СПІВПРАЦЯ

Литва пообіцяла підтримку під час свого головування в ЄС та порадила Україні,  як не звернути
з обраного шлях
у

У Вільнюсі відбулося шосте засідання Ради Президентів України та Литовської Республіки під головуванням Віктора Януковича та Далі Грибаускайте. За його підсумками глави держав підписали дорожню карту розвитку стратегічного партнерства на 2013—2014 роки, протокол шостого засідання Ради Президентів, угоду про співпрацю між Державною службою України з контролю за наркотиками і департаментом з контролю за наркотиками, тютюном і алкоголем при уряді Литви.

Торгівля на 1,5 мільярда доларів

По завершенні заходу Віктор Янукович повідомив у заяві для ЗМІ, що одним із ключових питань під час його зустрічі з Далею Грибаускайте була тема євроінтеграції. «Литва є нашим стратегічним партнером у цих питаннях як країна, що вже пройшла цей непростий шлях. Ми його тільки проходимо і розуміємо, що всі домашні завдання зобов’язані виконувати. Ми шукаємо способи розв’язання проблем, які сьогодні виникають. Переконаний: вони будуть знайдені», — акцентував Президент.

Литва головуватиме в Євросоюзі у другому півріччі цього року, тож для України велике значення матиме саміт Східного партнерства, який відбудеться в листопаді у Вільнюсі. «До цього часу ми зобов’язані зробити серйозні зрушення», — наголосив глава держави. А найближчим часом, за його словами,  Україна і Литва повинні вийти на рівень товарообігу в 1,5 мільярда доларів на рік, повідомляє прес-служба глави держави.

А вже на спільній з Президентом Литви прес-конференції Віктор Янукович сказав, що Україна не задоволена рівнем співпраці з Європейським енергетичним співтовариством. «За три роки ми не одержали жодної підтримки, навіть співчуття в питаннях газових форс-мажорних відносин, у які потрапила Україна», — сказав він, зазначивши, що документи, підписані деякими країнами ЄС, зокрема щодо спорудження Південного потоку, прямо впливають на інтереси України. «Коли Росія виставила рахунок 7 мільярдів доларів штрафних санкцій, ми сподівалися, що отримаємо коментар з цього приводу Європейського енергетичного співтовариства. Ми неодноразово надсилали листи щодо цих питань і відповідей не отримали. Це проблема», — сказав Президент.

А окремо наголосив, що штрафні санкції «Газпрому» не відповідають принципам ринкових відносин між господарюючими суб’єктами і є спірними. За його словами, у своїй відповіді українська сторона зазначила, що вважає несправедливим рахунок, виставлений «Газпромом»: «Ми готові це питання обговорювати додатково на переговорах передовсім із Росією».

Також Президент нагадав, що Україна третій рік поспіль платить найвищу ціну за газ у Європі, яка майже на 200 доларів перевищує середню ціну на спотовому ринку. А тому не зацікавлена отримувати газ за такою ціною. «Справедлива ціна на газ — це ціна спотового ринку мінус транспортування. Ми не кажемо про жодні преференції», — наголосив він, додавши, що нині Україна скоротила споживання російського газу, збільшила рівень власного видобутку і запроваджує програми енергоефективності.

Президент висловив переконання, що Росія та ЄС зацікавлені у стабільному постачанні газу українською газотранспортною системою, яка нині потребує модернізації.

Чоловічі компліменти для пані Президента. Фото Михайла МAРКIВA

Бізнес вийде  на литовський ринок

Україна сподівається на підписання Угоди про асоціацію з ЄС включно із Зоною вільної торгівлі під час головування в цій організації Литви. Ми також  зацікавлені в подальшому розвитку та поглибленні двосторонніх стратегічних відносин, зокрема в торговельно-економічній площині. Про це Віктор Янукович сказав уже під час зустрічі з головою сейму Литви Відасом Гєдвіласом.

Глава держави нагадав, що для досягнення цієї мети нині в Україні активно впроваджуються реформи та відбувається адаптація вітчизняного законодавства до європейських стандартів. А голова сейму Литви зазначив, що Україні варто й надалі дотримуватися динаміки реформ. І час, який залишився до саміту Східного партнерства, слід використати ефективно — це стане успіхом і для України, і для Європи. Відас Гєдвілас також запевнив Президента, що під час головування України в ОБСЄ вона може розраховувати на підтримку Литви.

А на зустрічі із Прем’єр-міністром Литви Альгірдасом Буткявічюсом Віктор Янукович обговорював співпрацю у транспортній, енергетичній та сільськогосподарській сферах. У контексті підготовки та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу — досвід Литви у проведенні чемпіонату Європи з баскетболу 2011-го.

Того самого дня на зустрічі із представниками литовських ділових кіл Президент означив: створити умови для розвитку взаємного бізнесу і в Україні, і в Литві. Цьому допоможе постійно діючий бізнес-форум.

Наша країна, за його словами, зацікавлена вивести вітчизняний бізнес на литовський ринок та в спільній роботі з Литвою на ринках третіх країн.

У свою чергу Прем’єр-міністр Литви запропонував українським компаніям скористатися сприятливим інвестиційним кліматом для ведення бізнесу. Він наголосив: «Для нас Україна є важливим торговельним партнером. За 11 місяців 2012 року експорт Литви в Україну зріс на 25%».

Віктор Янукович також розповів представникам литовських ділових кіл, що уряд та Укрзалізниця за його дорученням опрацюють питання розширення географії проекту «Вікінг». Він нагадав, що цей проект розпочався у 2003 році й за весь час було перевезено понад 55 тисяч контейнерів.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»