Голова оргкомітету
Шостого міжнародного фестивалю кіно
для дітей та юнацтва «Крила»
Юрій Черниш

На початку жовтня у столичних кінотеатрах «Київ» та «Кінопанорама» розпочне свою роботу Шостий міжнародний кінофестиваль кіно для дітей та юнацтва «Крила», що триватиме протягом року та складатиметься з кількох етапів. Саме в жовтні відбудеться його перший етап, означений організаторами як «Дні кіно Нідерландів». Про ці та інші події розповідає голова оргкомітету фестивалю Юрій Черниш.

 Пане Юрію, фестиваль має багату історію та досить цікаву структуру. Як проходитиме черговий кінофорум та які його особливості?

— Структура фестивалю незмінна. Протягом навчального року відбудуться покази кращих фільмів європейських режисерів, які об’єднано в тематичні блоки. Цього року ми покажемо кіно Нідерландів, Данії, Норвегії, Бельгії та України. За кожен фільм проходить голосування. Юні глядачі самі визначатимуть переможців.

А особливості будуть: у роботі фестивалю братимуть участь кращі європейські режисери. Зокрема гостем церемонії відкриття «Днів кіно Нідерландів» стане відомий голландський режисер Йохан Нійєнхейс, переможець багатьох світових кінорейтингів та фестивалів, корифей дитячого та юнацького кіно своєї країни. Фільми цього режисера також неодноразово перемагали на МКФ «Крила».

 Переглядаючи програму минулих фестивалів, можна зробити висновок, що українським школярам ви показуєте досить складне кіно. Як діти сприймають розумні картини з чималим психологічним навантаженням?

— Мабуть, багато хто оцінює сучасне школярство дуже однобоко. Чомусь вважається, що сучасні діти бездуховні, не розвинені та не здатні мислити. Це зовсім не так. Вони дуже ерудовані, мають особисту думку та вміють відрізняти справжнє кіномистецтво від конвеєрних псевдошлягерів. Майже завжди діти голосують за кінокартини, які були визначені кращими професійними журі на Каннському, Берлінському, Гетеборзькому та інших відомих фестивалях.

Зі свого боку ми намагаємося готувати глядача до переглядів: в рамках фестивалю проводимо обговорення фільмів, «круглі столи», тематичні покази — від фільмів про права дітей до картин з екологічною проблематикою.

Після п’яти років спілкування зі столичною дитячою аудиторією можу зробити висновок, що з кожним новим фестивалем діти стають вихованіші, розумніші та щиріші. Вважаю, що в цьому основна заслуга педагогів, які працюють з ними. Загалом ми дуже вдячні київським вчителям за таких вишуканих глядачів.

 Цього року ви анонсуєте Дні українського кіно. А раніше були такі покази? І чи вдасться вам скласти програму вітчизняних фільмів?

— Дуже на це сподіваюся. Держкіно України анонсувало вихід у прокат протягом двох років принаймні трьох фільмів. Тому звернемося до них з проханням виступити співорганізаторами українського тижня дитячих картин.

А щодо минулих фестивалів... Так, українські фільми «Маленьке життя», «Аврора», «Прикольна казка» не тільки брали участь у «Крилах», а й перемагали в певних номінаціях. Українське кіно розвивається, і наш фестиваль всіляко намагається сприяти цьому.

 Тепер запитання, яке організатори таких некомерційних проектів завжди сприймають дещо нервово. Хто фінансує проект? Чи важко знаходити спонсорів та меценатів?

— Нам дуже допомагає інформаційна та інтелектуальна підтримка Головного управління освіти та науки міста Києва та Міністерства освіти і науки. Ми вдячні посольствам європейських країн в Україні — Данії, Нідерландів та Угорщини, які допомагають формувати фестивальний репертуар та сприяють залученню до участі в проекті компаній своїх країн, що працюють в Україні.

І хоч спонсорів, як завжди, дуже бракує, оргкомітет Шостого міжнародного фестивалю кіно для дітей та юнацтва «Крила» запрошує всіх охочих до столичних кінотеатрів «Київ» та «Кінопанорама» на перегляд чудових фільмів. 

Валерій СЕРДЮК
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Юрій ЧЕРНИШ. Народився 1962 року на  Київщині. Закінчив педагогічний університет ім. М. Драгоманова. Викладав математику в школах та ВНЗ Києва. В 2004 році заснував продюсерську агенцію «Артмедіа». Засновник фестивалів кіно: «Сучасне кіно Сербії», «Сучасне кіно Данії», «Сучасне кіно Угорщини», «Футболфільмфест», «Всі кольори кохання», «Кіно в погонах», «Крила».