Для промислового виробництва нині найважливіші два слова: «диверсифікація» та «імпортозаміщення». Цієї весни стане остаточно зрозуміло, чи почули на місцях реформатори — учасники великого та важливого для України бізнесу заклики центральної влади.

Наприкінці березня президент ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та президент і головний виконавчий директор американсько-японської Westinghouse Electric Company Денні Родерік поставили підписи під контрактом на постачання програмного забезпечення BEACON для системи моніторингу активної зони енергоблока №5 Запорізької атомної електростанції. У такий спосіб вони посилили процес диверсифікації постачання ядерного палива та супутніх систем для наших АЕС. Першу партію ядерного палива Westinghouse «Енергоатом» віддав Запорізькій АЕС наприкінці лютого цього року. За умови вдалої експлуатації цю американську сировину завантажуватимуть й на енергоблоки №1, №3, №4.

Реактори у руках електроніки

У 2015 році майже все ядерне паливо постачали на наші АЕС із Росії. У 2016-му Україна хоче отримати від США понад третину такого палива. А BEACON — це передова технологія, яка забезпечує розрахунок детального енергорозподілу в активній зоні реактора в режимі реального часу на основі даних контрольно-вимірювальних приладів. Її вже успішно застосовують на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС. Цю запатентовану систему моніторингу активної зони використовують на 50 атомних електростанціях у восьми країнах. До робіт з модернізації систем внутрішньореакторного контролю залучено й Сєверодонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс».

Розташоване підприємство на Луганщині, навпроти тамтешньої обласної військово-цивільної адміністрації. Мало хто з місцевих жителів знає, що їхній «Імпульс» — це не просто гарна п’ятиповерхова будівля на розі площі Перемоги, 2, а справжнісінький конгломерат з розроблення високонадійних інформаційних систем і систем управління для атомної й теплової енергетики, нафтогазового комплексу, залізничного транспорту, розтягнутий у формі літери «Г» на площі понад 30 тисяч квадратних метрів.

Наприкінці березня НВО «Імпульс» чи не вперше відчинило двері для групи столичних представників ЗМІ. У холі установи сімох учасників прес-туру, організованого «Енергоатомом» та асоціацією «Український ядерний форум», тепло зустрічав голова спостережної ради підприємства Володимир Єлисеєв. Без відступів він чітко заявив, що ІУС від «Імпульсу» контролюють та керують функціонуванням вітчизняних АЕС з реакторами типу ВВЕР-1000, ВВЕР-440. За умови виявлення критичних ситуацій в роботі енергоблока вони автоматично зупиняють його. На блоці №5 ЗАЕС у травні «Імпульс» закінчить реконструкцію системи внутрішньореакторного контролю під завантаження ядерного палива Westinghouse. Щодо цього Володимир Єлисеєв заявив: «Буде завантаження змішаної зони. До травня маємо виконати реконструкцію системи, куди інтегрують американські розрахункові коди BEACON, а також забезпечити відповідність модернізованого комплексу українській нормативній базі».

А ще «Імпульс» виграв тендери «Енергоатому» на створення комплексних систем діагностики на блоках №3 Рівненської, №1 Хмельницької і №3 Южно-Української АЕС. Усе здійснюватимуть за рахунок кредитних коштів від Європейського банку реконструкції та розвитку, наданих НАЕК. Загалом «Енергоатом» отримав майже 600 мільйонів євро від ЄБРР та Європейського співтовариства з атомної енергії на реалізацію комплексної програми підвищення безпеки енергоблоків українських АЕС.

«Розумні шафи» керують усім

Писати про те, як виконують копітку роботу фахівці «Імпульсу», можна докладно й довго. Процес виробництва там безперебійний, а продукцію випробовують у спеціальних лабораторіях. У межах програми TAСIS «Імпульс» реконструював систему контролю нейронного потоку енергоблока №1 Хмельницької АЕС, у межах «Програми безпеки і модернізації після пуску ХАЕС-2 і РАЕС-4» постачав і запроваджував комплексні системи діагностики реакторних установок, систем реєстрації важливих параметрів «чорний ящик», систем управління аварією для енергоблоків №2 Хмельницької і №4 Рівненської АЕС. Згідно з умовами програми INSC, «Імпульс» реконструював систему контролю нейронного потоку і систему контролю концентрації борної кислоти на Вірменській АЕС.

Торік підприємство сплатило до різних бюджетів майже 49,236 мільйона гривень податків і зборів. Усе зароблене витрачають на нові технології та дослідження, оновлення комп’ютерного та приладового парку, дослідницьке обладнання, виробничі автоматизовані лінії, верстати й установки. Володимир Єлисеєв не приховує, що має намір підготувати підприємство до сертифікації Системи менеджменту бізнесу за Міжнародним стандартом залізничної промисловості IRIS. Уся система управління якістю сертифікована відповідно до вимог стандарту України ДСТУ ISO 9001:2009 і міжнародного стандарту ISO 9001:2008.

Маловідоме досягненнями пересічним громадянам, однак унікальне та корисне для країни підприємство у Луганській області, яке майже межує із зоною воєнного конфлікту, довело, що дефіциту довіри від країн ЄС до приватних підприємств в Україні немає, — перепони можуть створювати штучно зацікавлені у стримуванні потужностей промпідприємств країни. Зі слів Володимира Єлисеєва стає зрозуміло, що розвиватиметься економіка країни після того, як її керівництво матиме бодай якісь плани стратегічного, а не короткострокового розвитку. Він запевнив журналістів, що «Імпульс» підтримує державу, але не політиків у проблемних питаннях, які визначають рівень економіки країни.