Наше тваринництво за крок до нової серйозної проблеми з економічними наслідками. Великій рогатій худобі загрожує інфекційне захворювання — нодулярний дерматит, що може вже після зими — у квітні-травні — прийти з території східних чи західних сусідів України. І якщо Європа робить усе можливе, щоб зупинити поширення вірусу, на що сподіваємося й ми, то таких сподівань щодо Росії українські експерти, на жаль, не висловлюють. Вони наголошують на небезпечності хвороби, збудник якої передається не лише контактним шляхом, а й трансмісивно (через кровосисних комах, які розмножуються в теплі пори року). Хвороба може спричинити падіж продуктивного поголів’я ВРХ або значне зниження продуктивності тварин, які виживають. Господарства, де є це захворювання, звісно, зазнають збитків. 

Спуск до низькоякісного імпорту

Як заявляє національний експерт ФАО (продовольча та сільськогосподарська організація ООН) Віталій Башинський, Європі дуже складно зупиняти вірус, і така проблема перебуває у центрі уваги топ-менеджерів держав.

«Ми теж зверталися до Президента, Кабміну, РНБО. Але маємо нині лише прохання від РНБО до Мінагрополітики розібратися з цим питанням. Очікували ж на засідання самої РНБО, яка б мала визначити рівень загрози, а він високий, і дати доручення щодо закупівлі вакцин, адже хворобі можна запобігти лише за допомогою вакцинації. Чому саме нодулярний дерматит небезпечний для держави? Ми тримаємо удар від африканської чуми свиней (від неї, як відомо, не існує жодного профілактичного заходу чи лікування вже хворих свиней), бо маємо розвинуте птахівництво, торгуємо живою ВРХ. Нині ми експортуємо лише живих свиней до Грузії і тільки тому, що там теж небезпечна ситуація з АЧС. А якщо нодулярний дерматит зайде в Україну, то втрачатимемо не лише експорт ВРХ, скотарі боротимуться вже не за високу якість молока та м’яса, а за їхню наявність. Говорити про високоякісний імпорт продовольства теж не доводиться, зважаючи на купівельну спроможність нашого населення», — констатує експерт.

І додає, що Болгарія після виявлення на своїй території нодулярного дерматиту теж змушена була імпортувати продукцію тваринництва, але ця країна одразу ж стовідсотково вакцинувала поголів’я ВРХ і зберегла половину.

І це важливо, адже, як відомо, на відновлення поголів’я потрібно 4—5 років. Як констатують виробники, на створення сучасних умов для утримання однієї корови потрібно витратити 10 тисяч доларів. Треба й постійно інвестувати чималі кошти, щоб ферми розвивалися. Тобто розпочинати все з нуля буде дуже дорого і довго.

Представник ТОВ «Агрікор Холдинг» Юрій Гудзь застерігає, що поголів’я ВРХ з року в рік зменшується. А якщо врахувати, що нодулярний дерматит переносять комахи (ВРХ із квітня до листопада на випасі, а з грудня до березня лише 30% поголів’я перебуває у приміщеннях, решта ж — на відкритих майданчиках), тому через стрімке поширення хвороби, у разі непроведення вакцинації, вже за рік можемо втратити м’ясне скотарство.

Готові зареєструвати будь-яку вакцину

«Завдяки тому, що Європа призупинила поширення вірусу, сприятливий поки що погодний фактор, є сподівання, що хвороба цього року не зайде в Україну. Але з упевненістю про це можна буде казати лише з настанням морозів. І не можна недооцінювати небезпеку нодулярного дерматиту. Македонія за рік внаслідок хвороби втратила 4,5 мільйона євро. І якщо порівняти її за розмірами з Україною, то наша держава матиме зовсім інші збитки (територія Македонії приблизно 25 тисяч квадратних кілометрів, України — майже 604. — Авт.). Боротьба із наслідками буде набагато дорожчою за профілактику», — каже голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

«В Україні немає зареєстрованих вакцин від нодулярного дерматиту. На додачу в нас не спрацьовує ідентифікація тварин, особливо в господарствах населення. А в разі створення буферних зон — за 50 кілометрів до «загрозливих» кордонів — тварина, яку вакцинують, має бути примусово ідентифікована, тож і на це потрібні кошти», — каже Віталій Башинський.

Володимир Лапа уточнив, якими мають бути профілактичні заходи. «На кордонах з ЄС та Росією треба створити дві буферні зони в прикордонних областях, є навіть розрахунки по районах. Власне, буферна зона може бути 50 кілометрів від кордону, але за умови охоплення вакцинацією не менше 98% ВРХ. Якщо менше — 100 кілометрова. А захворювання тварин у цих зонах означатиме імунізацію на всій території України.

Ми готові зареєструвати будь-яку вакцину. Вже один південноафриканський виробник подав вакцину на випробування, і за сприятливих результатів її можуть протягом місяця-півтора зареєструвати в Україні. Вартість однієї дози вакцини очікуємо на рівні 1,5—2 євро. І якщо господарства самі зможуть подбати про вакцинацію, бо це їхній бізнес, то для населення, яке утримує 75% усієї ВРХ, ця процедура має проводитися за державні кошти. Адже нині люди не хочуть витрачати й 30 гривень на ідентифікацію», — каже очільник Держпродспоживслужби.

Фахівці переконують, що вакцинація від нодулярного дерматиту має здійснюватися тільки під наглядом фахівців.

Володимир Лапа каже, що лише на щеплення тварин у буферних зонах потрібно буде 55 мільйонів гривень, а в бюджет планують закласти 50 мільйонів на профілактику всіх хвороб тварин. «Тобто такий проект провокуватиме поширення хвороб. Саме тому виходитимемо з пропозицією спрямувати на профілактику класичних хвороб 100 мільйонів і 55 мільйонів на нодулярний дерматит. Вибіркова вакцинація ВРХ від цього вірусу не буде ефективною, тут критично важлива 100-відсоткова імунізація. Інакше, щоб урятувати галузь, потрібні будуть додаткові кошти на щеплення по всій країні. Отже, Кабміну треба вирішити питання фінансування централізованої вакцинації ВРХ», — переконаний він.

Від редакції. Хто б не ініціював закупівлю вакцини, останнє слово за Верховною Радою. Тож будемо сподіватися, що під час розгляду держбюджету на наступний рік народні обранці врахують зазначені біологічні та економічні ризики й закладуть у кошторис ресурси для забезпечення епізоотичного благополуччя держави, що є однією з передумов її економічного розвитку. 

ДОВІДКА «УК»

Нодулярний дерматит великої рогатої худоби (заразний вузликовий дерматит) — це інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи тварини, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, ураженням очей та слизових оболонок органів дихання та травлення. Хвороба особливо небезпечна для ВРХ. Люди на неї не хворіють.

У разі спалаху хвороби може інфікуватися 50—75% і навіть до 100% тварин. Тварини не вживають корму, швидко худнуть. Іноді частково чи повністю сліпнуть. Язви в дихальних шляхах викликають сильний набряк, внаслідок чого тварина може загинути.