Без зайвих відступів Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк презентував план дій на найближчу перспективу. Розроблені кроки не мали відтінку самого лише «виживання», навпаки — дещо збадьорили оптимізмом. Тим більше, що спільний курс, означений Арсенієм Яценюком, однозначно європейський.

У програмі прописано чіткі зміни у кожній сфері управління та конкретні терміни виконання. «Швидкі і прості рішення не завжди ефективні. Новий уряд із Верховною Радою, Президентом та передовсім народом мають виконувати цю європейську програму. Наша остаточна мета — членство в ЄС. Для її досягнення слід пройти випробування, провести радикальні зміни, змінити Україну. Треба, щоб нас запросили», — сказав глава уряду.

Наш народ давно заслуговує на краще життя. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Військо й НАТО

Падіння промислового виробництва, ВВП, знецінення гривні, зменшення резервів — така ціна військової агресії. Внутрішня агресія також відіграє не останню роль. Вона виявляється в корупції, безвідповідальності, хабарництві, неефективному державному менеджменті.

Саме тому головний акцент уряд робитиме на політиці національної безпеки, змінах в оборонному комплексі та нових підходах до фінансування Збройних сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби. Збільшені видатки на ці потреби буде відображено в Державному бюджеті на 2015 рік. Окрім цього, парламенту передадуть новий закон «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики України». За ідеальним сценарієм, він реформує вітчизняне військо відповідно   до стандартів Північноатлантичного альянсу.

Також заплановано підвищити ефективність роботи Укроборонпрому та перейти на поглиблену двосторонню співпрацю роботи з НАТО у рамках програми чотирьох трастових фондів цієї організації для України. Для облаштування державного кордону — реалізації проекту «Європейський вал» — потрібно 4 роки. Зокрема в наступному українська сторона через відповідне агентство залучатиме додаткові кошти (загалом вартість «Стіни» — 8 мільярдів гривень, 235 мільйонів гривень уже надав ЄС). А ще в 2015-му українці отримають біометричні паспорти. Влада в такий спосіб перейде до наступної фази запровадження безвізового режиму з ЄС.

Уряд має намір запустити «іномовлення», аби весь світ англійською, німецькою, французькою дізнавався про перебіг подій в Україні. Кабмін планує зменшити й кількість точок дотику між бізнесом і владою. До слова, майже сотня міжнародних експертів допомагатиме повністю перезавантажити систему нашого державного управління. А ще внесе зміни до закону про ліцензування, дерегуляцію, аби ліквідувати «всі надумані функції українських посадовців» уже в першій половині 2015-го. Загалом до 2016-го потрібно буде запровадити 15 тисяч нових стандартів.

Нові рейки політики

У державному апараті кількість чиновників скоротять ще на 10%. За рахунок цього всі працівники державного сектору (зокрема медики, викладачі, ті, «хто працює на країну й отримує кошти з держбюджету») матимуть більшу платню.

На зміни у міністерствах і відомствах, обласних та районних адміністраціях працюватиме змінений закон про державну службу. А із впровадженням системи електронного врядування нам допоможе Естонія (електронний підпис та електронний документообіг з’являться в 2016 році).

Антикорупційна політика потребує імплементації ухвалених законів. А ось проект закону про національну поліцію парламент ще розглядатиме. Окрім цього, запрацює державне бюро розслідувань. Воно візьме на себе наглядові та слідчі функції прокуратури.

За словами Прем’єра, країна матиме чесні і прозорі суди. Після ухвалення закону про судоустрій і статус суддів та переатестації всіх працівників Феміди. Оптимізація соціальних витрат, новий Державний бюджет і зміни до Бюджетного кодексу — це наступна мета уряду. Легалізувати заробітні плати планують завдяки впровадженню справедливої податкової системи. Наприклад, єдиний соціальний внесок поетапно зменшуватимуть із 41% до 15%. Високі доходи найзаможніших українців уряд обіцяє оподатковувати й надалі. До речі, для великого бізнесу розроблено законопроекти про трансфертне ціноутворення та про податковий компроміс.

Перспектива для села

Демонополізацію економіки Прем’єр обіцяє після ухвалення закону «Про економічну конкуренцію», щоб усі монополісти на ринку послуг пройшли антимонопольну процедуру контролю та діяли «за державними регуляціями».

Нині Україна збільшила на 12% показник експорту сільськогосподарської продукції до ЄС. Однак у перспективі наші аграрії завойовуватимуть ринки Канади, Туреччини, Ізраїлю, країн Перської затоки, Західної Африки. Експортувати пропонують не тільки зернові культури, а й продукти переробки. Уряд внесе на розгляд парламенту й закони щодо змін на ринку землі, зокрема в системі аграрного сектору загалом. А закон про локальні аграрні ринки допоможе малому бізнесу в селі.

Нова політика управління державною власністю потребує ухвалення закону про перелік об’єктів, які не підлягають приватизації. Нині таких 1,5 тисячі. З цього числа Прем’єр пропонує виключити 1200 об’єктів, приватизація яких відбуватиметься через конкурсний аукціон.

Енергетична незалежність

У рамках плану дій уряд хоче повністю диверсифікувати джерела постачання енергетики та провести реструктуризацію НАК «Нафтогаз України», створити нові магістральні газогони та підземні сховища. До слова, за енергоресурси доведеться платити ринкову вартість, адже дефіцит компанії перевищує дефіцит державного бюджету: 110 мільярдів гривень проти 68 мільярдів відповідно.

«Уже в 2017 році Україну має бути інтегровано до європейської електроенергетичної системи. Ми приймемо рішення про добудову двох блоків на Хмельницькій станції в 2018 році. А протягом 2015-го збільшимо видачу потужностей на Запорізькій та Рівненській АЕС — загалом близько 3 тисяч мегават, — сказав Прем’єр. — Добудуємо нові лінії електропередач мережі, щоб звільнити потужності. Джерела диверсифікації постачання — вугілля на всьому світовому ринку. Ядерне паливо ми купуватимемо в компанії Westinghouse. Аби побудувати термінал LNG, нам спершу потрібен дозвіл Туреччини на проходження по Босфору нашими LNG-танкерами».

За рахунок злиття кількох соціальних фондів уряд зможе заощадити 600 мільйонів гривень, а ринок праці регулюватиме новий Трудовий кодекс. У сфері охорони здоров’я діятиме закон про фактичне визнання всіх лікарських засобів та медпрепаратів, які пройшли реєстрацію в ЄС, США, Канаді, Австралії, Японії. Також в Україні запровадять медичне страхування.

Україну Арсеній Яценюк назвав об’єктом для інвестицій. Саме тому наша сторона запропонує країнам «Великої сімки» скликати міжнародну донорську конференцію та затвердити план відновлення нашої країни.

«Це програма не діяльності, а дій всієї країни — план європейської країни та європейського курсу для нас усіх. Її Верховна Рада, сподіваюся, ухвалить у четвер», — резюмував Прем’єр.