Певний час тому я отримав у спадщину від батька будинок і земельну ділянку  0,15 га. Будинок розташований на цій ділянці.

Нещодавно я подарував цей будинок своєму синові, там він нині мешкає з родиною. А от як передати йому земельну ділянку, не знаю. Будь ласка, надайте мені консультацію з цього приводу.

В. КОПЕРЛЬОС,
с. Верхнє Водяне Закарпатської обл.

Євген БЕРДНІКОВ,
заступник голови Держземагентства:

— Відповідно до статті 118 Земельного кодексу України, громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього кодексу.

Рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо приватизації земельних ділянок приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки.

У разі відмови органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання вирішується в судовому порядку.

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу,  громадяни мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара.

Розмір земельної ді?лянки, що передається безоплатно громадянинові у власність у зв’язку з набуттям ним права власності на жилий будинок, не може бути меншим, ніж максимальний розмір земельної ділянки відповідного цільового призначення, встановлений частиною першою цієї статті (крім випадків, якщо розмір земельної ділянки, на якій розташований будинок, менший).