Моя мама з 1961 року мешкає в одноповерховому чотириквартирному будинку. У 1993 році вона, як і решта сусідів, приватизувала свою квартиру. Це 29/100 житлового будинку. Нині склалася така ситуація, що вона не може продати своє житло, бо нотаріус знайшов розбіжності в довідці з БТІ та свідоцтві  на право власності. Куди треба звернутися, щоб виправити помилку?

Сергій ЛІПОВЧЕНКО,
місто Сміла Черкаської області

Начальник головного управління юстиції
у Черкаській області
Вадим КОРЧАКА:

— У зв’язку з внесенням змін до Закону «Про нотаріат» на нотаріуса покладено функції державного реєстратора прав на нерухоме майно відповідно до Закону  «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі — закон).

Згідно з частиною 5 статті 3 закону, одночасно з посвідченням договору відчуження нерухомого майна після надання всіх необхідних документів нотаріус зобов’язаний здійснити державну реєстрацію права власності на належне майно. Обов’язок здійснення державної реєстрації виникнення, переходу та припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно передбачений положеннями статті 182 Цивільного кодексу України.

На виконання вимог пункту 8-1 частини 2 статті 9 закону під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 1 січня 2013 року, нотаріус витребує інформацію (довідку бюро технічної інвентаризації), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень.

У зв’язку з наявністю суперечностей у відомостях, що містяться у свідоцтві про право власності на житло та довідці Смілянського відділку КП Черкаського обласного об’єднаного бюро технічної інвентаризації, у нотаріуса нема змоги для здійснення реєстрації виникнення права власності на нерухоме майно у Державному реєстрі речових прав.

 

З огляду на вищезазначене вам необхідно звернутися до Смілянського відділку КП Черкаського обласного об’єднаного бюро технічної інвентаризації для усунення розбіжностей, які містяться у довідці та документі, що підтверджує право власності на квартиру.