Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хойєр підписали фінансову угоду між Україною і Європейським інвестиційним банком щодо реалізації проекту «Реконструкція, капітальний ремонт і технічне переоснащення магістрального газопроводу Уренгой — Помари — Ужгород».

Після завершення церемонії підписання Арсеній Яценюк повідомив, що загальний обсяг кредиту від Європейського інвестиційного банку на реконструкцію газогону становить 150 мільйонів євро. Ще 200 мільйонів доларів США передбачають залучити від Європейського банку реконструкції та розвитку.

Президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хойєр: «Україна отримає кредит на 150 млн євро». Фото з сайту kmu.gov.ua

За словами глави уряду, проект реалізовуватимуть протягом чотирьох років, а термін повернення кредиту — 19 років, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Проект передбачає повну заміну труб на 120 кілометрах газогону і модернізацію двох компресорних станцій: «Там буде нова труба, що дасть нам змогу придбати її на конкурсних умовах і, напевно, в українського виробника. Це додатково «підігріє» українську економіку», — розповів Арсеній Яценюк.

Реалізовуватиме проект ПАТ «Укртрансгаз» — відповідну проектну угоду з Європейським інвестиційним банком підписав президент товариства Ігор Прокопів.

Окрім того, підкреслив глава уряду, під час реконструкції компресорних станцій буде на 20% знижено витрати палива на прокачку газу українською ГТС на цьому відрізку. Арсеній Яценюк наголосив, що проект економічно об∂рунтований і має три мети: «Перша — зменшення споживання газу «на технологію» на 20%. Друга — підвищення енергетичної ефективності й безпеки української газотранспортної системи. Третя — це екологія, зменшення витоку газу».

Прем’єр-міністр також повідомив, що Україна та Європейський інвестиційний банк мають загалом спільних проектів майже на 3 мільярди доларів: «Це дасть змогу українській економіці розвиватися. Приватні інвестори в Україну зараз іти не будуть, і це об’єктивно, тому що доволі високі ризики. Тому ми покладаємося насамперед на Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, інші міжнародні фінансові організації, які здатні давати інвестиційний ресурс, кредитувати Україну і давати змогу реалізовувати інфраструктурні проекти».

У контексті енергетичної безпеки ЄС Арсеній Яценюк привітав результати останніх виборів у Болгарії та Молдові: «Вітаю наших молдавських колег із тим, що так само, як і в Україні, у них буде сформовано проєвропейську більшість. Ми бачимо, що в Болгарії також виграла проєвропейська партія колишнього прем’єр-міністра Бойка Борисова. Це дасть змогу нам спільно працювати над енергетичною безпекою Європейського Союзу».

«Сподіваюся, що Україну все-таки не будуть обходити через Південний потік. Південний потік — непотрібний політичний проект Російської Федерації», — констатував глава уряду.

Він підкреслив, що Україна ще раз закликає європейських і американських партнерів інвестувати в українську газотранспортну систему: «Ми почали її реконструкцію з Європейським інвестиційним банком. Тому це повинен бути наш спільний підхід у зміцненні енергетичної безпеки Європи і України через участь європейських і американських компаній в українській ГТС».

Говорячи про подальші плани співпраці України з банком, Арсеній Яценюк наголосив: «Наша співпраця з Європейським інвестиційним банком дуже важлива і потужна. Майже 44% всіх коштів, які вже підписано ЄІБ, освоює Україна. Україна займає майже половину портфеля ЄІБ у Східній Європі та Центральній Азії».

У свою чергу глава банку Вернер Хойєр наголосив, що підписана угода — частина загального пакета проектів: «Раніше ми взяли зобов’язання протягом найближчих трьох років надати Україні фінансову допомогу обсягом 3 мільярди євро, і цей проект — частина загального пакета».

За його словами, угода на модернізацію — це стратегічна угода, а також сигнал про подальший розвиток енергосектору та реалізацію Угоди про асоціацію з ЄС.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»