ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА

Основний телевізійний мовник Волині готовий перейти в цьому році на цифровий
формат передачі сигналу 

 

У регіоні в тестовому режимі працюють шість передавальних станцій, які транслюють нині майже три десятки програм у новому форматі. Про це повідомив голова облдержадміністрації Борис Клімчук. Він переконаний, що за новою технологією і новою  передавальною та приймальною технікою — майбутнє.

— Технічно, завдяки підтримці центральної і місцевої влади, ми готові до мовлення в новому форматі й уже не перший день тестуємо наше нове обладнання, — розповіла перший заступник генерального директора Волинської обласної державної телерадіокомпанії Марія Андрушко. — Тому нині маємо можливість зосередитися на творчих питаннях — робити новини й передачі оперативними, насиченими інформаційно, якіснішими…

Про проблему покриття території області якісним сигналом для телеприймачів дебатували в регіоні не один рік. Але тільки нині, схоже, із площини розмов вона перейшла у сферу конкретних дій.

Зокрема влітку на урочистому відкритті була перерізана червона стрічка на ретрансляторі, що постав в  одному із найвіддаленіших райцентрів області — Любешові. Селище розташоване  зовсім близько від державного кордону із Республікою Білорусь, яка інтенсивно розвиває своє державне телемовлення. Його й дивилися постійно поліщуки. Тому про жителів однойменного району ще донедавна жартували: через відірваність від телепростору області і України багато із них переконані, що український президент — Олександр Лукашенко!..

— Нині тут завдяки підтримці держави, яка виділила на спорудження 70-метрової телевізійної вежі 560 тис. гривень, є можливість одночасно транслювати понад тридцять українських програм, у тому числі — й місцеві, — розповів тоді перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Русинчук. 

«Цифра» гарантує якісне зображення. Фото з сайту k-ur.ru

Сигнал із обласного центру на периферію передаватиметься через радіорелейну лінію Луцьк — Ковель — Камінь—Каширський — Любешів, яка нині практично готова до роботи. При потребі у перспективі вона може бути подовжена до села Кортеліси Ратнівського району, що також розташоване у закутку області. До того ж, ця «радіорелейка» в перспективі, крім транспортування телесигналу ОДТРК, дасть потужний поштовх для впровадження в поліському регіоні радіотехнологій, зокрема — Інтернету.

Нині на стадії проектних робіт і виділення земельної ділянки під ще одну нову радіотелевізійну станцію. Вона постане між давнім Володимиром-Волинським та шахтарським Нововолинським. Спорудження тут стометрової вежі і запуск її в дію забезпечить впевнене покриття радіохвилями прикордонної території. Передачі у цифровому форматі прийдуть, в тому числі, й у місто Устилуг та Іваничівський район. Після введення станції в експлуатацію українське телебачення зможе успішно конкурувати тут із польським, досить сильний сигнал якого часто приймають жителі наближених до Західного Бугу сіл.

— Перехід на цифрове мовлення можна сміливо називати черговим етапом в розвитку телебачення    поруч із передачею півстоліття тому перших телесигналів і переходом у 1970-х до кольорового телебачення, — прокоментував зміцнення матеріальної бази і можливостей своєї організації директор Волинської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Сергій Семерей. — Це — новий виток у нашій роботі, а якщо говорити точніше — прорив у майбутні технології. Адже якісне телебачення — це не тільки новини й розваги, а й питання національної інформаційної безпеки.