В Україні з дводенним візитом перебував Голова Бундестагу Норберт Ламмерт. З ним зустрілися вищі посадові особи держави. Так, Президент Петро Порошенко подякував німецькому народові за підтримку і солідарність з Україною. «Українсько-німецькі відносини ніколи не мали такого рівня довіри, як зараз», — підкреслив Петро Порошенко. Він наголосив на визначальній ролі Німеччини та Франції в процесі мирного врегулювання ситуації на Донбасі і єднанні всієї Європи в українському питанні.

Президент висловив глибоку вдячність канцлерові Ангелі Меркель за участь Німеччини і особисто пані Меркель у врегулюванні ситуації в Україні, а також за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

Петро Порошенко поінформував Голову Бундестагу про поточну ситуацію на Донбасі в контексті виконання режиму припинення вогню й відведення важкого озброєння після мінських переговорів і зосередив увагу гостя на порушенні режиму тиші терористами й загостренні ситуації поблизу Дебальцевого.

Сторони обговорили взаємодію в контексті ратифікації Німеччиною Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, повідомляє прес-служба Президента. Глава держави висловив сподівання, що Бундестаг найближчим часом ратифікує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Голова Бундестагу повідомив у відповідь, що голосування з цього питання заплановано на 27 березня цього року і запевнив, що поглибленню німецько-українських відносин приділяють значну увагу німецькі парламентарії.

Норберт Ламмерт запевнив Президента України, що в питаннях суверенітету, територіальної цілісності й незалежності Німеччина чітко стоїть на позиціях України і робить усе можливе, щоб позиція Європи з цього гострого питання була консолідованою. «Конфлікт на сході України — це не лише питання України, це питання всієї Європи, — наголосив Голова Бундестагу. — Ми всі бачимо, що Україна хоче бути сучасною і європейською, але Росія цього боїться й не хоче».

Обговорюючи питання звільнення української льотчиці, народного депутата України Надії Савченко, Голова Бундестагу наголосив, що позиція РФ у цьому питанні має бути послідовною. «Якщо Росія серйозний партнер, вона мала б продемонструвати це», — вважає Норберт Ламмерт.

Із Головою Бундестагу зустрівся й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Глава уряду високо оцінив роль Німеччини в зусиллях, спрямованих на досягнення домовленостей щодо припинення вогню на сході України й наголосив на необхідності неухильного виконання Російською Федерацією підписаних у Мінську документів.

Прем’єр-міністр і Голова Бундестагу також обговорили актуальні питання фінансово-економічної ситуації в Україні, зокрема в контексті досягнутої домовленості щодо програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»