проходить лінія розмежування. Внаслідок обстрілів пошкоджено копер, шахту знеструмлено, почалося її затоплення. Одним з наслідків цього може стати забруднення річки Лугань шахтними водами. Така сама ситуація може виникнути і на шахті «Тошківська».

Викликає занепокоєння екологів і Лисичанський нафтопереробний завод. Через влучення ракети бойовиків із системи залпового вогню «Град» пошкоджено ємність із нафтою, виникла пожежа. У ємності утворився пірофорний вуглець, тож вона періодично спалахує. Забруднюється довкілля продуктами згорання нафти та вуглецю. Кількість нафти на момент ураження — кілька сотень тонн. Завод розташований приблизно за 15 км на південний захід від Лисичанська. Безпосередньо біля НПЗ лежать села Золотарівка та Тополівка.

У місті Щастя Луганської області розташована Луганська ТЕС. Неодноразові обстріли станції спричинили руйнування трансформаторів та потрапляння трансформаторного мастила на грунт. Кількість — до 100 тонн. Навряд чи це поліпшить довкілля Щастя, селища Петрівка та річки Сіверський Донець.

Інформацію про цю шкоду довкіллю оприлюднив луганський еколог Олексій Свєтіков під час консультаційного семінару «Оцінка проблем охорони довкілля на територіях Донецької та Луганської областей, які контролює уряд України». Цей семінар — один із перших кроків так званої оцінки шляхів відновлення та постконфліктних потреб в Україні.

Оцінку на прохання уряду України розпочали ООН, Світовий банк та Європейська комісія. Від Кабміну роботу координуватиме Мінрегіонбуд. Cвого часу тодішній очільник відомства Володимир Гройсман заявив: «Перед нами стоїть нелегке завдання відновлення сходу України. Важливо забезпечити координацію місцевої й центральної влади та донорів. Треба об’єктивно використовувати механізм оцінки потреб».

За словами директора Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови, Європи та Центральної Азії Чімяо Фана, у Києві спільно з українськими урядовцями працюють міжнародні фахівці. Він повідомив, що у грудні місія планує підготувати загальний звіт щодо потреб регіону — саме тих територій, які перебувають під контролем української влади. До підготовки звіту залучать українські міністерства.

«Швидкість оцінювання потреб залежатиме від швидкості та якості надання даних, які готуватимуть органи влади — центральні й на місцях. Час обмежений, ми хочемо допомогти вам у роботі», — підкреслив Чімяо Фан.

Світовий банк разом із Програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) відповідає в ОВП за сектор охорони довкілля. Саме у межах цієї роботи Світовий банк і провів вищезгаданий консультаційний семінар. Як один з учасників заходу вважаю, що він був успішним. Неурядові організації, експерти, науковці, представники влади, надали значний блок даних, зокрема фотографії та спостереження з місць.

Збиратимуть дані для оцінювання й іншими шляхами, серед них і виїзди на місця. Саме оцінювання — один з етапів підготовки донорської конференції, про яку вже чимало писали. Такі оцінювання та наступні донорські конференції проводили в багатьох країнах, які постраждали внаслідок конфліктів, тож методику їхнього проведення вже напрацьовано.

ДОВІДКА «УК»

Єврокомісія розглядає питання про проведення донорської конференції в Україні на початку 2015 року — міжнародне зібрання з економічної допомоги Україні. Про це заявив під час візиту до Києва міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр. Стратегічна мета проекту — досягнення економічної стабільності в Україні та її відновлення після агресії. Раніше представники українського уряду заявляли про перспективу проведення такої конференції у січні-лютому 2015 року. Фактично йдеться про так званий план Маршалла для України.