Робочий візит Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка до Німеччини дав плідні результати для нашої країни. Так, у Берліні під час зустрічі глави уряду з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель домовлено провести 28 квітня в Києві міжнародну конференцію на підтримку України. На цьому заході Арсеній Яценюк із командою урядовців пообіцяв відзвітувати високим гостям про перебіг реформ та показати, якою є нова Україна, з новими підходами та правилами гри у європейському просторі.

Він переконаний: зібрання спрацює на залучення інвесторів та доведе, що в нашій державі розпочато боротьбу з корупцією, змінено податкові правила, панує податкова і фіскальна дисципліна. «Ми обговоримо російську агресію проти України й економічні наслідки, від яких потерпає Україна, адже вона за останній рік втратила 20% економіки саме через російську агресію», — констатував Прем’єр.

Порушать 28 квітня й питання гуманітарної допомоги тимчасово переміщеним особам і відновлення Донецької та Луганської областей. «Мета конференції — не зібрати додаткові кошти. Поки що ми діємо в межах бюджету, виділеного кредитом Міжнародного валютного фонду і наших міжнародних партнерів, — уточнив Арсеній Яценюк. — Усвідомлюємо, що далі нам необхідний додатковий фінансовий ресурс. І на наступному етапі — восени — разом із нашими німецькими друзями проведемо інвестиційну конференцію». Такий захід відбудеться згодом і в США.

А в липні цього року завдяки бізнес-саміту планують залучити інвестиції в український аграрний та енергетичний сектори. В освоєнні майбутніх інфраструктурних проектів вітчизняна влада сподівається побачити німецький бізнес із сучасними технологіями.

Арсеній Яценюк також розповів, що з Ангелою Меркель він говорив про виконання мінських домовленостей, точніше, про неготовність Росії до миру і стабільності в Європі. «Мінські домовленості — це єдина дорожня карта з деескалації ситуації і мирного врегулювання цього конфлікту. Усе зараз залежить від Росії», — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Федеральний канцлер Німеччини заявила, що підприємства її країни хочуть інвестувати в нашу економіку. «Ми заохочуватимемо німецькі підприємства приходити в Україну», — сказала вона. Та є одне але: ринкові умови в нашій державі слід поліпшувати.

Також Ангела Меркель запевнила, що Німеччина сприятиме трансформації України в економічно успішну державу.

Щодо виборів на Донбасі йшлося окремим блоком. Їх слід провести згідно з українським законодавством та стандартами ОБСЄ. Інші вибори є нічим іншим, як легітимізацією російських терористів. Однак навіть легітимні вибори на тимчасово окупованій території неможливі без виконання мирного плану та створення прозорих передумов для їх проведення й визнання міжнародним співтовариством.

Арсеній Яценюк напрацьовує нові правила для України в європейському просторі. Фото з Урядового порталу

Зброя посилить дипломатію

«Це війна не лише Росії з Україною. Це війна між світлом і темрявою, між свободою і диктатурою, між майбутнім і минулим», — так тему окупації території нашої країни продовжив Арсеній Яценюк, виступаючи у політологічному фонді Конрада Аденауера. Присутнім він пояснив, що за останні 13 місяців перед Україною постали неймовірні виклики: під час Революції гідності народ змістив диктаторський проросійський режим президента Януковича та змінив курс країни на європейський, Росія незаконно анексувала Крим, а потім направила свої війська на територію східної України. Влада зіткнулася з економічними, соціальними та фінансовими проблемами. Найбільша цінність нашої держави — єдність і рішучість українського народу.

Глава уряду виступив за створення посади віце-прем’єр-міністра з питань європейської інтеграції. Пообіцяв на це місце поставити «правильну людину». А ще нагадав, що в Кабінеті Міністрів працює Урядовий офіс з питань європейської інтеграції, що ЄС направив до України «місію підтримки».

«Дипломатичні, політичні, фінансові та економічні засоби врегулювання конфлікту на сході України має бути підкріплено військовими потужностями української армії», — так Прем’єр пояснив звернення України до західних партнерів щодо надання оборонних озброєнь, які застосовуватимуть для захисту, а не наступу.

«Ми усвідомлюємо, що військове рішення, очевидно, не найкраще. Ми хочемо врегулювати цей конфлікт дипломатичними, політичними, фінансовими та економічними засобами. Але ці засоби має бути підкріплено військовими потужностями української армії», — означив позицію Прем’єр.

Почули у Берліні й те, що за даними України, на її сході перебуває близько 30 тисяч очолюваних Росією терористів і російських регулярних військ, а також сотні нових російських танків.

Фундамент  в 500 мільйонів

Для нашої країни знаковим стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння між урядом України та Федеративної Республіки Німеччина про нецільовий фінансовий кредит та Рамкової угоди між Кабміном і Кредитною Установою (KfW) про надання індивідуальних кредитів загальним обсягом до 500 мільйонів євро. Підписи поставили віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко та державний секретар федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини Матіас Махніг в ході 8-го засідання українсько-німецької групи високого рівня з економічного співробітництва.

Геннадій Зубко наголосив, що документи — підсумок переговорів, розпочатих торік у серпні Президентом Петром Порошенком та канцлером Ангелою Меркель. За його словами, український уряд готовий долучитися до реалізації проектів для нецільового фінансового кредиту. Кошти спрямують на відбудову та модернізацію східної частини України, на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт і модернізацію об’єктів інфраструктури будь-якої форми власності у сферах транспорту, енергетики теплопостачання, енергоефективності, водопостачання, водовідведення, соціальної інфраструктури, відновлення та будівництва житла.

Індивідуальні позики використовуватимуть для фінансування проектів на територіях Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей, а також інших регіонів, де велика кількість офіційно зареєстрованих вимушено переміщених осіб.

Додатково фінансові ресурси банк KfW може надати в червні 2015-го. Термін погашення кредиту — до 15 років, пільговий період становитиме 5 років, повідомляє прес-служба віце-прем’єра.