ЗАСІДАННЯ РНБОУ

Президент закликав наростити експорт високотехнологічних і високоточних видів озброєння 

Нова Стратегія національної безпеки України (ухвалена майже рік тому), дала змогу за короткий термін впорядкувати роботу сектору безпеки і поступово впроваджувати глибокі перетворення в кожному з його сегментів. Такими словами Віктор Янукович розпочав засідання Ради національної безпеки і оборони.

Він нагадав про прийнятий комплекс документів з реформування та розвитку Збройних сил, схвалені рішення щодо перепідпорядкування прикордонної служби, проведення структурних змін в оборонно-промисловому комплексі та початок реорганізації системи реагування на надзвичайні ситуації.

Президент сказав, що найближчим часом РНБО має надати Доповідь про стан національної безпеки за підсумками роботи у 2012 році, а потім перейшов до інших питань.

За словами Віктора Януковича, в Україні рік у рік техногенна ситуація погіршується, тому настав час створити нову якісну систему реагування на техногенні катастрофи, приділивши окрему увагу тренуванням, передбаченим системою цивільної оборони.

Харківські танки «Оплот» — одні з найкращих у світі, але в українській армії їх одиниці. Фото з сайту arm.kiev.ua

Невтішне, на його думку, стрімке збільшення технологічного відставання України від провідних країн світу у сфері оборонно-промислового комплексу. «До останнього часу вітчизняний оборонно-промисловий комплекс фактично залишався не реформованим. Технологічне відставання України від передових країн стрімко збільшується, і в цьому є системна закономірність, — передає його слова прес-служба Президента. — Передові технологічно розвинені держави опікуються технологіями набагато більше. Це посилює не тільки воєнну, а й економічну міць. Я переконаний, що той потенціал, який є в оборонно-промисловому комплексі нашої країни, не використовується достатньою мірою».

Окрім цього, нашій країні необхідно зберегти і наростити експортний потенціал високотехнологічних і високоточних видів військового озброєння і техніки. За словами Президента, нині головне завдання реформування оборонно-промислового комплексу — випускати військову техніку та озброєння сучасного рівня, які за характеристиками не поступатимуться світовим аналогам. Та для цього потрібно створити власну основу для технічного переоснащення Збройних сил.

Також глава держави заявив, що в Україні виконання рішення РНБО щодо забезпечення населення якісними і доступними лікарськими засобами виконується недостатньо. «Переконаний, що ми розраховували, що ситуація змінюватиметься набагато швидше, ніж це відбувається зараз. Ця робота виконується недостатньо, дуже повільно», — розставив акценти Президент.

Він нагадав, що в рамках потрібних заходів щодо європейської інтеграції України також поставлено завдання про затвердження вимог до виробництва і контролю якості ліків відповідно до стандартів ЄС. «Люди чутливо ставляться до цього питання, яке складається на фармакологічному ринку України. І заходів, яких вжив уряд у цьому напрямку, недостатньо», — сказав він.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»