Учорашній день Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав у Брюсселі, де співголовував на засіданні Ради асоціації з верховним представником Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки — віце-президентом Європейської комісії Федерікою Могеріні. А завершився робочий день глави уряду вже на Батьківщині вечірньою зустріччю з віце-президентом США Джозефом Байденом, який прибув до України з дводенним робочим візитом.

Ще до початку роботи Ради асоціації глава уряду бесідував з віце-президентом Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем. Вони обговорили питання реверсного постачання природного газу в Україну з ЄС та  спільні зусилля, спрямовані на модернізацію вітчизняної газотранспортної системи й створення нової моделі договірних відносин у транзиті природного газу європейським споживачам через територію нашої країни. Арсеній Яценюк підкреслив важливість недопущення реалізації таких проектів, як «Північний потік-2», в якому немає економічної складової, натомість переважає заполітизованість і шантаж.

Єврокомісари закликають наше суспільство бути відданим реформам. Фото з Урядового порталу

У межах Ради асоціації підписано Адміністративну угоду між Європейським оборонним агентством та Міністерством оборони України. Підписи під документом поставили вітчизняний міністр оборони Степан Полторак і Федеріка Могеріні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

По завершенні засідання Арсеній Яценюк, Федеріка Могеріні й Комісар ЄС з питань розширення та політики сусідства Йоганнес Ган дали спільну прес-конференцію. Там Прем’єр укотре запропонував європейським партнерам провести жорстку експертизу згаданого проекту будівництва російського газопроводу, заблокувавши його, бо він — антиєвропейський і антиукраїнський. Він позбавляє не тільки Україну, Словаччину і Польщу мільярдних доходів, а й ЄС реальної конкуренції на енергетичному ринку та збільшує монополію російського «Газпрому».

Йшлося і про виконання Україною всіх взятих на себе зобов’язань із запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом. Тому наша країна очікує позитивних висновків Єврокомісії, які буде опубліковано в її фінальному звіті ймовірно 15 грудня.

Федеріка Могеріні жваво привітала цей прогрес на шляху до безвізового режиму і закликала виконати рекомендації, які ще не втілено: «Нам відомо, як це важливо для всього українського народу. І ЄС заохочує Україну й надалі докладати зусиль до виконання інших рекомендацій, зокрема у сфері боротьби з корупцією». Тож вона небезпідставно розраховує на подальшу співпрацю з Прем’єр-міністром особисто, з усім урядом, владою України і громадянським суспільством.

Така позиція свідчить про відданість Європейського Союзу політичній асоціації та економічній інтеграції з Україною, що й підтвердить застосування зони вільної торгівлі з 1 січня 2016 року, повідомляє УНІАН.

«Сильні політичні зобов’язання політичного керівництва України з проведення реформ вражають, з чим усі погодилися. Але ми переконані у необхідності швидкого виконання нової політики в нових законодавчих рамках та в подальшому — прискорення політичних і економічних реформ в інтересах українського народу», — наголосила Єврокомісар. І ключовими реформами у короткостроковій перспективі є: Конституція, боротьба з корупцією, судова система, децентралізація, державне управління, виборче законодавство, енергетика, бізнес-клімат.

Свою  позицію з цього приводу висловив і Йоганнес Ган: «Грошам необхідна стабільність Це значить, що стабільність — один із перших пріоритетів. Це також політична стабільність. Україна зараз має змогу працювати наступні чотири роки без будь-яких виборів, якщо вони не дострокові. Я закликаю всіх в Україні бути відданими необхідним реформам та фокусуватися на цьому, використовуючи можливість жити чотири роки без виборів».

Україна вперше головувала на засіданні Ради асоціації в Брюсселі. Арсеній Яценюк підсумував її роботу: «Ми провели не просто конструктивну, а дуже чітку звірку того, як виконується Угода про асоціацію і які подальші кроки Україна має зробити для того, щоб ми стали частиною великого європейського простору».