Стан вітчизняних автошляхів рік у рік залишається притчею во язицех як для влади, так і для наших громадян. По завершенні зими сходить сніг, а з-під нього чорніють нові ями та вибоїни. Вони виводять з ладу техніку, спричиняють аварії (нерідко з людськими жертвами). На засіданні Державної комісії з надзвичайних ситуацій Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк нагадав про передбачені в Державному бюджеті близько мільярда гривень на ремонт автошляхів. Він доручив Мінфіну прискорити фінансування цих видатків і контроль за їхнім цільовим використанням, Укравтодору — невідкладно використати ресурс, а міністрові інфраструктури — взяти це питання під особливий контроль.

Будувати наші дороги мусять не лише іноземні компанії — потрібно збільшувати частку наших, але жорстко контролювати якість. Фото з сайту ukravtodor.gov.ua

Щоб не закопувати гроші

«У нас десять ям залатали — на сто списали. Це потрібно змінити, — наголосив глава уряду. — Щоб не тільки ямковими ремонтами займатися, бо у нас одні ями латають, а другі з’являються». Поставив Прем’єр-міністр завдання і місцевим радам, у підпорядкуванні яких перебуває частина шляхів: «Додаткову ресурсну базу і доходи ми дали. Прошу використовувати ці кошти на ремонт доріг».

Нині назріла нагальна потреба напрацювати загальну концепцію будівництва доріг. І Кабінет Міністрів, за словами Арсенія Яценюка, готовий видавати державні гарантії під кредити для будівництва нових якісних автошляхів. З міжнародними партнерами слід розпочинати переговори для збільшення обсягів відповідного фінансування. При цьому будувати мусять не лише іноземні компанії, потрібно збільшувати частку локалізації: наші працівники, машини, гравій, асфальт, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

А от технічним наглядом за будівництвом і ремонтом, які проводитимуть Укравтодор і облавтодори, а також вибірковим контролем, на думку Арсенія Яценюка, нехай опікуються іноземні компанії. Адже вони мають величезний досвід у цій сфері. Зокрема запропоновано скористатися послугами відомих німецьких фірм.

Іноземні фахівці, переконаний глава уряду, зможуть об’єктивно оцінити якість виконуваних робіт і цілеспрямоване витрачання коштів. «Ми відразу побачимо, наскільки якісно роблять ремонт і будують дороги, чи списують гроші, чи їх правильно використовують. І запрошені фахівці нам підкажуть, яким чином краще облаштувати дорожнє полотно і ефективніше використовувати кошти», — сказав Прем’єр, додавши, що уряд готовий ухвалити відповідне рішення.

На сучасному етапі, вважає Прем’єр, дешевше профінансувати зовнішніх оцінювачів, ніж вкладати мільярдні асигнування в безконтрольний процес. «Проведемо експеримент. Вони нам напишуть цікаві звіти про якість українських доріг», — цитує УНІАН слова Арсенія Яценюка.  

Вимога відповідальності й дисципліни

А на одне з наступних засідань Кабінету Міністрів Прем’єр доручив внести питання дисциплінарної відповідальності посадових осіб, винуватих у невиконанні доручень уряду щодо цивільного захисту громадян і посиленої боротьби з терористичною загрозою — аж до звільнення з посад. Від керівників обладміністрацій, МВС, Державної служби з надзвичайних ситуацій Арсеній Яценюк вимагає повного контролю на територіях, завершення інвентаризації всіх споруд цивільного захисту, фінансування й закупівлі лікарських засобів і медичних препаратів.

Глава уряду наголосив на необхідності забезпечити у всіх областях роботу системи екстреної допомоги населенню «112», яка вже успішно діє в Харкові та Львові: «У кожній області телефон «112» повинен працювати як реальна швидка допомога у всіх питаннях, які належать компетенції відповідних служб».

«Ситуація вкрай складна. Російські терористи і РФ відступати на даному етапі не збираються. І це потребує відповідальності й організованості від усіх нас. Це вимагає від Міністерства оборони і Генерального штабу приведення до повної бойової готовності Збройних сил. Це потребує від Служби з надзвичайних ситуацій, кожного керівника в області забезпечувати цивільним захистом громадян. Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки і вся правоохоронна система зобов’язані боротися з тероризмом і переслідувати кожного, хто зазіхає на життя українців і українську незалежність», — підкреслив Арсеній Яценюк. Тож від компетентних органів і місцевої влади він вимагає надзвичайної відповідальності і дисципліни.

А міністру внутрішніх справ Арсену Авакову Прем’єр-міністр  доручив наступного тижня внести у Верховну Раду проект закону про національну поліцію, а також проекти рішень щодо реформування МРЕВ та встановлення засобів відеофіксації на основних автомобільних шляхах і адміністративну відповідальність на підставі даних відеофіксаторів.